Žoga je okrogla, ne na prodaj. Foto: EPA
Žoga je okrogla, ne na prodaj. Foto: EPA

Ta problem z razmahom nezakonitih, tudi spletnih stavnic postaja vse večja težava sodobnega sveta športa in spodbija njegovo verodostojnost.
Prirejanje izidov je ena najresnejših groženj športu, poštenosti oziroma fair-playu, je po sprejemu deklaracije dejala evropska komisarka Androulla Vassiliou in obenem zapisala, da boj proti tej težavi zahteva hitro in celovito ukrepanje.
Problemu prirejanja izidov tekem, ki z razmahom medmrežja postaja vse bolj pereč, pa tudi vse manj otipljiv, v Uniji posvečajo vse več pozornosti, tudi v Evropskem parlamentu, kjer pritiskajo na članice EU-ja, da bi na formalnem zasedanju novembra sprejele enoten pristop do tega problema - opredelile prirejanje tekem kot kaznivo dejanje in zanj določile podobne kazni. Te se namreč po Evropi zdaj bistveno razlikujejo, od denimo neznatnih finančnih kazni do dosmrtnih prepovedi nastopanja ali zapornih kazni, pri čemer v številnih državah pričajo o zelo krhki volji tako športnih zvez kot sodnih oblasti pri dejanskem spopadanju s problemom.
Športni forum tako poziva predvsem h krepitvi meddržavnega sodelovanja in resnemu preganjanju tovrstnega ravnanja. "Članice Unije se morajo začeti zavedati dejstva, da prirejanje izidov tekem ni le problem, povezan s športom, temveč predvsem s kriminalnimi dejavnostmi, kot so pranje denarja, trgovina z belim blagom in z drogo," poudarja Emine Bozkurt, evropska poslanka, ki je v začetku tedna v Bruslju predstavila poročilo o prirejanju izidov tekem, v njem navaja, da se problem uradno pojavlja v 19 od 27 članicah Unije, tudi v Sloveniji. Bozkurtova meni, da se države zavedajo resnosti problema, a podcenjujejo njegove učinke, tudi na gospodarstvo.

Iz Bruslja za radijsko Drugo jutranjo kroniko,