Evropska unija
Prokopis Pavlopulos in Borut Pahor
Predsednik Pahor na sprejemu pri grškemu kolegu Pavlopulosu. Foto: Daniel Novakovič/STA
Borut Pahor in Aleksis Cipras
Slovenski predsednik je grškemu premierju čestital za sklenjen dogovor z Makedonijo. Foto: Daniel Novakovič/STA
VIDEO
Pahor na obisku v Grčiji

Dodaj v

Pahor v Grčiji: "Obe državi privrženki skupni evropski ideji"

Čestitke Ciprasu za dogovor z Makedonijo
4. december 2018 ob 18:16
Atene - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Slovenije Borut Pahor se je na državniškem obisku Grčije sestal z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom in grškim premierjem Aleksisom Ciprasom.

Polaganju venca k spomeniku neznanemu junaku pred helenskim parlamentom in sprejemu z vojaškimi častmi pred predsedniško palačo je sledil pogovor na štiri oči med predsednikoma, nato pa še plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Grčije pod vodstvom obeh predsednikov.

"Poudarjam najino privrženost in privrženost obeh držav skupni evropski ideji in nujnost, da ne oklevamo pri tem, da ji damo novega zagona," je Pahor povedal v pogovoru s Pavlopulosom. Predsednika sta izrazila podporo Evropski uniji in druge podpornike pozvala, naj stopijo skupaj, pri tem pa poudarila spoštovanje mednarodnega prava.

Predsednika sta se v pogovorih dotaknila tudi aktualnega razvoja dogodkov na Zahodnem Balkanu in se strinjala, da mora EU okrepiti svojo vlogo in navzočnost na območju. Državi spodbujata regionalno sodelovanje z različnimi pobudami, Slovenija, denimo, s pobudo Brdo-Brioni, pozitivno agendo za mlade, pobudo za boj proti terorizmu, in tako prispevata k stabilnosti in izboljšanju razmer na tem območju.

Predsednik Pahor je kot sopredsedujoči pobude Brdo-Brioni grškega predsednika tudi povabil, n aj se kot gost udeleži enega izmed prihodnjih srečanj.

Čestitke za grške reforme v kriznih časih
Pahor je čestital Grčiji za številne reforme, ki jih je po svetovni gospodarski krizi izvedla na gospodarskem in finančnem področju, ter izrazil spodbudo, da tudi v poprogramskem obdobju vztraja pri izvedbi zastavljenih reform in dogovorjenih proračunskih ciljih.

Spomnil je, da se je v času svetovne gospodarske krize Slovenija solidarno odzvala v vseh treh svežnjih finančne pomoči za Grčijo, čeprav se je tudi sama tedaj spopadala z veliko krizo.

Čestitke Ciprasu za dogovor z Makedonijo
Tudi v pogovorih med Ciprasom in slovenskim predsednikom je bilo poudarjeno dobro in prijateljsko sodelovanje med državama. Pahor je omenil dobro sodelovanje ob begunski krizi z uspešno izvedeno relokacijo migrantov, sodelovanjem v agenciji Frontex in dvostransko humanitarno pomočjo.

Grškemu premierju je čestital tudi za sklenitev dogovora z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom o spremembi imena Makedonije. “Grčija in Slovenija sta zavezani vladavini prava in prespanski sporazum je lahko velik navdih za vse, ki menijo, da je edini pravi način za reševanje vseh sporov mirna pot,” je sklenil predsednik.

Ciprasu je Pahor izročil tudi izdajo ljubljanske pobude. Kot je pojasnil, gre za dokument, s katerim je skupina intelektualcev, ki se jim je Pahor pridružil kot predsednik republike, pozvala Evropsko unijo k novemu ustavnemu procesu.

Po srečanju na sedežu grške vlade je predsednik Pahor obiskal še grški parlament, kjer se je sestal s predsednikom Nikosom Vucisom, ki je Pahorju podelil medaljo helenskega parlamenta. Popoldne se je slovenski predsednik srečal z vodjo glavne opozicijske, desnosredinske stranke Nova demokracija Kiriakosom Micotakisom.

