Evropa
Angela Merkel
Angela Merkel se po 18 letih poslavlja od vodstva največje nemške stranke, krščanskih demokratov (CDU). Foto: Reuters
Protikandidati
Soočejne glavnih kandidatov v Düsseldorfu. Merz (levo), Kramp-Karrenbauerjeva (druga z desne) in Spahn (desno) se potegujejo za glasove 1001 delegata. Foto: Reuters

Dodaj v

Merklova pred predajo vodstva hvaležna za svojih 18 let na vrhu CDU-ja

Za nasledstvo se omenjajo trije izenačeni kandidati
6. december 2018 ob 21:03
Hamburg - MMC RTV SLO, STA

Nemška kanclerka Angela Merkel se v Hamburgu pripravlja na zadnje vodenje kongresa krščanskih demokratov (CDU). Delegati stranke bodo med tremi kandidati izbirali naslednika in s tem usmeritev stranke v prihodnosti.

V zadnjih urah svojega vodstva se je ozrla na preteklih 18 let stranke. "V teh časih je CDU seveda doživel vzpone in padce," je povzela. Nadaljevala je, da je stranki v tem času uspelo kar štirikrat imenovati predsednika vlade, da je zelo hvaležna za ta čas in se veseli, da bo lahko še naprej opravljala dolžnosti kanclerke, poroča portal nemškega tednika Die Zeit.

Pred izborom njenega naslednika ali naslednice je glasovanje in razpoloženje v stranki ocenila kot pravo demokracijo. Za naslednika ali naslednico Merklove se poteguje najmanj 18 kandidatov. Prvič v zgodovini stranke se želi na prestol CDU-ja zavihteti takšno število kandidatov, saj je bila doslej med krščanskimi demokrati tradicija, da se trdno postavijo za enega predstavnika.

Nemški mediji izpostavljajo tri imena. Za glasove natanko tisoč in enega delegata stranke naj bi se borili predvsem generalna sekretarka Annegret Kramp-Karrenbauer, odvetnik Friedrich Merz in zdravstveni minister Jens Spahn – od izbire novega vodje pa je odvisno tudi, v katero smer se bo prihodnost stranke obrnila po 18 letih Angele Merkel.

Mini Merkel, rival in kritik
Kramp-Karrenbauerjeva predstavlja kontinuiteto, je zaveznica in osebna prijateljica Merklove, ki bi v primeru izvolitve nadaljevala kanclerkino politiko. Nekoliko slabšalno se je nanjo prijel celo vzdevek "Mini Merkel", včasih mišljen tudi slabšalno.

Njena moška rivala se zavzemata za bolj gospodarsko liberalne vrednote in vrnitev v bolj desno politiko. Merz se je po enem mandatu pri CDU-ju in porazu v bitki za kanclerski stolček z Merklovo podal v podjetniške vode, kjer je zaslužil milijone, v zadnjem času pa je javnost razburkal s prevpraševanjem pravice do azila v kontekstu migracijskih tokov. Spahn je večkrat kritiziral delovanje Merklove, vendar je pri 38 letih mlad za mesto voditelja stranke in ni pridobil toliko simpatij volivcev, kandidate opisuje Deutsche Welle.

Merzu je podporo javno izrazil že nekdanji predsednik stranke in predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble. Gospodarski minister Peter Altmaier je stopil na stran Kramp-Karrenbauerjeve.

Tesen boj med trojico
Ankete kažejo na minimalno prednost Kramp-Karrenbauerjeve, vendar bi Merz v morebitnem drugem krogu najverjetneje pobral tudi glasove najbolj konservativnemu med trojico Spahnu, zato je izid popolnoma nemogoče predvideti, še piše Deutsche Welle. Za zmago je potrebna več kot polovica glasov v prvem krogu, v nasprotnem primeru se najboljša kandidata pomerita še v drugem.

Dvodnevni kongres bodo v petek odprli z ekumenskim bogoslužjem. Do okoli 12. ure je še mogoča prijava kandidatov za predsednika stranke, nato pa bodo sledili predstavitve in glasovanje. Predvidoma bo nov predsednik znan popoldne.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 06.12.2018 ob 22:03
Merklova se poslavlja z vrha stranke,....kje bo nadaljevala svojo kariero? Na mestu Junkerja?
CT
# 06.12.2018 ob 21:26

Mutti Angela Merkel je napisal(-a)

Pred predajo vodstva sem hvaležna za svojih 18 let na vrhu CDU-ja

No, adijo ....
patriot1970
# 06.12.2018 ob 22:02
"Lepa" zapuščina Merklove - če imate hčerkico oblečeno v oblekice in ima lase spletene v kito,....obstaja velika verjetnost da vas bodo v Nemčiji označili za skrajnega desničarja!

