Evropska unija
Angela Merkel in Annegret Kramp-Karrenbauer
"Obe gospe imata veliko odgovornost - kanclerka za dogajanje na Evropskem svetu, nova predsednica za evropske volitve," meni Peterle, poleg veleposlanika Franca Buta eden redkih Slovencev na kongresu. Foto: EPA
Lojze Peterle
Evroposlanec Lojze Peterle je bil eden redkih slovenskih gostov na kongresu CDU-ja. Foto: BoBo

Dodaj v

Peterle: Kramp-Karrenbauerjeva ima veliko odgovornost pred evropskimi volitvami

Velika odgovornost pred evropskimi volitvami
8. december 2018 ob 19:05,
zadnji poseg: 8. december 2018 ob 20:19
Hamburg - MMC RTV SLO

Nemški krščanski demokrati (CDU) so za novo predsednico izvolili Annegret Kramp-Karrenbauer. "Obe gospe imata veliko odgovornost – kanclerka za dogajanje na Evropskem svetu, nova predsednica za evropske volitve," je za MMC sporočil evropski poslanec Lojze Peterle.

Annegret Kramp-Karrenbauerjeva je zatrdila, da ni "mini Merklova", kot so jo poimenovali zaradi zvestobe kanclerki in podobnih stališč. "Zaveda se, da njena naloga ni služiti podobi Merklove, ampak obrniti trende podpore za CDU," navaja Peterle, eden redkih Slovencev na kongresu CDU-ja.

Annegret Kramp-Karrenbauerjeva je v zadnjih tednih poudarjala, da imata s kanclerko tudi različna stališča. Ena izmed razlik je njeno trše stališče do migrantskega vprašanja, meni Peterle.

Nova predsednica ima veliko odgovornost pred prihajajočimi evropskimi volitvami, na katerih se obeta najzahtevnejša tekma do zdaj, še posebej zaradi migracijske politike, navaja slovenski evroposlanec iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), v kateri je tudi CDU.

Kramp-Karrenbauerjeva je na kongresu največje nemške stranke v drugem krogu glasovanja dobila 517 glasov podpore, le 35 več kot protikandidat Friedrich Merz.

CDU mora stopiti skupaj
"Konservativno-socialni profil nove predsednice vodi do zaključka, da ne kaže računati na čisto kontinuiteto politike Merklove, in to ne samo zaradi nevarnosti od napredujoče Alternativne za Nemčijo (AfD)," končuje Peterle in poudarja, da je CDU na točki, ko mora zares stopiti skupaj, če hoče obrniti trende.

J. R., K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
borut-blas
# 09.12.2018 ob 06:33
ma lojze dobro plačo
nihče ne ve zakwa
zato ma dobro plačo
zato dobro se proda
ker globalizatorje podpira
a raji na orglice igra
taki kot on so nas prodali
bankam in korporacijam
evropejcem vse pokrali
nič jih ni blo sram
kapitalu je vseeno
peterle nam na orglice igra
a evropejec postaja mutikulti musliman
FolkloraS
# 08.12.2018 ob 22:47
Evro bluzič!
slovannn
# 08.12.2018 ob 20:34
Ja, težko bo popraviti neumnosti katere je Evropi naredila Merklova. Razklala je unijo, Britanija, na nek način pripeljala Macrona, predvsem je pod njeno komando Evropo preplavil miljonski val nezakonitih migrantov. Samovolja brez primerjave v zgodovini, no morda bi kaj podobnega našli v zgodovini Evrope???????
primorski
# 09.12.2018 ob 10:41
Lojze, go home!
no72
# 09.12.2018 ob 10:20
Peterle je ena velika, kalna mutivoda.

Nova predsednica pa je itak baby Merkel, normalno, drugače ji uničevalka Evrope ne bi prižgala zelene.

