Lojze Peterle je podatke TI-ja označil za čisto izmišljotino. Foto: BoBo
Lojze Peterle je podatke TI-ja označil za čisto izmišljotino. Foto: BoBo

Kot je zatrdil, je sicer res, da je član več odborov in fundacij, vendar za to ne prejema finančnega nadomestila. "Nisem prijavil nobenih dodatnih dohodkov, ker jih nimam, sem pa, ker tako zahtevajo pravila, navedel, v katerih odborih oz. nevladnih organizacijah delam," je za STA pojasnil Peterle.

Podatke organizacije Transparency International o do 3499 evrih dodatnih prihodkov je označil za "čisto izmišljotino". "Ne vem, kako so sešteli nekaj, česar v moji prijavnici ni bilo," je še dejal Peterle, ki je tudi napovedal, da bo predložil izjave tajnikov organizacij, v katerih deluje.

Organizacija je bazo podatkov o prihodkih parlamentarcev objavila na posebni spletni strani. Gre sicer le za okviren podatek, in ne natančne vsote, saj so dohodki razdeljeni v kategorije, pri čemer je najvišja "10.000 evrov ali več mesečno". Druge kategorije so od 0 do 499 evrov, od 500 do 999 evrov, od 1000 do 4999 evrov ter od 5000 do 9999 evrov mesečno.

Transparency International upošteva vsak vir dohodka oz. vsako dejavnost parlamentarca ob njegovem poslanskem mandatu, tako da se zneski, čeprav okvirni, seštevajo. Dejansko izplačanih dohodkov pa iz baze podatkov ni mogoče razbrati, temveč le ocenjeno najvišjo mogočo vsoto glede na prijavljene vire dohodkov.

Novi kodeks ravnanja po izbruhu afere s podkupovanjem
Evropski poslanci morajo v skladu s kodeksom ravnanja, ki velja od leta 2012, jasno objaviti vse svoje plačane dejavnosti, ki jih opravljajo zunaj Evropskega parlamenta, in vse morebitne druge zadolžitve ter delovanja, ki bi lahko pomenili navzkrižje interesov.

Evropski parlament je kodeks sprejel po izbruhu korupcijske afere, ki jo je leta 2011 razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo je bilo vpletenih več evropskih poslancev, med njimi Slovenec Zoran Thaler, ki je krivdo priznal, sodišče pa mu je nedavno izreklo kazen dve leti in pol zapora v obliki zapora konec tedna, 32.250 evrov denarne kazni in petletno prepoved opravljanja javne funkcije.