Spominska plošča guvernerju slovenskih korenin
Jutri bo predsednik republike Borut Pahor obiskal Nafplion na Peloponezu, kjer bo na posebni slovesnosti odkril spominsko ploščo Ioannisu Kapodistriasu, prvemu guvernerju moderne Grčije, čigar predniki izvirajo iz Kopra. Grčija je leta 2001 v znak prijateljstva Sloveniji podarila kip Ioannisa Kapodistriasa, ki stoji v Kopru, po njem se imenujeta tudi trg in ulica v Kopru.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Krtomir
# 04.12.2018 ob 21:19
Pahor... zgovorno je dejstvo, da ni nikoli obsodil zločinov v Jemnu... mene bi bilo sram se z njim rokovat.
Juhu
# 04.12.2018 ob 19:51
=Pahor- Poudarjam najino privrženost in privrženost obeh držav skupni evropski ideji in nujnost, da ne oklevamo pri tem, da ji damo novega zagona," je Pahor povedal v pogovoru s Pavlopulosom
A zna kdo prevesti, kaj je hotel povedati.
Slovenija in Grčija naj bi dali nov zagon EU !!!!!!!
Kako je kaj z rezervacijami na Mars.??.
VICTORIA99
# 05.12.2018 ob 02:40
Koliko smo si že izposodili, da smo dali grkom, milijardo pa še nekaj...malenkost, naj se vidi razkošje mi to zmoremo. Glavno je to, da imamo mizerne plače, da smo konkurenčni.
VICTORIA99
# 05.12.2018 ob 02:24
Verjetno jih je šel vprašat kdaj nam bodo vrnili denar, ki smo jim ga dali....
skorpijon93
# 04.12.2018 ob 22:34
pahor kaj pa višegrajska skupina ???? a znaš biti kaj drugega kot hlapec ?
realist65
# 04.12.2018 ob 21:46
Malo ekskurzije pa mora imeti, če je predsednik .
el CARTEL
# 04.12.2018 ob 20:07
pahor hodi okoli, govori kako pripada evropski ideji in se ponuja da bi na njegovem hrbtu začeli nov zagon EU... to bi pahor neizmerno užival.

na žalost je preveč nepomemben in vodi preveč nepomembno periferno državo v EU, da bi sploh kdo v bruslju vedel zanj, mi pa ki vemo, pa se pretvarjamo, da ne vemo
Podgorska Panda
# 04.12.2018 ob 20:00
Lahko samo za moment namenimo pozornost dejstvu, da imajo njihove protokolarne uniforme na čevljih cofke? :)
m72
# 06.12.2018 ob 01:15
"Koliko smo si že izposodili, da smo dali grkom,"

Grkom? Vse je šlo direktno švabskim bankam.
božo1
# 04.12.2018 ob 21:56
S takimi, pogostimi in dosti všečnimi državniškimi nastopi našega predsednika na zunanjem političnem parketu, se mi poraja slutnja dolgoročnejših ambicij gospoda Pahorja.
sajn.frane
# 04.12.2018 ob 21:30
Pa je sploh kje ta človek izjavil kaj kar ima možatost in državniško težo. Tale pa Tramp in Bush so živ dokaz , da je lahko vsak predsednik čele stoji po konci. Usmerja jih ozadje , vsaj našega neko jako čudno ozadje!
mkrebs
# 05.12.2018 ob 20:58
Pa mi res rabimo predsednika države?
Lokita
# 05.12.2018 ob 08:26
VICTORIA99
# 05.12.2018 ob 02:24
Prijavi neprimerno vsebino
Verjetno jih je šel vprašat kdaj nam bodo vrnili denar, ki smo jim ga dali....

Ah kje to bi bilo politično nekorektno spraševat....rajši zadevo predstavijo ala vsi plujemo v istem čolnu.....aja a res zakaj potem ena Grčija z visoko razvitim turizmom potrebuje finančno pomoč ene Slovenije?? Utaja davkov....0 šparanja v JS....in s temi se naj mi povezujemo? In jim pomagamo zakaj že? Najbolje, da še v Italijo Cosa Nostri darujemo par miljonov....ker pač zgleda imamo denar...pravzaprav lahko z njim razmetavamo....saj smo Grčiji posodili za ohranjanje statusa ne pa za preživetje...
runcajz
# 07.12.2018 ob 17:54
Kaj pa o spravi nista rekla nobene ?
Pahor, popuščaš ! Lahko bi ga poučil kako bosta Grčija in Makedonija spravljeni po dolgoletnih sporih okoli imena Makedonije !
Pa nobenega selfija iz Grčije ? Škoda !
No, je pa vsaj spravil v promet ljubljansko pobudo za ustavne spremembe EU, na katero so vsi že zdavnaj pozabili, tudi pisci !
Dionezij
# 07.12.2018 ob 10:47
Pahor brez volje ljudi razširja svojo idejo o nadaljni integraciji EU. Če obe državi ne bi bili privrženki EU, potem niti ne bi bile njeni članici. Naš predsednik govori tako splošno, da ga nihče ne razume. Sebe ima za velikega evropolitika, a kaj ko ga nihče ne jemle resno. Še miška, "to mi delaj", ga nima za resnega predsednika.
Bivši uporabnik
# 07.12.2018 ob 01:04
Oba zavezana za odplačila gromozanskih zneskov -kreditov.Pa saj ne moreš o ničemer odločati , če si dolžan.
zamudnik
# 06.12.2018 ob 22:21
Koliko ta izlet stane? Kaj nam bo prinesel? Nič proti Grkom, ampak resna politika se danes kreira drugje, kjer pa so za naše kljukce vrata žal zaprta.
Bakatigauturi
# 05.12.2018 ob 19:39
Poglejte ljudje , Lep pa je !
samo.jug
# 04.12.2018 ob 20:23
Vprašanje za Koprčane - a je bil ta Kapodistrias slovenskih ali romanskih korenin (namerno nočem uporabiti italijanskih, ker so v Istri od pamtiveka živeli avtohtoni Romani)? Hvala za odgovor.
Kazalo