Evropa
Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore v drugem krogu izvoljena za novo predsednico stranke. Na tem mestu bo po 18 letih nasledila kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters
V drugi krog glasovanja sta se uvrstila Annegret Kramp-Karrenbauer in Friedrich Merz. Foto: Reuters
Angela Merkel
Angela Merkel se po 18 letih poslavlja z vrha CDU-ja, nemško vlado pa bo vodila do konca mandata. Foto: Reuters
Angela Merkel in Annegret Kramp-Karrenbauer
Trije kandidati za voditelja stranke predstavljajo dve struji. Medtem ko bi Kramp-Karrenbauerjeva nadaljevala bolj sredinsko usmeritev CDU-ja, se njena moška tekmeca zavzemata za bolj gospodarsko liberalne vrednote in vrnitev v bolj desno politiko. Poleg njih se sicer za kandidaturo poteguje še več drugih manj vidnih članov stranke. Foto: Reuters
VIDEO
Annegret Kramp Karrenbaue...
VIDEO
CDU bo vodila Annegret Kr...
VIDEO
Merklova opozorila na pri...

Dodaj v

Nova vodja CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer: Nisem mini Merkel

Za novega predsednika stranke trije najvidnejši kandidati
7. december 2018 ob 14:02,
zadnji poseg: 7. december 2018 ob 19:59
Hamburg - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nemški krščanski demokrati (CDU) so na kongresu v drugem krogu izvolili novo vodjo stranke, ki bo nasledila Angelo Merkel, to je 56 let stara Annegret Kramp-Karrenbauer.

Dozdajšnja generalna sekretarka CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer je postala osma vodja stranke v njeni 70-letni zgodovini in druga ženska na čelu krščanskih demokratov.

Neuradna kandidatka Angele Merkel je v drugem krogu glasovanja prejela 517 glasov podpore od 999 glasov, njen nasprotnik, po pisanju BBC-ja milijonar in odvetnik, Friedrich Merz pa 482. Ta je sicer že v prvem krogu zaostajal za svojo tekmico, ki je prejela 450 glasov, on pa 392. Tretji kandidat v prvem krogu je bil minister za zdravje Jens Spahn, ki je dobil 157 glasov.


Angela Merkel, ki sicer ni neposredno podprla nobenega kandidata, posredno pa je pohvalila uspeh A. Kramp-Karrenbauer, ko je stranka lani na deželnih volitvah v Posarju osvojila 40 odstotkov glasov pod tedanjo ministrsko predsednico Kramp-Karrenbauerjevo, bo položaj kanclerke vodila še naprej. Ni pa izključeno, da bo nova kanclerka postala tudi Annegret Kramp-Karrenbauer.

Kdo je Annegret Kramp-Karrenbauer?
Dolgoletna zaveznica nemške kanclerke Angele Merkel, ki jo številni zaradi težko izgovorljivega imena in priimka kličejo kar A. K. K., je bila od leta 2011 do 2018 prva ministrska predsednica Posarja, februarja letos pa je na predlog kanclerke prevzela slabše plačan položaj generalne sekretarke CDU-ja, položaj, ki ga je pred vodenjem CDU-ja vodila tudi Merklova sama.

A. K. K. živi z možem in tremi otroki v svojem rojstnem mestu Püttlingen. Politologinja se je CDU-ju pridružila z 18 leti in prvič sedla v klopi deželnega parlamenta leta 1999. Zaradi zvestobe kanclerki in podobnih stališč so jo poimenovali tudi "mini Merklova", a je očitke zavrnila, češ da moškega nikoli ne bi primerjali na tak način in da imata s kanclerko tudi različna stališča, kar je poudarjala tudi v zadnjih tednih. Politično predstavlja bolj levo krilo stranke, predvsem glede socialne politike, sicer pa zagovarja tradicionalne, konservativne vrednote.

Kot velik uspeh si lahko Posarka šteje tudi, da je leta 2017 na deželnih volitvah zaustavila dvig podpore socialdemokratov (SPD), potem ko so ti za svojega vodilnega kandidata na parlamentarnih volitvah imenovali Martina Schulza. Takrat ji je uspelo za CDU v Posarju zagotoviti nepričakovanih 40 odstotkov podpore, poroča nemški tednik Die Zeit.

