Evropska unija
Carigrad
Turška policija je znova preprečila shod na trgu Taksim v Carigradu. Demonstrante proti nasilju nad ženskami so razgnali s solzivcem. Foto: Reuters
Storilec večine umorov žensk po svetu je bil lani partner ali sorodnik, kaže danes objavljena raziskava Urada Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal. Foto: MMC RTV SLO
       Nasilje nad ženskami in dekleti je globalna pandemija, ki ogroža vse ženske in dekleta.       
 generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres
Nasilje nad ženskami je navzoče povsod - doma, na delovnem mestu, v šolah in na univerzah, na ulici, v javnem prevozu in na spletu, pravi Mogherinijeva. Foto: Reuters
       Dekleta in ženske, ki tam doživljajo vdore v zasebnost, ustrahovanje, seksistične in žaljive komentarje, zlorabo svojih intimnih fotografij ali posnetkov, spleta ne morejo uporabljati varno. "To omejuje njihovo pravico do informiranosti in izražanja mnenj ter stališč. Prav tako posega v njihovo pravico biti aktivne državljanke.       
  Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
VIDEO
Evropa protestira proti n...

Dodaj v

Na mednarodni dan za takojšnje končanje nasilja nad ženskami

Dom je za ženske najnevarnejše mesto
25. november 2018 ob 11:54,
zadnji poseg: 25. november 2018 ob 20:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Danes je mednarodni dan boja proti nasilju nad dekleti in ženskami. Ob tej priložnosti se vrstijo pozivi k takojšnjemu končanju tovrstnega nasilja, ki spada med najhujše kršitve človekovih pravic.

"Pokažimo storilcem, da njihovega vedenja ne podpiramo," je pozvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami po opozorilu ministrstva slabo, napačne predstave pa so še vedno globoko zakoreninjene.

Guterres: Ženske ohranjamo v podrejenosti
Nasilje nad ženskami in dekleti je sramota vseh družb, je sporočil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Po njegovih besedah je v svojem bistvu "manifestacija globokega pomanjkanja spoštovanja in nezmožnosti moških, da sprejmejo enakost in dostojanstvo žensk". "To je vprašanje temeljnih človekovih pravic," je dejal.


Nasilje nad ženskami je tudi "resno politično vprašanje", je dejal Guterres. Povezano je namreč "s širšim vprašanjem moči in nadzora v naših družbah", je pojasnil. "Živimo v družbi, v kateri so nosilci moči pretežno moški," je spomnil. Ženske so po njegovih besedah izpostavljene nasilju na različne načine, "s čimer jih ohranjamo v podrejenem položaju".

Šele ko bo polovica človeštva, ki ga sestavljajo ženske in dekleta, živela brez strahu, nasilja in vsakodnevne negotovosti, bo mogoče po njegovih besedah reči, da živimo v poštenem in enakopravnem svetu.

V podporo ženskam so po vsem svetu potekale demonstracije. Več deset tisoč tisoč ljudi se je zbralo po mestih Francije in Španije. V Carigradu je policija demonstrante razgnala s solzivcem. V sirskem mestu Kamišli je več sto Kurdinj pozivalo proti porokam z mladoletnicami. Manjši shodi so potekali tudi v Rimu, Ženevi in Atenah.

Naj nasilje obravnavajo policistke
"Zelo napačno je, da velika večina storilcev zaradi nasilnega vedenja ne čuti nobenih posledic," pa je povedala podsekretarka ZN-a in izvršna direktorica oddelka ZN-a za vprašanja žensk Phumzile Mlambo-Ngcuka. Policija in sodstvo morata prijave nasilnih dejanj po njenem opozorilu vzeti resno in dati prednost varnosti žrtev, pa tudi njihovemu počutju denimo tako, da bi na policiji prijave žensk zaradi nasilja sprejemale policistke.

