Nemčija bo Grčiji v prihodnjih treh letih dala 22,4 milijarde evrov. Del denarja bodo prispevale nemške banke. Foto: Reuters
Nemčija bo Grčiji v prihodnjih treh letih dala 22,4 milijarde evrov. Del denarja bodo prispevale nemške banke. Foto: Reuters
Voditelji evroobmočja o pomoči Grčiji

Po spodnjem domu nemškega parlamenta je zakon podprl tudi zgornji dom. V spodnjem domu je za zakon glasovalo 390 poslancev, proti 72, vzdržanih pa je bilo 139 poslancev. Zakon so potrdili poslanci vladajoče koalicije krščanskih demokratov (CDU/CSU) in liberalcev (FDP), pridružili pa so se jim Zeleni. Proti so glasovali poslanci Leve stranke, socialdemokrati pa so se kot največja opozicijska stranka vzdržali.

Pomoč Grčiji so dokončno potrdili že v francoskem in nizozemskem parlamentu. Pomoč je odobrila tudi italijanska vlada, italijanski parlament pa mora o njej odločati najpozneje v 60 dneh. Politiki v Španiji in na Portugalskem, državah, ki se podobno kot Grčija spopadata z velikim javnofinančnim primanjkljajem, so podprli pomoč svojih vlad, namenjenih Grčiji. V Lizboni so tako vladajoči socialisti kot opozicijski desnosredinski demokrati podprli 2,06 milijarde evrov vreden sveženj pomoči. V Madridu je ladni kabinet podprl za 9,8 milijard evrov pomoči.

Schäuble: Nemčija ima odgovornost do Evrope
V čustvenem govoru spodnjega doma nemškega parlamenta je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble Nemce pozval, naj se spomnijo svoje zgodovinske odgovornosti do Evrope. "V 21. stoletju, v dobi globalizacije, ni alternative skupni evropski valuti, skupnemu evropskemu gospodarskemu prostoru. Zaščititi moramo stabilnost enotne evropske valute. V tem je vsa zgodba," je povedal v razpravi pred glasovanjem. "In istočasno branimo Evropsko unijo. To odločitev sprejemamo danes, v času velike negotovosti med ljudmi in na finančnih trgih, ne samo v Evropi," je dodal.

Potem, ko je zakon podprl še zgornji dom nemškega parlamenta, ga mora podpisati še predsednik Horst Köhler. Kljub začetnemu nasprotovanju pomoči Grčiji, je nemška kanclerka Angela Merkel med razpravo v parlamentu pred dnevi dejala, da je na kocki usoda Evrope.

Sodba proti pomoči
"Vlada nam ne govori resnice. Menim, da Grčija potrebuje več denarja, kot pravijo. Nekateri pravijo, da je denar namenjen reševanju Grčije, drugi pa, da je namenjen reševanju bank," je svoje mnenje povedal eden izmed Nemcev, med katerimi jih večina ni naklonjena pomoči. Proti zakonu je skupina nemških akademikov na najvišjem sodišču v državi vložila tožbo proti pomoči Grčiji. Pravni strokovnjaki dvomijo, da bo sodba uspela.

Voditelji evroskupine o pomoči
Vrh bo predvidoma formalno potrdil sprožitev mehanizma za skupno do 110 milijard evrov posojil Grčiji v pomoč pri spopadanju z dolžniško krizo, ki spodkopava stabilnost evra, in razpravljal o spremembah pravil v območju evra, nujnih za izhod iz te krize. Nemčija bo prispevala največji delež pomoči, in sicer v višini 22,4 milijarde evrov.

Voditelji evroobmočja o pomoči Grčiji