Slovo Angele Merkel
Angela Merkel se je po 18 letih na kongresu CDU-ja v Hamburgu poslovila z vodstvenega položaja v stranki. V poslovilnem govoru se je spomnila na svoje dosežke, nato pa poudarila prihodnje izzive stranke. Pri tem je pozvala k poenotenju krščanskih demokratov, da bi se tako lahko skupaj združili in vodili. "Stranka ni eden, stranka smo mi vsi," je dejala. Osrednjo temo njenega govora nakazuje tudi geslo kongresa "Poenotiti in skupaj voditi".

Kanclerka je spomnila, da je stranka v 70 letih sodobne Nemčije kar 50 let postavljala predsednika vlade, kar po njenem mnenju ni razlog za ponos, ampak morajo biti v stranki ponižni. To jim je po njenih besedah uspelo, saj so oblikovali politiko na krščanskih vrednotah in hkrati razumeli, kaj se dogaja okoli njih ter bili pripravljeni sprejemati dobre kompromise. "Razumeli smo, da konservativno ne pomeni konzerviranja, ampak da ohranimo to, kar nas krepi, in spremenimo to, kar nas ovira," je še dodala.

Poudarila je krščansko-demokratske vrednote
Ob tem je navedla nekaj uspehov stranke v svojih štirih vladah, tako je ponosna na uvedbo pozitivne ničle, s katero se uspešno bojujejo proti zadolženosti Nemčije ter obvladovanje t. i. migracijske krize, ki je resno zamajala nemško politiko. Opozorila je še na prihodnje izzive, med drugim varnostne razmere in vlogo multilateralizma v svetu.

Izrazila je željo, da bo stranka tudi v najtežjih urah vztrajala pri krščansko-demokratskih vrednotah in služila državljanom Nemčije. "Prihodnost bo od nas zahtevala vse, kar zmoremo," je dodala. Ob koncu govora je zagotovila, da kljub opustitvi predsedovanja CDU-ju ostaja zavezana stranki. Pojasnila je, da je položaje vedno skušala opravljati z dostojanstvom in da jih je želela z dostojanstvom tudi zapustiti.

V dar dobila Naganovo taktirko
Ob koncu govora je kanclerka požela bučen aplavz s stoječimi ovacijami, ki je trajal skoraj deset minut. Stranka se ji je poklonila s posebnim videoposnetkom in okvirjeno taktirko japonskega dirigenta Kenta Nagana, s katero je dirigiral Deveto simfonijo skladatelja Ludwiga van Beethovna pred letom dni v Hamburgu ob robu vrha skupine G20. Kanclerka je znana po svoji ljubezni do opere in klasične glasbe, kot utemeljitev darila pa je ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier pojasnil, da je vodenje CDU-ja podobno dirigiranju.

Veliko zanimanje medijev
Kongresa se udeležuje več kot 1.500 gostov, med njimi sta iz Slovenije tudi evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) in veleposlanik v Nemčiji Franc But, akreditiranih pa je več kot 2.000 predstavnikov medijev. Že regionalna soočenja kandidatov si je v živo ogledalo rekordnih 14.000 ljudi, prek spleta pa so našteli več kot 420.000 gledalcev.

A. P. J., K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
akulinakul
# 07.12.2018 ob 14:21
Sicer bi jo prej kot slej odnesli, kot bodo Macrona:)
patriot1970
# 07.12.2018 ob 14:28
"Ob koncu govora je kanclerka požela bučen aplavz s stoječimi ovacijami, ki je trajal skoraj deset minut."

Zapuščina Merklove:
Deklice v oblekicah in lasje spete v kito - zelo velika verjetnost, da ste skrajni desničar!