Evropska komisija in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini v skupni izjavi poudarjata, da je izkoreninjenje nasilja nad ženskami in dekleti prvi pogoj za spodbujanje demokracije in gospodarske rasti. Po podatkih Eurostata pa je med žrtvami trgovine z ljudmi v EU-ju 80 odstotkov žensk, so poudarili v skupni izjavi.

V zadnjih dveh letih je Evropska unija več kot 1,5 milijona deklet in žensk podprla s storitvami varstva in nege zaradi pohabljanja ženskih spolnih organov. Opustitev te prakse je javno napovedalo 3000 skupnosti, v katerih živi 8,5 milijona ljudi. V povezavi z otroškimi porokami pa so pobude EU-ja za spremembo odnosa in praks, ki kršijo pravice deklet, dosegle več kot 1,6 milijona ljudi, izhaja iz omenjene skupne izjave.

Vsako leto se na svetu poroči približno 12 milijonov deklet, mlajših od 18 let. To pomeni, da se takšna poroka sklene vsaki dve sekundi. Poročena dekleta pogosto hitro zanosijo, opustijo šolanje in so bolj izpostavljena nasilju v družini kot ženske, ki se poročijo v odrasli dobi. Vsaj 200 milijonov žensk in deklet je žrtev pohabljanja spolnih organov, ki se še vedno izvaja v približno 30 državah. Migrantke so še posebej ranljive in bolj izpostavljene zlorabam ali nasilju, sta izpostavili komisija in Mogherinijeva.

"Spletno nasilje"
V projektu družbenega ozaveščanja o spletnem nasilju in nadlegovanju žensk in deklet, katerega nosilca sta ministrstvo in fakulteta za družbene vede v Ljubljani, navajajo, da je t. i. spletno nasilje doživela že vsaka četrta najstnica v Evropi, v Sloveniji pa je eno od oblik spletnega nadlegovanja doživelo dve tretjini srednješolk.

V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja, piše Slovenska tiskovna agencija. V svetu je več kot tretjina žensk v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom starosti.

Dom je za ženske najnevarnejše mesto
Storilec večine umorov žensk po svetu je bil lani partner ali sorodnik, kaže objavljena raziskava Urada Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal. Glede na raziskavo je bilo v svetu lani ubitih približno 87.000 žensk, od tega je bil za približno 50.000 smrti ali 58 odstotkov kriv intimni partner ali sorodnik. To pomeni, da so moški, ki so jih poznale, vsako uro ubili približno šest žensk. Na 100.000 žensk so ubili približno 1,3 ženske, so sporočili iz dunajskega urada ZN-a.

Afrika in Amerika sta celini, kjer je tveganje za žensko, da jo bo ubil intimni partner ali sorodnik, največje. V Afriki je na tak način umrlo približno 3,1 ženske na 100.000 žensk, v Ameriki 1,6, v Oceaniji 1,3, v Aziji 0,9 in v Evropi 0,7.

Pri preprečevanju ubojev žensk v družinskem krogu v zadnjih letih kljub vsej zakonodaji in programom za končanje nasilja nad ženskami ni bilo vidnega napredka, izhaja iz raziskave.

Glede na njene sklepe je nujno sprejeti učinkovite preventivne ukrepe in uvesti kazni za storilce, da bi ženskam zagotovili varnost in jih "opolnomočili", storilca pa poklicali na odgovornost. Z namenom, da bi preprečili umore žensk, so potrebni zakonski ukrepi, ki bodo ciljani, je ocenil izvršni direktor urada ZN-a Jurij Fedotov.

Študija poziva tudi k večji usklajenosti tako policije in sodstva kot tudi zdravstvenega in socialnega sistema. Ob tem so opozorili, da je treba v reševanje problematike vključiti moške. Dečke je treba že v rani mladosti ozaveščati, da je nasilje nad ženskami nesprejemljivo, so pozvali.

