Orban si skuša zagotoviti, da bi se obdržal na oblasti. Foto: EPA
Orban si skuša zagotoviti, da bi se obdržal na oblasti. Foto: EPA
Ader je bil med soustanovitelji stranke Fidesz. Foto: EPA
Stiske Madžarov so vse večje. Foto: Reuters

Ader je tesni sodelavec premierja Viktorja Orbana, njegov nastop visokega položaja pa bo le še utrdil in pospešil politiko Orbanove desne vlade.

Aderjev predhodnik Pal Schmitt, prav tako tesen Orbanov zaveznik, je odstopil s položaja 2. aprila, potem ko so se vrstili pozivi k njegovemu odstopu zaradi plagiatorstva pri doktoratu iz leta 1992. Schmitt je deloval kot Orbanova marioneta, ki je ubogljivo izpolnjeval vladne zahteve. V manj kot dveh letih je podpisal kar 360 novih zakonov.

Kot piše spletna stran wsws.org, so razkritja o dvomljivi naravi Schmittovega doktorata prišla ob izjemno prikladnem trenutku za vlado, ki je izkoristila priložnost za umestitev pomembnega človeka v predsedniško palačo. Če bi se na prihajajočih parlamentarnih volitvah zamenjala oblasti in bi Orban izgubil trenutno večino, bi predsednik odigral ključno vlogo.
Utrjevanje Fidesza
Aderja imajo znotraj Fidesza za nepopustljivega in ostrega politika. Odvetnik, ki od leta 2009 sedi v Evropskem parlamentu, je igral vodilno vlogo v pripravi novega volilnega zakona in sprememb pravosodnega sistema. Obe spremembi sta izjemno kontroverzni, po mnenju mnogih pa imata za cilj favoriziranje Fidesza na volitvah leta 2014. Pravosodno reformo trenutno preiskuje EU, saj naj bi kršila evropski sporazum.

Ader je dal takoj po nominaciji jasno vedeti, kakšno je njegovo politično stališče. V izjavi za javnost je dejal, da si želi predstavljati ves madžarski narod, število Madžarov pa ocenil na 15 milijonov. Po besedah analitikov gre za namerno provokacijo madžarskih sosed, še posebej Slovaške. Madžarska šteje 10 milijonov prebivalcev, preostalih 5 pa predstavljajo manjšine v sosednjih državah. Leta 2010 je Fidesz sprejel zakon, po katerem je podelil madžarsko državljanstvo etničnim Madžarom v sosednjih državah, s čimer so se medsosedske napetosti okrepile.

Kadrovske menjave
Leta 1959 rojen Ader je bil dejaven v pretežno desnih, protikomunističnih študentskih krogih. Leta 1988 je soustanovil Orbanov Fidesz in bil med prvo Orbanovo vlado (1998-2002) predsednik parlamenta. Med letoma 2002 in 2006 je bil vodja Fideszove parlamentarne skupine, na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2010 pa eden vodilnih kandidatov za ta položaj.

Aderjeva izvolitev naj bi bila šele uvod v veliko kabinetno menjavo. Naraščajoče napetosti znotraj vlade odsevajo vse večjo gospodarsko krizo države, zaradi katere se je Madžarska zapletla v spor z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) in Evropsko unijo. Ker je vlada vse bolj pod pritiskom (IMF in Evropska komisija bosta v naslednjih tednih odločala o finančni pomoči Madžarski), je Orban prisiljen opraviti nekatere kadrovske menjave.

Madžarski naj bi letos BDP upadel za 0,6 odstotka, zato so reforme nujno potrebne. Orban zaradi svoje gospodarske politike ni le izgubil podpore volivcev, ampak je vse bolj nepriljubljen tudi med tujimi vlagatelji. Socialni položaj se je Madžarom zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je sprejela vlada, v zadnjih letih dramatično poslabšal in v revščini naj bi živelo že okoli 40 odstotkov prebivalcev. Še posebej črn je položaj za otroke in upokojence, prisilne izselitve pa so pogoste.