Denarno posojilo naj bi Madžarska prejela že jeseni. Foto: MMC RTV SLO
Denarno posojilo naj bi Madžarska prejela že jeseni. Foto: MMC RTV SLO
Madžarska želi 15 milijard evrov posojila

Posojilo Madžarski naj bi bilo namenjeno predvsem krepitvi zaupanja na trgih, s čimer bi se država zadolževala ceneje. Madžarska se po besedah finančnih analitikov trenutno ne spopada s težavami pri financiranju svojega dolga. S posojilom pa si bo pomagala, če ji naslednje leto ne bo uspelo zagotoviti dovolj sredstev na trgu, je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt.
Madžarski parlament je zakon o centralni banki sprejel decembra lani, po mnenju kritikov pa je bil namenjen predvsem povečanju vpliva vlade na monetarno politiko in spodkopavanju neodvisnosti centralne banke. Guverner Andras Simor namreč ni hotel popustiti pritiskom vlade glede ohranitve nizkih obrestnih mer, saj je želel ohraniti inflacijo pod nadzorom.
Sporni zakon je bil tudi glavni razlog, da so pogajanja o 15-milijardnem svežnju pomoči med EU-jem ter IMF-om in Madžarsko vlado obstala za pol leta.
Madžarsko sodišče razveljavilo tudi sporni zakon o upokojevanju sodnikov
Evropska komisija je med drugim od Madžarske zahtevala tudi spremembe pravil glede upokojevanja sodnikov in delovanja organa za nadzor nad varstvom podatkov, ker nista v skladu z evropsko zakonodajo.
Zahtevi Komisije je danes ugodilo madžarsko ustavno sodišče, ki je zakon o upokojevanju sodnikov razveljavilo. Sodišče je namreč razsodilo, da je zakon, ki je začel veljati z novim letom in upokojitveno starost za sodnike znižuje s 70 na 62 let, v nasprotju z določilom o neodvisnosti sodstva. Tako se bo po novi zakonodaji 274 sodnikov, ki so se morali prisilno upokojiti, lahko znova vrnilo na delo.
Madžarski premier Viktor Orban je v prvem odzivu na razsodbo sicer že zatrdil, da vlada ne bo spreminjala sedanjih pravil za upokojevanje sodnikov, temveč bo do konca tedna predložila osnutek zakonskega dopolnila, ki bi "uskladil" določila ustave ter zakona o sodiščih in upokojevanju.

Največja opozicijska socialistična stranka je odločitev ustavnega sodišča sprejela z odobravanjem. Ob tem je ponovila stališče stranke, da je "prisilno upokojevanje" sodnikov orodje vladajočega Fidesza za politične čistke.

Madžarska želi 15 milijard evrov posojila