Izvor mednarodnega dneva
Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Al. Ma., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 12:03
Na mednarodni dan za takojšnje končanje nasilja nad ženskami
--------------
skoraj ne mine dan da ne bi bil kak članek na to temo kar le kaže na to kako zahodna civilizacija ni več sposobna medsplolnih odnosov urejati na spontan način pri čemer bi moral imeti tako moški kot ženski spol moč in sposobnost da na svoj način uveljavi suverenost . To kar se zdaj dogaja , ko preko raznih ,,resolucij ,, in stalnega ,,ozaveščanja prihaja do preferiranja ženskega spola pa že presega vse meje . Poženščenje moških in razženščenje žensk ne vodi drugam kot v anarhijo ...
Kapitan Kljuka
# 25.11.2018 ob 12:31
A lahko prenehate s temi vsiljenimi bedastočami...???
FDVjevec
# 25.11.2018 ob 12:18
Kaj pa nasilje nad moškimi? To pa feministk ne briga

40% žrtev nasilja doma je moških. Ostalih 60% pa niso samo ženske, ker so zraven še otroci
Bivši uporabnik
# 25.11.2018 ob 12:02
Malo se se dolgočasile te feministke, tukaj v EU nas terorizirajo in tečnarijo, v arabskem svetu in Afriki pa bilo še tolko za urediti. Sicer pa se jim začenja tukaj tud dogajati kot pred 500 leti. Porast prisilnih porok, poroke z otroki, uboji žensk v imenu vere pa tak.
DrKult
# 25.11.2018 ob 12:39
Nasilje nad moškimi je pa ok? V družinah predstavlja 40% vseh nasilnih dejanj, nasploh v družbi pa je v večini. Velika večina umorjenih je moških.
Al la da bi npr. preprosto nehali s to debilno spolno segregacijo in enostavno imeli "dan proti nasilju nad komerkoli".
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 12:09
Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami po opozorilu ministrstva slabo, napačne predstave pa so še vedno globoko zakoreninjene.
--------------
in kaj lahko stori moški , če ga ženska psihično maltretira in verbalno ,,kaplja na možgane , ko pa dvigne glas pokliče policijo , ki ga odpelje iz lastnega stanovanja , sodnica pa seveda verjame njej ne pa njemu ?
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 12:17
Šele ko bo polovica človeštva, ki ga sestavljajo ženske in dekleta, živela brez strahu, nasilja in vsakodnevne negotovosti,
--------------
To prikazovanje kriznih razmer med spoloma že resnično presega vse meje . nihče namreč ni prisiljen živeti s partnerjem , če mu to ni všeč . Torej je rešitev , da bodo ljudje živeli vsak sam in naj se vsak sam znajse kakor se hoče in more . Moški ne bi smel imeti nobene odgovornosti več da kakor koli podpira nasprotni spol - pa bo vse v redu in prav ...
hernandez
# 25.11.2018 ob 15:44
Danes je mednarodni dan boja proti nasilju nad dekleti in ženskami.

Ta dan so feministični aktivisti in mainstream mediji uspeli razvrednotit do konca. Ne mine niti 1 teden, da moški ne konzumiramo članka, kakšne pošasti smo. In kaj mislite da je efekt tega?
Če kateri ženski ni jasno, naj se vpraša kako bi se počutila ob vsakodnevni porciji člankov npr. da so vse ženske bedne matere, če nimajo vsaj treh otrok. In tako iz tedna v teden.....

Zaenkrat je to feministično nabijanje samo vzpodbudilo hladnost in ravnodušnost, bojim pa se, da bo s tem tempom kmalu prišlo tudi sovraštvo med spoloma.
Mitcho_Buchannon
# 25.11.2018 ob 13:24
DrKult skrajni čas da se moški umaknete iz nasilnih razmerij...mislim, kaj vam pa je a niste pametnejši plus fizično močnejši? Sarkazem off...Tudi sama poznam nekaj modelov, ki jim partnerke malodane pijejo kri...pa kar vztrajajo..to je enako težko razumet, kot ženske, ki se vsake toliko zaletijo v omaro...razlogi za vztrajanje v takem razmerju so pa verjetno podobni.