Ravno v tem je tragika, da se za imeni "krščanskih" strank skrivajo največji škodljivci kot je Merkelca. Ona ima s krščansko moralo toliko skupnega kot zajec z bobnom.
slavec
# 09.12.2018 ob 09:36
Petrle je tam zato, da jim malo na orglice špila.
veteraninsin
# 09.12.2018 ob 08:50
Lojze Peterle; kot bi se piker iz lonca norca delal'. kako lahko on pametuje o odgovornosti dveh političark stranke CDU, mdtem pa so njemu ukradli večkrat manjšo sestrico CDU v Sloveniji, kar bi naj SKD in NSi bili. In Ljudmila Novak kar vzorna sledilka svoje vzornice. In potem pride Tonin....in njegovi botri....
umetnik123
# 08.12.2018 ob 21:46
Tu ima Peterle prav ! Vsaj enkrat ! Lepo bi pa bilo, če bi naši evroposlanci prišli do tega spoznanja. Na žalost, nikoli !!!!!
osservatore
# 10.12.2018 ob 11:50
Rjavolaska bo zamenjala blontno kuro. Pa bo lahko popravila vso sranje, ki ga je zapustila blontna kura?
johann
# 09.12.2018 ob 19:17
Konservativno-socialni profil nove predsednice vodi do zaključka, da ne kaže računati na čisto kontinuiteto politike Merklove, in to ne samo zaradi nevarnosti od napredujoče Alternativne za Nemčijo (AfD)

Edina nevarnost za Evropo so taki, kot si ti, Peterle, in tebi podobni....
realist65
# 09.12.2018 ob 13:30
Naj mi oprostita ampak "babi" sta gotovi.
PatakPajo30
# 10.12.2018 ob 08:35
Nikol še nisem slišal, da bi se Nemci zaradi slabega gospodarstva selili v Slovenijo. Samo toliko.

Vi boste govorili o eni Angeli Merkel ja, tapravi, vprašajte vse narode bivše YU, ki so gori, od nikogar še nisem slišal kaj slabega o njej, oziroma jo volijo. in prosim, malo se vprašajte zaradi česa ljudje sploh odhajajo v Nemčijo ( če ste zatucani vprašajte Slovence, ni treba Turke itd.. ), ...

Sploh pa ne komentirajte: dokaz kaj je demokracija je ravno pri Nemcih. Evo, po določenem času voditelj gre, vi pa doživljenjsko volite Jankoviće, Pahorje, Janše, Podobnike, ker so tolk jadni, pa mal vam lučk postavijo pa voden vin za žlampat.

samo tišina, če pa slučajno še nikoli niste bili v Nemčiji, pa sploh ne veste, kako nemška družba funkcionira. Drugače kot slovenska in balkanska. Ker smo Balkanci. Samo začnite z delavskimi vprašanji, pa boste videli.

Brexit je pa projekt Amerike in ne Nemčije. Samo molite boga, da slučajno še Francija ne izstopi, ker potem se vzpostavi stari nabor sil ZDA-GB-FR proti Nemčiji.
cairns
# 09.12.2018 ob 16:28
CDU na točki, ko mora zares stopiti skupaj, če hoče obrniti trende.

To se bo zgodilo samo takrat ko bo Kramp poslala domov 2 milijona ilegalcev ki jih je v Đermanistan zvabila Pandora Merkel. To je večinska volja nemškega naroda. Ali izgon ilegalcev ali AfD na oblast.
sajn.frane
# 09.12.2018 ob 09:32
Dragi Lojze lepo, sem že mislil, da te ni več.. Lepo da opaziš "odgovornost" to je tisto kar Slovenska desna poslanska elita v Bruslju ni in ne bo nikoli poznala. Ja, komentiraš pa komot da te vsaj enkrat opazimo glej še mi na tem portalu to počnemo , ampak teža je tu vprašanje! Mislim ,da smo si glede ravno te teže ekvivalentni se ti ne zdi?in to kljub tvojemu mastno plačanemu položaju.
cairns
# 10.12.2018 ob 22:30
Nova predsednica ima veliko odgovornost pred prihajajočimi evropskimi volitvami

Birokrati v Bruslju imajo nov slogan:

Če ne sprejmete ilegalnih migrantov vas bomo s krampom.
zamudnik
# 09.12.2018 ob 21:49
"Obe gospe imata veliko odgovornost – kanclerka za dogajanje na Evropskem svetu, nova predsednica za evropske volitve,"

Za Evropo s Krampom naprej.
Kazalo