Res je lepo preoblikovala Nemčijo in Evropo!
https://www.rt.com/news/445730-german-kindergarten-brochure-right/
Hijena
# 07.12.2018 ob 15:19
Merklova se bo zapisala v zgodovino, ker ji je uspelo uničiti temelje in vrednote na katerih stoji Evropa
Mirko Kovič
# 07.12.2018 ob 14:19
Vsaj 10 let prepozno, da se je skipala z zlatega stolčka. A je po kocu mandata podala tudi bilanco?
bikvol
# 07.12.2018 ob 15:28
Stasijeva trola se poslavlja . Baba nora je na dlgi rok uničila praktično vse kar se je dalo . njeni Vzhodni Nemci sp pa še vedno precej revni
Es
# 07.12.2018 ob 15:16
Tukaj se vidi, kako je establishment počistil s članstvom v "kao" konzervativni stranki največje države v Evropi. Da dva multikulti globalista Merz in Kramp vodita in da edini, ki se mu lahko sploh reče konzervativen Spahn lahko upa na kakih 10 % je pokazatelj, da je ta stranka povsem propadla in prepredena z globalisti. Tudi Ljudmila je poskušala NSi usmeriti v neko "sredino", na srečo so ti njeni poskusi propadli.
dark sun
# 07.12.2018 ob 14:37
Merklova je simbolizirala stabilnost Evrope. In kakšnega pomena je bila za Evropo, bomo videli šele nekaj časa po njenem odhodu.
cairns
# 07.12.2018 ob 18:05
Angela Merkel se po 18 letih poslavlja z vrha CDU-ja, nemško vlado pa bo vodila do konca mandata.

Po koncu mandata pa se bo preselila v toplejše kraje. Obleke si je že pomerila.
Vzhičeni Nemci pa so ji že poslali sporočilo ob odhodu.

slovenc1
# 07.12.2018 ob 14:58
Pomemben dan za prihodnost Evrope.
G.Bruno
# 07.12.2018 ob 15:59
Hijena
Merklova se bo zapisala v zgodovino, ker ji je uspelo uničiti temelje in vrednote na katerih stoji Evropa

Kakšna bedarija. Je ena izmed redkih, ki je te vrednote branila.
K_ris
# 07.12.2018 ob 14:50
"Konservativno ne pomeni konzerviranja"

Dobil sem asociacijo na eno slovensko konzervativno stranko in njenega vodjo ...
Bolek
# 07.12.2018 ob 18:10
Zanimiv komentar na enem nemškem forumu:

To ni dober dan niti za stranko CDU, niti za Nemčijo. Kljub temu, da je Merz krastača, ki bi jo težko pogoltnili, je Kramp-Karrenbauer še veliko večja krastača, ki jo bomo morali pogoltniti. To bo še bolj okrepilo skrajne stranke. Na žalost je to za AFD res dober volilni rezultat.
Hijena
# 07.12.2018 ob 17:24
@ G.Bruno
# 07.12.2018 ob 15:59

"Kakšna bedarija. Je ena izmed redkih, ki je te vrednote branila."

Kdaj? A ko je uvedla sankcije proti Rusiji? A ko je na račun grške krize Nemčija služila milijone? A ko je vabila begunce in ilegalne migrante v Evropo? A ko je s svojo politiko obudila od mrtvih skrajne desničarje po Evropi? A ko je s svojo politiko sprožila Brexit?
pa še veliko drugih stvari...bedarija je tvoj komentar!
erny1
# 07.12.2018 ob 16:13
Najlažje je naredit s**nje v EU pol pa sp**dit ane..
Postulat
# 07.12.2018 ob 15:35
Politicarka ki je vsekakor zaznamovala 21 stoletje. Vedno izjemno premisljena gospa. Samo za primer ko so se vsi svetovni voditelji posmehovali ob imenu Donald Trump ona ni dajala nobenih izjav pred koncem volitev v USA. Da je pa ona kriva zdaj za propad evrope pa so ene totalne bale. Stvar se je zacela ze tam v 60 , 70 letih...
peglezn
# 07.12.2018 ob 18:59
Sploh nisem dvomil, da se forumski analitiki spoznajo tako na Merkovo kot tole ta novo AKK.

Potem pa hop nazaj k nam in volit razne Janše in Mesce, ker ti - za razliko od Nemcev - razturajo in delajo v naše dobro.