Mogoče zato, ker če zapustijo razmerje, jim sistem odvzame otroka in ga dodeli bivšim partnericam, ki zraven dobijo za popotnico še nekaj moževega premoženja in rento v obliki preživnine.
pace
# 25.11.2018 ob 13:19
"V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja,"

Le od kod na svetu se je v Slovenijo nateplo toliko nasilja nad ženskami?
Štejem nekaj nad 60 let, pa se nisem nikoli soočila s kakršnimkoli nasiljem nad ženskami, ne doma, ne v družbi, šoli ali delovnih kolektivih. Tudi se ni nikoli in nikjer, v nobenem kolektivu, kdo šel ali izražal karkoli proti ženskam, pa sem bila vedno v spolno mešanih družbah. Največ, kar sem kdaj slišala, je bilo nasilje, ki ga je v pijanosti izvajal nad družinskimi člani kakšen alkoholik.
Odresenik
# 25.11.2018 ob 14:11
V evropi se zganja medijsko nasilje nad moskimi. Ce zelite koncanje basilja se obrnite na muslimane in najprej njim tezite. V evropi so zenske enakopravne
joestar
# 25.11.2018 ob 13:16
Ples
Od feminističnih "strokovnjakov" oziroma "strokovnjakin" res ni težko biti pametnejši.
Jože Gorišek
# 25.11.2018 ob 14:30
Po svetu se krepi psihično in verbalno nad moškimi ,ki je povečini neupravičeno in se mora takoj končati.Kdaj bo dan za te moške. Feminizem je strup ,ki počasi zastruplja še tistih nekaj pravih žensk,katere še spoštujejo prave moške.
Borc984
# 25.11.2018 ob 13:02
Dan žena, materinski dan, dan za takojšnje končanje nasilja nad ženskami,......
Kje so moški dnevi? Dan za pivo? Dan za nogomet?,....
pace
# 25.11.2018 ob 13:41
@Lokita; 13:26
saj nisem govorila samo o sebi, temveč tudi o družbi in kolektivih, v katerih sem se kdaj nahajala. Nikjer ni bilo nobene diskriminacije do žensk in nobena se tudi ni kaj pritoževala v tem smislu.
generusus
# 25.11.2018 ob 13:02
Ne gre le za nasilje nad ženskami, ampak nad ljudmi, moškimi in ženskami, na splošno. V dosedanjih vojnah je žal umrlo na desetine milijonov ljudi, predvsem moških, ki so se morali iti bojevati na fronto za cilje vladajočih oligarhij. Takšne smrti so prav tako nasilje, udeležbe v vojnah so bile proti volji udeležencev. Menim, da ni bistvene razlike med nasiljem nad ženskami in moškimi.
sm0ve
# 25.11.2018 ob 17:38
V ljubljani ste pa postavili za župana nasilneža nad žensko. hinavščina press
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 16:50
Ne mine niti 1 teden, da moški ne konzumiramo članka, kakšne pošasti smo. In kaj mislite da je efekt tega?
--------
rezultat je previdnost in malodušje pri odnosu z nasprotnim spolom . Ženska ima namreč mnogo načinov , da moškega prinese naokoli , moški je tu pač hendikepiran . Sicer pa se za ženske pravice ženejo v glavnem samske intelektualke ki tako ali tako nimajo kakšnih posebnih vezi z moškimi in jim taka ,,platforma ,, služi več ali manj za svojo kariero ...
pace
# 25.11.2018 ob 13:58
@Halix; 13:48
Oglasila sem se, ker se v članku navaja, kot sem citirala: "V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja,"

