Tiskovna konferenca je trajala pol ure. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tiskovna konferenca je trajala pol ure. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Proces Brdo
Pogovori za isto mizo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Proces Brdo
Devet predsednikov pod eno streho. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor in Tomislav Nikolić
Srbski predsednik Nikolić se je spomnil, da je Brdo obiskal pred 30 leti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Devet predsednikov na Brdu

Predsedniki osmih držav, ki so del procesa Brdo, in Hollande so se zbrali na Brdu pri Kranju. Pozdravila sta jih gostitelja, slovenski predsednik Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Ivo Josipović, nato pa je sledilo plenarno zasedanje.

Na skupni novinarski konferenci slovenskega in francoskega predsednika je Pahor dejal, da ta del Evrope ponuja veliko priložnosti, ki jih morata izkoristiti tako regija kot tudi Evropska unija.

Po ocenah Pahorja Zahodni Balkan mnogi v Evropi na žalost povezujejo s strahom in nestabilnostjo, in ne s priložnostmi, zato je treba spremeniti to predstavo, kar je tudi eden od namenov procesa Brdo. "Bolj kot bomo probleme reševali sproti, bolj bo ta prostor postal atraktiven za širitev Unije," je poudaril.

Hollande je dejal, da je zanj udeležba na vrhu procesa Brdo velika čast. Spomnil je, da regijo Zahodnega Balkana še vedno težijo odprta vprašanja, ki terjajo "budnost".

Izrazil je prepričanje, da mora Zahodni Balkan nadaljevati reformni proces in najti drugačne načine za reševanje sporov, čeprav bodo morda vrata v Evropsko unijo po sprejetju Hrvaške nekaj časa zaprta.

"Proces Brdo prinaša tudi sporočilo upanja za ljudi in narode Zahodnega Balkona, ki imajo za seboj težke preizkušnje in tragedije, kajti v tej regiji ni še vse razrešeno," je dejal francoski predsednik.

Glavno sporočilo Hollanda je bilo sporočilo podpore Zahodnemu Balkanu. "Francija stoji ob vas in potrjuje vašo evropsko perspektivo," je poudaril, a obenem ni pozabil dodati, da morajo države na poti v EU izpolniti vrsto pogojev.

"Glede na to, da smo sprejeli dejstvo, da mora biti Evropa realnost, ki bo pokrivala celotno celino, ne moremo pustiti ob strani velikega dela Evrope, ki je Zahodni Balkan," je bil jasen. Kot je spomnil, je bila ravno Francija ena izmed pobudnic širitve Unije na to regijo.

Poleg obeh gostiteljev in voditelja ene najvplivnejših evropskih držav so na plenarne pogovore v kongresnem središču na Brdu pri Kranju prišli še makedonski predsednik Gjorge Ivanov, za njim albanski predsednik Bujar Nishani, nato predsedujoči predsedstvu BiH-a Željko Komšić, sledila sta predsednica Kosova Atifete Jahjaga in črnogorski predsednik Filip Vujanović ter kot zadnji srbski predsednik Tomislav Nikolić.

Voditelji so se dogovorili, da bo naslednje srečanje na Hrvaškem, kjer bo EU predstavljal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schultz.

Gre za nadaljevanje procesa Brdo, ki se je začel z neformalnim srečanjem premierjev marca leta 2010 prav tako na Brdu. Gostila sta ga tedanja premierja Slovenije in Hrvaške, Pahor in Jadranka Kosor. Proces je pozneje zamrl, Pahor in Josipović pa sta se ga odločila znova zagnati na ravni predsednikov držav

Poleg tega so se na Brdu zbrali zunanji ministri omenjenih držav, vključno z vodjo francoske diplomacije Laurentom Fabiusom. Gostil jih je slovenski minister Karl Erjavec.

Najti skupne gospodarske in infrastrukturne projekte
V EU-ju je že več let prisotna širitvena utrujenost, ki jo je še dodatno podkrepila gospodarska in finančna kriza. Po nedavnem vstopu Hrvaške v povezavo bo na ponovno odprtje vrat v EU treba čakati še kar nekaj časa, in mimo tega dejstva voditelji danes ne bodo mogli. Bistveno je, da države Zahodnega Balkana kljub temu ostanejo na poti evroatlantske integracije in vztrajajo pri reformah.

Cilji današnjega neformalnega srečanja je bil med drugim preučiti dinamiko procesa širitve Evropske unije, nagovoriti še vedno odprta vprašanja med državami Zahodnega Balkana ter definirati nekatere prioritetne gospodarske in infrastrukturne projekte, ki so v skupnem interesu držav regije.

V regiji Zahodnega Balkana poleg tega ostaja še veliko nerešenih vprašanj, v reševanje katerih EU zaradi osredotočanja na boj s krizo ni dovolj dejavno vpleten.

Hollandov prihod je pomemben
Kot zelo pozitiven vidik srečanja se omenja prisotnost Hollanda, saj je to pomembno sporočilo Zahodnemu Balkanu - Francija je ena najvplivnejših evropskih držav, ki pa v zadnjem času še posebej ni naklonjena nadaljnji širitvi EU-ja. Tokrat je bilo prvič, da so voditelji držav z območja nekdanje Jugoslavije in Albanije skupaj spregovorili z nekim pomembnim voditeljem iz EU-ja o interesih, izzivih in težavah svoje regije.

Na Brdu je potekala tudi vrsta bilateralnih in trilateralnih srečanj predsednikov in zunanjih ministrov. Med drugim se je več predsednikov ločeno sestalo s Hollandom.

Devet predsednikov na Brdu