22-letni Mesut Özil je kot meteor zablestel na SP-ju v Južni Afriki, kjer je postal ljubljenec nemških navijačev. O multikulturnosti sodobne Nemčije priča postava
22-letni Mesut Özil je kot meteor zablestel na SP-ju v Južni Afriki, kjer je postal ljubljenec nemških navijačev. O multikulturnosti sodobne Nemčije priča postava "elfa", v kateri bi lahko kar 11 nogometašev igralo za druge reprezentance. Foto: EPA
Abdullah Gul
Abdullah Gül je turškim priseljencem v Nemčiji priporočil, naj se čim bolje vključijo v nemško družbo. Foto: EPA
Merklova dvomi v multikulturnost

Mnenju Merklove je v intervjuju za Süddeutsche Zeitung pritrdil tudi turški predsednik Abdullah Gül, ki je v pozval vse rojake v Nemčiji, naj si prizadevajo postati del nemške družbe. Pozval jih je tudi, naj se učijo nemščine, "in sicer tekoče in brez naglasa".

V Ankaro se odpravlja predsednik Wulff
Gül je svojo izjavo za enega vodilnih nemških časnikov podal pred obiskom nemškega predsednika Christiana Wulffa v Turčiji. Wulff bo v Ankaro na petdnevni obisk odpotoval v ponedeljek, še posebej pa naj bi v Nemčiji pričakovali njegov govor pred turškim parlamentom v torek.

"Multikulturnosti je spodletelo"
Nemška kanclerka je na srečanju podmladka svoje Krščansko-demokratske unije v Postdamu pri Berlinu menila, da je projekt multikulturnosti v Nemčiji "popolnoma spodletel". "Priseljencev ne bi smeli zgolj podpirati, ampak bi od njih morali tudi kaj zahtevati. In te zahteve so bile v preteklosti zanemarjene," je dejala Merklova.

Özil zgled za Merklovo in Güla
Kot je dejala, bi se morali priseljenci vključiti v nemški način življenja. Multikulturnost pa na drugi strani ne predvideva prevladujoče kulture. Hkrati je sicer priznala, da je islam prav tako del Nemčije. "In to se ne vidi samo pri nogometašu (Mesutu) Özilu," je izpostavila.

Özila, ki je eden najbolj nadarjenih nemških nogometašev, je sicer pohvalil tudi predsednik Turčije Gül in ga označil "za zelo posrečen primer integracije". Hkrati je tudi branil njegovo odločitev, da zaigra za nemško nogometno reprezentanco, čeprav bi kot potomec turških priseljencev lahko igral tudi za turško.

Uniji manjka vizije v razmerju do Turčije
Gül je sicer v omenjenem pogovoru kritiziral politiko EU-ja do Turčije in menil, da povezavi manjka vizija glede tega vprašanja. Sicer je priznal, da je pred Turčijo še veliko dela, a je na drugi strani del odgovornosti prenesel tudi na EU, da pogajanja o članstvu Turčije v povezavi potekajo zelo počasi. Glavni vzrok za to je po Gülovem mnenju "pomanjkanje vizije in strateškega razmišljanja med evropskimi politiki in intelektualci".

Merklova dvomi v multikulturnost