Da so primeri nasilja in ženske, ki se zatekajo v varne hiše, to vem. Samo primer koroških dečkov, kjer vemo, kaj se je zgodilo njuni mami. Oporekam samo temu pretiravanju "vsaka druga ženska" in tudi vodenju neke spolne vojne in razširjanju sovraštva med ženskami in moškimi, česar pred temi aktivisti, prej v slovenski družbi nismo poznali.
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 13:17
Ples
ampak ne, enih pet tipičnih mmc komentatorjev je pametnejših od vseh raziskav, strokovnjakov, dejstev, imajo pač zdravo kmečko pamet,
--------------
žal je večina podatkov sproduciranih do nerazpoznavnost - samozvani ,,strokovnjaki ,, pa seveda prilagajajo rezultate dnevnim potrebam in se jim vse manj verjame . Tak je pač ta svet fejk novic - na nas je se nekako dokopljemo do realnih novic in šele potem sklepamo o zadevah ...
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 13:11
lenins elephant
Slovenski moški se raje ubije, kot da bi prevzel odgovornost za lastna dejanja....
-------------
pri ženskah pomeni prevzeti odgovornost za svoja dejanja moških nekaj podobnega kot delaj in služi denar , za ostalo bomo pa meee poskrbele . Posebno so aktivne matere , ki s svojo škodljivo vzgojo na vsak način želijo mlademu moškemu vcepiti občutek krivde - zaradi tega tudi toliko maminih sinčkov in slabe samopodobe ...
Lokita
# 25.11.2018 ob 12:49
DrKult skrajni čas da se moški umaknete iz nasilnih razmerij...mislim, kaj vam pa je a niste pametnejši plus fizično močnejši? Sarkazem off...Tudi sama poznam nekaj modelov, ki jim partnerke malodane pijejo kri...pa kar vztrajajo..to je enako težko razumet, kot ženske, ki se vsake toliko zaletijo v omaro...razlogi za vztrajanje v takem razmerju so pa verjetno podobni.
Matto123
# 25.11.2018 ob 14:43
Dajte no lepo vas prosim s temi nebulozami že spet... počasi boste tipe nardili totalno aseksualne in ne bodo več hotli pogledat babnc itak se to vedno bolj dogaja, kam se bodo pritoževale pol?

Ko berem take članke pomislim da bi bilo najbolje da gremo vsi moški na nek drug planet in potem naj babnce izvajajo svoj raj na tem, pa da jih vidimo kdo bo radnička klasa v pravem pomenu besede, za vse ne bo prostora med referentkami, tajnicami, učiteljicami in v menegmentu, nekdo bo moral pobirat smeti, gradit bajte, nastavljat CNC stroje itd...
Bonsaj
# 25.11.2018 ob 14:33
Za začetek se nehajmo priklnjati kapitalu iz zalivskih držav, večine muslimanskih držav ter Indije, kjer je nasilje nad ženskami na ravni suženjskih razmer. Države, ki teptajo pravice žensk bi bilo treba osamiti ali kar je še bolje vojaško odstraniti njihovo vodstvo, kar za Zahod ne bi smelo predstavljati večjih težav.
Ampak dokler je v igri samo in izključno kapital, so človekove pravice pač še ena izmed pravljic, ki jih politiki servirajo za množice.
Ples
# 25.11.2018 ob 13:12
Nasilje nad ženskami je svetovni problem, in to velik (beri članek), ampak ne, enih pet tipičnih mmc komentatorjev je pametnejših od vseh raziskav, strokovnjakov, dejstev, imajo pač zdravo kmečko pamet, po kateri so žrtve oni, nasilje nad ženskami je fejk njuz, novodobna feministična kaprica ...

Bodimo raje tiho, ane, spoštovani komentatorji. Če pa že ne, se pogovarjajmo o nasilju nad moškimi.
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 12:58
Lokita
Če ste sami žrtev...mislim pa kaj vam je zakaj vztrajate, zakaj ne greste, ker je to pač najbolj enostavno kar lahko storite kajne?
-------------
jaz sem to storil že davno nazaj in ne morem prehvaliti , kako se imam sedaj dobro - toplo priporočam ...
medvedek neewa
# 25.11.2018 ob 22:43
Kdaj bo pa kakšen protest proti mobingiranju in bosingiranju, ki ga izvajajo ženske. Žensko nasilje je mnogokrat hujše od moškega že zaradi tega, ker je bolj družbeno tolerirano in sprejemljivo.
amigo
# 25.11.2018 ob 17:18
V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja, piše Slovenska tiskovna agencija. V svetu je več kot tretjina žensk v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom starosti.

