Orban je sporočilo vlade objavil kar na Facebooku. Foto: Facebook
Orban je sporočilo vlade objavil kar na Facebooku. Foto: Facebook

Napovedal je, da bo Budimpešta v prihodnjih dneh predstavila alternativne predloge, tako da kljub svojemu nedvoumnemu sporočilu na družabnem omrežju pušča odprta vrata nadaljnjim pogajanjem.

"Po tej ceni ... in na tak način - ne! Ne potrebujemo finančnega jamstva," je bil jasen predsednik madžarske vlade v videosporočilu, objavljenem na svojem profilu na Facebooku, ki se je nanašal na 15 milijard dolarjev vredno posojilo, o katerem se Madžarska pogaja z IMF-jem in EU-jem.

Dolg seznam zahtev
Orban je pojasnil, da so poslanci vladajoče desnosredinske stranke Fidesz in njene koalicijske krščansko-demokratske partnerice KDNP proučili pogoje, ki sta jih Madžarski postavila EU in IMF. Madžarski mediji so v četrtek razkrili, da naj bi bili med zahtevanimi ukrepi tudi znižanje pokojnin, dvig upokojitvene starosti, znižanje družinskih dodatkov, dvig dohodninskih stopenj, prodaja državnega premoženja, odpuščanje v javnem sektorju, vpeljava davka na nepremičnine in odprava spornega kriznega davka na poslovanje bank.

"Zahtevani ukrepi niso v madžarskem interesu," je dejal Orban in napovedal, da bo vlada oblikovala alternativne predloge za nadaljnje pogovore s predstavniki Evropske komisije in IMF-ja v prihodnjih dneh.
Med najbolj prizadetimi državami
Madžarska je že lani zaprosila za posebno previdnostno posojilno linijo v vrednosti 15 milijard evrov, ki bi jih lahko črpala v primeru zaostritve gospodarskih in finančnih razmer. Lani je namreč vrednost madžarskega forinta v primerjavi z evrom padla, cena zadolževanja za državo pa se je močno zvišala in ostala na visoki ravni vse do danes.

Madžarsko gospodarstvo je bilo v skupini držav srednje in vzhodne Evrope med najbolj prizadetimi, zaupanje vlagateljev pa so zamajale tudi nekatere sporne zakonodajne in ekonomske odločitve madžarske vlade. Te je pozneje delno spremenila, da bi izpolnila zahteve potencialnih posojilodajalcev.