Orban je po osmih letih v opoziciji lani spomladi drugič postal predsednik madžarske vlade. Foto: EPA
Orban je po osmih letih v opoziciji lani spomladi drugič postal predsednik madžarske vlade. Foto: EPA
Madžarsko slavje v senci kritik

Pred kratkim sprejeti medijski zakon, ki po mnenju kritikov omejuje medijsko svobodo, je sprožil burne odzive v Evropski uniji, katere vodenje je na začetku novega leta prevzela Madžarska.

Orban je na kritike dejal, da v madžarskem medijskem zakonu ni niti ene same pravne rešitve, ki ne obstaja v medijskih zakonih drugih evropskih držav. Dodal je, da ga lahko spremenijo le, če bodo spremenjeni tudi določeni deli zakonov drugih držav.

V bolj spravnem tonu je dejal, da bodo sprejeli vsako odločitev Evropske komisije, saj je Madžarska članica EU-ja in sprejema pravila igre, vendar ne na račun diskriminacije Madžarske v primerjavi z drugimi članicami.

Če nimamo prav in če bo Evropska komisija to ugotovila, bomo to popravili, je dejal Orban, a obenem dodal, da po njegovem prepričanju noben člen zakona ni kršitev evropskega pravnega reda in da tega tudi nihče še ni dokazal.

Nobena država nima pravice kritizirati
Orban je odločno zavrnil kritike Nemčije in Francije, ki sta zahtevali spremembe zakona. Odziv držav je opisal kot "nepotreben in prenagljen", ob tem pa dejal, da nobena država nima pravice kritizirati Madžarske.

Zavrnil je tudi kritike evropskih medijev in dodal, da je pravzaprav "zelo smešno", da madžarski časniki ob sprejetju medijskega zakona pišejo o koncu svobode govora in da sprejetju zakona sledi val ostrih kritik.

Na vprašanje, zakaj je Madžarska sprejela sporni zakon na dan začetka predsedovanja Evropski uniji, je odgovoril, da se strinja, da je to "slab začetek", a da ni on napisal scenarija zanj in da ni odgovoren za pisanje medijev, ki ta zakon izpostavljajo.

"Napisali smo zakon, za katerega smo mislili, da je v redu, pa je tarča napadov, in naša naloga je, da ga branimo," je poudaril.

Madžarsko slavje v senci kritik