Nasilje je staro kot človeštvo. Ko nasilja ne bo več, človeštva ne bo več. Sam sem do mojega 15. leta doživel nešteto nasilnih dejanj. Mati me je mlatila po riti s kuhalnico, ker sem s kamnom razbil sosedovo okno. Učitelj me je vlekel za ušesa, ker sem jezikal in so me stare babe zatožile. Z vrstniki smo se redno pretepali. Še posebej s tistimi iz osovraženih mestnih predelov. Dekleta nismo pretepali, saj je to bilo med fanti sramota in bi v trenutku izgubili ugled. Vseeno smo odrasli brez nekih psihičnih posledic. Ko nas je začela gnjaviti puberteta smo poskušali sošolke malo spolno "nadlegovati". Nekatere so se pustile, druge ne. Tiste smo tudi mi pustili na miru. Pozneje smo se zaradi deklet tudi stepli. Razen kašnega krvavečega nosu drugih posledic na srečo ni bilo.
Borc984
# 25.11.2018 ob 16:23
Rad bi videl par teh feministk, da jim dam kamenje in les in razne železne pičkarije štet zunaj na -10 do -15 stopinj vsak dan po 6 ur, tako kot to delajo njihovi "neenakopravni" moški kolegi, ko opravljamo inventure in nastopi konkretna zima!
Kako bi piskale..... Ali pa če obrnem sliko, in dam štet vse moške v trgovino in vse ženske ven na Drive-in na prepih, oz. Vrt (Bauhaus, OBI). Kdo bo odgovoren, ko padejo rokavičke?
fah-q
# 25.11.2018 ob 15:53
Nasilje nad ženskami in dekleti je globalna pandemija, ki ogroža vse ženske in dekleta.

dejte ga srat no...a vse? torej mojo ženo, sestro mamo, svakinjo, nečakinji? mater to dobro skrivajo, da nad njimi zganja kdo nasilje...
Radenm
# 25.11.2018 ob 13:28
@lokita, ali širšo žensko populacijo predstavljate vi, ali kdo jo?

Ne vem zakaj pace ne bi smela povedat svojega mnenja brez takojšnjega odgovora a la "ti pa tiho bodi".
brezveze14
# 25.11.2018 ob 13:03
Strinjam se s splošnim končanjem nasilja nad vsemi, izpostavljanje določenih skupin je obenem diskriminacija drugih zapostavljenih skupin.

Moti me obstoj t.i. "feminističnih elit", ki so same sebi namen in s svojim "delovanjem" niso doprinesle popolnoma nič oz. celo nasprotno.

Potem pa še dve grozni nekonsistentnosti:

1. zatiskajo si oči pred odnosom do drugače mislečih, žensk, isto spolno usmerjenih itd.., ki jih prakticirajo v drugih narodnostnih/verskih skupinah živečih v Evropi

2. s smešno nizkim kaznimi, ki so jih v Sloveniji nasilneži deležni (če jih sploh doleti kakšna sankcija) se nasilje izdatno spodbuja.
lenins_elephant
# 25.11.2018 ob 13:00
Kapitan Kljuka

A lahko prenehate s temi vsiljenimi bedastočami...???

A se boste stopili?

A ti podam še nekaj bedastoč, ki jih Slovenci tako radi ignorirate:
- 15 otrok na leto naredi samomor
- prejšnje leto je samomor naredilo prek 400 ljudi, večina moških,
- pol slovenije (milijon ljudi) je tako ali drugače prizadetih zaradi alkoholizma (alkoholiki so večinoma moški)

No, sedaj pa nazaj na pomembne teme, kot je npr. marakeška deklaracija.