https://www.rt.com/news/445730-german-kindergarten-brochure-right/
m72
# 06.12.2018 ob 21:32
"Merklova pred predajo vodstva hvaležna za svojih 18 let na vrhu CDU-ja"

Švabi in ostali svet pa da bo šla :-)
slovenec5
# 07.12.2018 ob 01:11
Najbolj jo bojo pogrešali slo levaki, papež in nemški mega kapitalisti...
paradoksalno.....ampak resnično.
Bakatigauturi
# 06.12.2018 ob 21:59
hvala,da nam je pripeljala" "doktorje" in "inžjenirje"
Es
# 06.12.2018 ob 23:20
Najboljše, da klon Angele njena zaveznica AKK prevzame krmilo. To bo pomenilo vzpon AfD in začetek konca globalistične t.i. "krščansko" demokratske Unije.
WeeBay
# 06.12.2018 ob 22:00
Grd človek in and out
veza
# 07.12.2018 ob 07:35
Dobro, še Merkel je spoznala, da je treba po 18. letih zapustiti prizorišče, en naš politik pa še kar vztraja in vztraja, že celih 27 let, do kdaj še?
Bivši uporabnik
# 06.12.2018 ob 23:48
Naj se že spobere in da možnost da se popravi njena svinjarija.
moj komentar
# 06.12.2018 ob 22:55
Zadnjič se je uporabnik mimobežnik norčeval iz putinove slike, češ da je grd in da Rusija očitno nima kvalitetne lepotne kirurgije.
Kaj bi potem šele porekel, glede lepote frau Merkel.
Binder Dandet
# 07.12.2018 ob 06:19
Ce ne bi bilo njenega wilkommen, bi jo oznacil za dobro kanclerko. Ceprav prihaja iz krscanskih krogov. Tako pa se je zgodovinsko zasrala zarad igranja z usodami milijonov.
Bolek
# 07.12.2018 ob 10:58
Angela Merkel je edina voditeljica pomembnih držav, ki se lahko pogovarja brez zadržkov z Putinom, Trumpom in Xi-jem, ter jih poizkuša vsaj malo miriti in držati nazaj.

Kar se tiče "willkommen", je pa to naredila zaradi tega, ker je takrat grozila humanitarna katastrofa v Budimpešti. Sicer pa je večino beguncev sprejela tako ali tako Nemčija in druge države niso bile posebej prizadete.

Kako bo pa po njej, pa še ne vemo. Mislim, da jo bomo v prihodnosti še močno pogrešali.
lprelesn
# 07.12.2018 ob 10:47
filozof....
el CARTEL
# 07.12.2018 ob 07:44
frau merkel, od multi-kulti je dobro do multi-kulti je bila napaka,
nato refugees welcome

pač vse da nemčija dobi poceni delovno silo. le to jih je zanimalo vedno.
Karakala
# 06.12.2018 ob 22:39
Grd človek je tramp.
Bakatigauturi
# 06.12.2018 ob 22:13
patriot1970
od junkerja ne more biti nobeden slabši,
tako kod od čaka norrega ,nobeden boljši
borut-blas
# 07.12.2018 ob 09:42
njeni predniki po očetu so iz poljske, ponemčeni poljaki ki so se preselili iz povojnega poznana v zahodno nemčijo iz zahodene nemčije pa v vzhodno nemčijo , kjer je bil njen oče protestantski duhovnik , študirala in doktorirala iz fizike , verna ženska
multikulti ima v genih ...
bog je velik in treba mu je služiti ...
bog in kapital pa sta vedno in povsod čudežno povezana
torej .... poljski geni , ponemčenje, vera, znanost, politika in kapital
ko vse to sešteješ dobiš sizofreno osebnost modernega človeka
sizofrenija je razcepljenost uma
ta se je zgodila v evropi, ko je evropa zapustila svojo indoevropsko kuturo in prevzela bližnjevzhodno biblijsko , to je zgodovinsko judovsko knjigo in njene vzorce
s tem je evropejski indoevropski človelk zgubil svojo indentiteto in svobodo
bližnjevzhodna identiteta nomadskih pastirjev in trgovcev s patrialhalno strukturo družbene ureditve ustreza kapitalu in zasužnjuje ljudi
postali smo sužnji kapitala , naša svoboda je šla v nepovrat
kot je dejal Friedrich Nietzsche - bog je mrtev , kajti bog je lahko le to kar ima vboljo do moči , evropski človek pa se je s sprejemom krščanstva odrekel volji do moči in prostovoljno postal suženj kapitala , povezanega s cerkvijo , kar predstavlja evropsko in ameriško desnico
nazaj k svojim predsokratskim indoevropejskim koreninam - to je edina rešitev
človek naj bo svoboden in mora imeti v sebi voljo do moči, da premaga vsak dan smega sebe in napreduje v nadčloveka
tako je to ...!
Kazalo