Slovenski premier Pahor je bil po konferenci razočaran nad odnosom EU-ja do (Zahodnega) Balkana. Foto: Reuters
Slovenski premier Pahor je bil po konferenci razočaran nad odnosom EU-ja do (Zahodnega) Balkana. Foto: Reuters
Edvard Žitnik
Žitnik ocenjuje, da so bila pričakovanja v Sloveniji o konferenci na Brdu prevelika. Foto: EPA
Brdo: Umik EU-ja tik pred zdajci

Zunanjepolitični komentator RTV Slovenija je v pogovoru za TV Dnevnik ocenil konferenco, ki sta jo skupaj pripravila slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor.

Ob srbskem predsedniku Borisu Tadiću, ki na Brdo ni želel priti zaradi prisotnosti kosovskega premierja Hashima Thacija - Srbija je zahtevala, da Kosovo sodeluje pod imenom Kosovo-Unmik - na konferenco ni bilo niti predsednika EU-ja Hermana Van Rompuya in zunanjega ministra predsedujoče EU-ju Španije, Miguela Angela Moratinosa.



Prav zadovoljna predsednik slovenske vlade in hrvaška premierka ne moreta biti. Po čem se bomo spominjali današnje konference?
Po ničemer, in prav je tako. Slovenija si je preprosto zastavila cilj, da za isto mizo spravi srbske in kosovske predstavnike. To ji ni uspelo. Na tem je stala cela konferenca in na tem je cela konferenca padla, hoteli to ali ne. Zdi se, da je Slovenija pozabila, da tudi v mednarodnih odnosih največji preboji ne pridejo naključno. Slovenija bi morala pred Brdom Srbiji ponuditi t. i. ponudbo, ki je ne bi mogla zavrniti. Seveda take ponudbe Slovenija sama ne more pripraviti, pomagati bi ji morala Evropska unija, ki se je pet minut pred dvanajsto umaknila in Slovenija je ostala sama na čistini. Rezultat je tak, kakršen je.

Evropa na to ponudbo očitno še ni pripravljena. Zdi se vzvišena do Zahodnega Balkana, pa tudi do slovenskih prizadevanj. Je danes zamudila dobro priložnost za krepitev vezi z Zahodnim Balkanom?
Evropa ne bi imela nič proti, če bi ta konferenca danes uspela, a ta ista Evropa ni nič naredila, da bi konferenca dejansko uspela. Hkrati moramo vedeti, da trenutno predsedujoča EU-ju pripravlja konferenco z zelo podobno vsebino, torej usoda Zahodnega Balkana v Evropski perspektivi. Evropa ni zainteresirana, da bi v dveh mesecih imela dve konferenci, kajti če uspe ena, ne more uspeti druga. Prepričan sem, da niso zainteresirani, da bi uspela konferenca na Brdu in ne uspela konferenca v Sarajevu, kajti potem bi imelo špansko predsedstvo resne težave.

Konferenco so spremljala velika pričakovanja, predvsem zaradi visoke udeležbe. So bila ta pričakovanja prevelika?
Pričakovanja so bila prevelika, ampak mislim, da je bila Slovenija tukaj tista, ki je naredila bistveno napako. Namesto za tiho diplomacijo se je odločila za medijsko diplomacijo. V Sloveniji so bili napovedani obiski zelo eminentnih gostov iz EU-ja in sploh so bila ustvarjena zelo velika pričakovanja.
Ko je EU Slovenijo pustila na cedilu, ko konferenca ni uspela, je Slovenija ostala brez t. i. zasilnega izhoda, ki mora biti v takih situacijah vedno pripravljen.
Konferenca je delovala kot popolna katastrofa, kar ni. Slovenija je pogumno začela zelo koristen proces in kar je zelo pomembno, Slovenija je na Brdu dobila zelo bridko lekcijo o tako imenovani "skupni evropski zunanji politiki".

Brdo: Umik EU-ja tik pred zdajci