Zato pa tudi gre nam tako dobro, unim nemškim butastim volilcem pa ne.
kiliboy
# 07.12.2018 ob 18:19
Včasih se je na naših koncih reklo: "Po Titu Tito," v Nemčiji pa so v CDU rekli: "Po ženski ženska."
ogenj
# 07.12.2018 ob 17:54
koliko škode je naredila Evropi, svetu ... nepojmljivo. koliko škode je naredila samo Grčiji z zadolževalno politiko in politiko migracij ....
cairns
# 07.12.2018 ob 17:52
Angelo Merkel bo na vrhu CDU-ja nasledila Annegret Kramp-Karrenbauer

grenadir
# 07.12.2018 ob 17:35
Je pa gospa Krampova znana, po tem, da bi blokirala vse ruske ladje, ki plujejo iz Azovskega morja v vseh lukah Evrope in USA ..... Skratka, ko sem prebral mnenje tega novega možganskega trusta CDU, sem mislil, da mi bo ušlo v hlače od smeha...
čezplotnik
# 07.12.2018 ob 15:26
To so pravi politiki, ki se znajo tudi umakniti, prepustiti mesto mlajšim, zagnanim, s svežimi idejami. Moči in oblasti hlepeči se pač pozicije oklepajo za vsako ceno - nekaj takih "zgledov" je tudi v naši politiki....
patriot1970
# 07.12.2018 ob 14:29
Kje bo nadaljevala kariero? Na mestu od Junkerja?
HOR
# 07.12.2018 ob 14:14
Tako je to...
MarakeŠarec
# 07.12.2018 ob 18:04
Torej bo vse po starem.
Insider No. 1
# 07.12.2018 ob 17:00
Merkel 2.0
Insider No. 1
# 07.12.2018 ob 16:58
CDU na naslednjih volitvah pod 30%.
ti-ne
# 07.12.2018 ob 16:33
+6
Hijena

# 07.12.2018 ob 15:19
Prijavi neprimerno vsebino Merklova se bo zapisala v zgodovino, ker ji je uspelo uničiti temelje in vrednote na katerih stoji Evropa

######

Kateri so to temelji in vrednote, ki jih je AM uničila?
Hijena
# 07.12.2018 ob 17:28
@ ti-ne
# 07.12.2018 ob 16:33

"Kateri so to temelji in vrednote, ki jih je AM uničila?"

Zamajala je celotno EU in povzročila napetost in trenja med članicami...itd...
tomsk1
# 07.12.2018 ob 18:44
Trump, Kramp, Kurz...sami referenčni priimki predsednikov držav.
Mislim, da le ti povedo o tem kje smo - vse.
čarli23
# 07.12.2018 ob 18:02
Pričakovana odločitev Nemcev, zato pa so tako uspešni...Prevladalo je racionalno razmišljanje, Friedrich März in Jens Spahn sta precej bolj konzervativna.
Tetameta
# 07.12.2018 ob 15:07
Adijo, pa fajn bodi.
cairns
# 07.12.2018 ob 22:44
Škrila1
Vsi, ki nabijata s to deklaracijo, a ste si jo sploh prebrali?

Seveda.In to še preden so se jo izvolili prevesti v slovenščino.

Kogar beseda zveza'' Zavezujemo se'' ne zmoti in mu v glavi ne začne nabijati alarm, ta ne razume nič.
Sicer pa ta maradreška polomija ni več globalni projekt, ampak je samo že projekt držav ki izvažajo ilegalne migrante. Vse velike države so se jasno izrekle da tega globalističnega NWO programa ne bodo podprle.
Velika zmaga suverenistov nad anarholiberalnimi globalisti.
B.N.D.
# 07.12.2018 ob 18:33
Pa ne že spet ženska.
Springbok
# 07.12.2018 ob 18:11
Okoliščina, da je ga, Kramp glasovanje proti Merzu (ali je potrebno izpostaviti, da je odvetnik in milijonar, je pač poslovno sposoben), na glasovanju zmagala z 517 : 482 ne napoveduje nič dobrega za CDU. Stranka je vse bolj skregana med zmernim desnosredninskim krilom (več sociale) in bolj konzarvativnim krilom (manj davkov). Nič dobrega glede na že itak razklano politično sceno v Nemčiji s 6-imi strankami v Bundestagu.
nikhrast
# 07.12.2018 ob 17:35
V zgodovino bo šla kot ena najbolj uspešnih evropskih voditeljev.
generacija56
# 07.12.2018 ob 17:01
Malo se poglobite v izjave te ženske....
Koliko sovrašva premore ta majhna glava...
muff1488
# 07.12.2018 ob 16:32
Zelo dobra kanclerka, zivimo boljse kot pod Schröderjem. Vsaj ena, ki se je zavzemala tudi za ljudi v stiski, med tem ko so drugi resevali samo multinationalke. Ampak Evropa se ni zrela, Evropejci se niso dojeli, da niso vec sredina sveta. Nemcija bo njeno pot nadaljevala.
cairns
# 07.12.2018 ob 23:07
Škrila1
carims, in ti si razumel, kaj tam piše?..........

