Portugalski premier Socrates je dejal, da njegova država ne potrebuje drugega kot samozavest. Foto: Reuters
Portugalski premier Socrates je dejal, da njegova država ne potrebuje drugega kot samozavest. Foto: Reuters

Prodanih je bilo za 650 milijonov evrov štiriletnih in za 599 milijonov evrov desetletnih obveznic. Povpraševanje na dražbi je bilo veliko, čeprav so vlagatelji zahtevali visoko donosnost. Portugalska je morala privoliti v donosnost v višini 5,4 odstotka za štiriletne obveznice, kar je 1,4 odstotne točke več kot na zadnji dražbi, in v višini 6,7 odstotka za desetletne obveznice (na zadnji dražbi 6,8 odstotka). Portugalska mora sicer letos na finančnih trgih zbrati 20 milijard evrov.

Kljub uspešni prodaji obveznic pa bo morala Portugalska v prihodnje še precej popraviti svoj ugled pri vlagateljih, če se bo hotela izogniti potrebi po mednarodni pomoči. Portugalska vlada še vedno vztraja, da se lahko sama financira na finančnih trgih, zaupanje pa naj bi si pridobila z učinki varčevalnih ukrepov, ki vključujejo zvišanje davkov in znižanje plač.

Portugalska pomirjena, analitiki ne
Uspešna izdaja obveznic je pomirila portugalske oblasti, ki so prepričane, da se lahko država na mednarodnih trgih še naprej financira sama, brez mednarodne pomoči. Kljub temu je za Portugalsko zdaj ključno, kako dolgo bo prisiljena plačevati visoke obresti, še posebej, ker naj bi gospodarstvo po napovedih letos znova zašlo v recesijo, to pa je dodaten pritisk na javne finance.

Portugalski premier Jose Socrates je po uspešni prodaji obveznic zatrdil, da je to dokaz, da so trgi nagradili konsolidacijske ukrepe države ter da se z bojem za Portugalsko borijo tudi za Evropo in branijo evro. Še enkrat je zatrdil, da njegova država ne potrebuje mednarodne pomoči.

Analitiki menijo, da so razmere dolgoročno nevzdržne in da ni vprašanje ali, temveč kdaj se bo Portugalska pridružila seznamu članic evroobmočja, ki potrebujejo mednarodno pomoč. Večina jih meni, da bodo (pre)visoki stroški financiranja Portugalsko pahnili v novo krizo in uničili možnosti za njeno gospodarsko okrevanje.