Jap, Slovenija je dežela brezjajčnih moških, ki so sposobni samo jokanja in samopomiljevanja, zato tudi tolikšna raven samomorov in alkoholizma. Slovenski moški se raje ubije, kot da bi prevzel odgovornost za lastna dejanja.
jbzt
# 25.11.2018 ob 21:43
O nasilju nad ženskami,bi veliko lahko povedala neka ljubljanska farmacevtka...
kristjan31
# 25.11.2018 ob 17:18
@Lokita

Da nisi ti ena teh žensk, ki iščejo skok čez plot na socialnih omrežjih, tako kot veliko žensk, vezanih, poročenih?

Sedaj pa komentiraš tam kjer ne bi smela....
cairns
# 25.11.2018 ob 16:28
Na mednarodni dan za takojšnje končanje nasilja nad ženskami

S prikazovanjem statistike se vsi vrtijo kot mačka okrog vrele kaše. Število ubitih žensk je samo del resnice. Naj novinarji napišejo kjer ženske najbolj trpijo, ali jih je preveč strah povedati resnico.
Ženske na splošno najbolj trpijo nasilje in so življensko ogrožene tam, kjer so vredne samo pol toliko kot moški. To pa je svet teme ki se imenuje islam.
Seveda ženske trpijo nasilje tudi drugod, predvsem pa v krščanskem svetu, kjer je po splošnem prepričanju v RKC ženska dovolj dobra samo za rojevanje otrok in skrbeti za moža.
Radenm
# 25.11.2018 ob 15:54

makoshark

Zato, ker so moški bolj agresivni kot ženske in to moški med sabo. To velja tudi v naravi, ne samo pri ljudeh:


Hja, a ni ravno "sklicevanje na biologijo" ena izmed reči, ki jo feminizem obsoja? Ali je obsojanja vredna samo takrat ko slučanjo paše v narativo?
joestar
# 25.11.2018 ob 13:50
Lokita
Pardon, če se mi to zdi posploševanje

Posploševati pa res ne smemo.

A moški se ne zamislite ob tem, ko se v vas zbudi nasilje, da je nekaj hudo narobe in da tako ne bo šlo dalje?

No razen, če se gre za kritiziranje moških. Potem je čisto sprejemljivo srati po vseh zaradi dejanj manjšine.
firtoh
# 25.11.2018 ob 20:38
Cairns
Zakaj kazati na druge, če imamo sami problem,sploh pa na take,ki so 100 let za leseno žlico?
A je tega pri nas manj,če rečemo...Glej oni so še hujši!
Smo dežela alkoholikov in alkohol+ nasilje,gresta z roko v roki.Izjeme potrjujejo pravilo.
joestar
# 25.11.2018 ob 19:54
fritoh
Koliko je pa neprijavljenega, kjer ni bližnjih sosedov,ki bi poklicali policijo?
No koliko? Predvidevam, da nimaš kaj dosti več informacij o tem kot vsi ostali.
liliana
# 25.11.2018 ob 19:53
Zakaj se pa nekateri komentatorji ob tem članku počutite tako ogrožene? Kot pravi moški, za kakršne se imate, v tem članku ne bi smeli videti osebnega napada nase in takoj obsojati feminizem za nasilje. Ker nasilje je obstajalo že dolgo pred feminizmom. In fizično šibkejši se s telesno silo težko upre fizično močnejšemu.

Drugače pa, če se mož in žena spreta, ker imata pač različna mnenja in eden drugega pošlje v p.m., to še ni nasilje.