Seveda.
Piše da nas mislijo pojahati v vse razpoložljive odprtine če se jim bomo pustili.

P.S.
Ti očitno pa ne, ker še mojega nicka ne znaš napisati prav.
Nostromo
# 07.12.2018 ob 19:48
Nova vodja CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer: Nisem mini Merkel

Točno to bi rekel mini Merkel :)
ti-ne
# 07.12.2018 ob 18:43
1
B.N.D.

# 07.12.2018 ob 18:35
Bolek, saj pa AFD hoče dobro Nemčiji.

#####
Tudi zeleni, komunisti......skratka vse politične stranke hočejo dobro domovini. Samo poti in metode so drugačne.
G.Bruno
# 07.12.2018 ob 18:01
luckyss
nihče pa nima jajc, da bi spregovoril o tistih ki jih upravljajo..

Naj uganem - Soros?
Mimobeznik
# 07.12.2018 ob 17:13
Mora prit kak levičar na oblast, da uniči nemško gospodarstvo, dvigne javni dolg, zmanjša trgovinski presežek. Pravijo, da je evroobmočje neuravnoteženo, zato je treba Nemčijo zbalansirat z mediteranskim pridihom.
slovenc1
# 08.12.2018 ob 00:05
@krosnjar
Saj pri nas naj bi bila taka stranka NSi,ki pa bi se morala se združiti s SLS,da bi dosegli konsolidacijo desnice z eno veliko stranko kot je to v Nemčiji(CDU/CSU) in bi dobili veliko krščanskodemokratsko stranko,ki bi se ji pripojilo še zdravo jedro SDS(ampak to je verjetno mogoče šele po Janševem odhodu).
cairns
# 07.12.2018 ob 22:45
Nova vodja CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer: Nisem mini Merkel

Seveda ne. Ti si kramp.
grenadir
# 07.12.2018 ob 19:02
Hja generacija56 .... Kaj drugega v Nemčiji ni pričakovati.... Država, ki ima toliko tuje vojske na svojih tleh, pač tudi pod razno ne more voditi neke suverene zunanje politike.... Da o kontrolni soudeležbi USA kapitala znotraj velikih podjetij in Deutsche bank niti ne govorim....
makoshark
# 07.12.2018 ob 18:07
Bravo AKK.
luckyss
# 07.12.2018 ob 17:41
V bistvu vas "novinarje" sploh ne razumem..
Na dolgo in široko opisujete in ocenjujete neko marioneto, nihče pa nima jajc, da bi spregovoril o tistih ki jih upravljajo..
Je res že vse kupljeno, skorumpirano in pokvarjeno ?!
Bomo pač šli v gore...Bedanci z AK 47, pričakujoč Kekca !?
MajWill
# 07.12.2018 ob 17:22
CarlosNorris

Tu se ne bi strinjal. To je katastrofalna odlocitev za CDU. Ljudje si v Nemciji zelijo spremembe in teh z Annegret ne bo!

Mislim, da bosta zaradi tega profitirala ravno AfD (za tiste bolj desne volilce CDUja) in FDP (za tist bolj na sredini in tiste bolj premozne). SPD je tako ali tako povsem v razsulu, zeleni pa so prevec levo za volilce CDUja.
HOR
# 07.12.2018 ob 16:02
Ali ni na zgornji fotografiji v linku tudi zgornja gospa...!?
klik...
Benevolentni82
# 07.12.2018 ob 16:00
Tudi mi imamo enga takega zaslužnega, samo da je 25 let preždel v opoziciji, ampak ga ne damo...
Kazalo