Če pa eden, ki je fizično močnejši (in običajno je to moški) da ženi eno krepko okoli ušes, ali pa jo kako drugače pretepe, ker je po njegovem preveč jezikala, to pa je nasilje. In takega nasilja je dosti. Vprašajte malo kake zdravstvene delavce, ko prihajajo k njim ženske, ki se vsak mesec enkrat (ali pa še pogosteje) spotikajo in padajo po stopnicah. In povzročitelji takega nasilja niso samo Alahovi verniki.
Gully Foyle
# 25.11.2018 ob 18:50
Spet feministicno kricanje gesel na mosle, ki zenski ne pocno nic hudega. Naj le te gredo v Savdsko arabijo, Afganistan ali kako Romsko naselje.
FDVjevec
# 25.11.2018 ob 17:30
Danes je že vsaka najmanjša glupost smatrana kot nasilje. Kmalu bo statistika kazala, da je nasilju podvrženih 100% prebivalstva. #zavajanje
firtoh
# 25.11.2018 ob 16:42
Spolno nasilje ni samo posilstvo ali poskus posilstva.Spolno nadlegovanje ni samo grabljenje za rit.
Zato verjamem statistiki.Kot zdravstveni delavec,sem dolžan obvestiti policijo,če posumim,da je poškodba posledica fizičnega nasilja.V svoji izmeni na RTG oddelku,vsak teden prijavim vsaj en primer.In ne,primeri niso iz SA,Kuvajta...ampak Celje,Slovenija
lenins_elephant
# 25.11.2018 ob 12:58
DrKult
V družinah predstavlja 40% vseh nasilnih dejanj, nasploh v družbi pa je v večini.

Kakšen vir za tole?

Se pravi, napisal si, da 40 % nasilja v družini izvajajo ženske nad moškmi, v družbi pa ženske izvedejo nad 50 % nasilnih dejanj. Zanima me vir za ti dve trditvi.
kingeston
# 26.11.2018 ob 08:39
pohvalno, ampak med protestniki sem opazil tudi plakate zablojenih seksistk, ki pravijo da smo moški smeti.

s tako miselnostjo in agendo so takšna zborovanja zlorabljena s strani seksistk ki ne želijo enakopravnost ampak samo privilegije zase.
takšne izmečke morajo ostale ženske izločiti drugače bodo njihovi protesti šli v napačno smer !!
cairns
# 25.11.2018 ob 20:29
firtoh
V svoji izmeni na RTG oddelku,vsak teden prijavim vsaj en primer.In ne,primeri niso iz SA,Kuvajta...ampak Celje,Slovenija

Drži, ampak vsi vemo kakšno stanje je v muslimanskih državah. Tam prijave policije ni, saj je nasilje nad ženskami dovoljeno in celo zaželjeno.
Še umor iz časti ni kazniv pri muslimanih.
joestar
# 25.11.2018 ob 19:59
liliana
Zakaj se pa nekateri komentatorji ob tem članku počutite tako ogrožene?
Morda zato, ker je vsak drugi teden en članek na to temo, nekako pa manjkajo članki o recimo moških žrtvah nasilja v družini (ki jih je okoli tretjina) ali pa kaj dosti o zlorabi otrok, ki jo dosti večkrat zagrešijo mame. No pa tudi zaradi bomo rekli temu obarvanih izjav feministk v stilu "in običajno je to moški", ko je govora o katerikoli zlorabi.
liliana
# 25.11.2018 ob 19:56
FDVjevec

Danes je že vsaka najmanjša glupost smatrana kot nasilje. Kmalu bo statistika kazala, da je nasilju podvrženih 100% prebivalstva.

To je res. Zato pa očitno nismo več sposobno prepoznati kaj nasilje je. Odziv komentatorjev na to temo že kaže na to. Večina se jih počiti ogroženih, ko se le omeni beseda nasilje.
zeus-zengg
# 25.11.2018 ob 16:41
makoshark
Ni potrebe, da jo nagoniš. Če ti kaj ni prav, raje vloži papirje za ločitev. Ali pa jo toži zaradi psihičnega nasilja.
-----------------
femino materinska vzgoja skupaj s psiho tretmani že od vrtca naprej je moškega že tako ukrotila in ponežila , da se niti ločiti ne upa več . Jasno je da je fizično obračunavanje zadnji izhod , ki se ga pravi moški ne poslužuje ampak žensko seveda zapusti . ..
Kazalo