Krkine delnice letos ne zmorejo narediti pomembnega preboja v višje trgovalno območje in so še vedno pod vrednostjo z začetka leta, ko jih pod 65 evrov ni bilo mogoče dobiti. Spomnimo, da je bil pred tremi leti tečaj že skoraj 130 evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Krkine delnice letos ne zmorejo narediti pomembnega preboja v višje trgovalno območje in so še vedno pod vrednostjo z začetka leta, ko jih pod 65 evrov ni bilo mogoče dobiti. Spomnimo, da je bil pred tremi leti tečaj že skoraj 130 evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP se je v petek znižal za tretjino odstotka, na 850 evrov. Foto: Bobo

Cena Gorenja je (ob 72 tisoč evrih prometa) celo dosegla 14 evrov, kar je največ po aprilu. V zadnjem tednu je njihov enotni tečaj porasel za 10 odstotkov in več kot nadoknadil izgube s prejšnjega tedna, ko so se vlagatelji ustrašili spodletele jesenske dokapitalizacije. Glavni katalizator rasti je bila v zadnjih dneh objava devetmesečnih poslovnih rezultatov, ki so bili boljši od pričakovanj.

Krka na začetku dneva dosegla 63,9 evra
V četrtek je tudi novomeška Krka objavila sveže rezultate, vendar zadnje četrtletje ni bilo povsem tako, kot so si želeli borzniki. V prvih 9 mesecih se je sicer dobiček zvišal za 12 odstotkov, na 120,8 milijona evrov. Večji pozitivni učinek na ceno delnice je bilo mogoče pričakovati zaradi napovedi uprave, da bo začela odkupovati lastne delnice. Na začetku petkovega trgovanja so se posli s Krko sicer sklepali že pri 63,9 evra, vendar je šlo potem navzdol, vse do 62 evrov.

Polom Save: v dveh mesecih s 190 na 120
Promet s Krko je šele drugič v novembru presegel mejo milijon evrov. Lastniki Krkinih delnic bi si seveda želeli, da bi se (vsaj v tistem prvem delu) ponovila Savina zgodba. Ko je kranjski holding začel odkupovati lastne delnice, je šla cena s 135 na 190 evrov, pri čemer je bilo podjetje skoraj edini kupec delnic, za kar je odštelo okrog pet milijonov evrov. Ko so se nakupi končali, je od konca septembra tečaj delnic do danes zgrmel 37 odstotkov nižje.

Telekom padel na dobrih 90 evrov
Njihova cena je le še 120 evrov, potem ko se je danes znižala kar za deset odstotkov. Sava mora konec leta NLB-ju plačati še 24 milijonov evrov posojila, ki ga je lani prevzela od NFD Holdinga. Finance pišejo, da naj bi Sava to posojilo poplačala v več, najverjetneje štirih, obrokih. V zadnjem tednu so se občutno cenile še Telekomove delnice, objava devetmesečnih rezultatov pa je le še okrepila prodajni pritisk. Najnižji posli so se v petek sklepali le pri 90,2 evra.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

INTEREUROPA

+2,50 %

4,10 EUR

GORENJE

+1,45 %

13,60

PETROL

+0,57 %

260,50

KRKA

+0,33 %

62,71

NOVA KBM

+0,11 %

10,50

LUKA

-0,52 %

18,08

MERCATOR

-1,97 %

157,87

TELEKOM

-2,74

91,42




Po dveh pozitivnih dneh Evropa spet zanihala navzdol
Na največjih evropskih borzah je četrtek minil v pozitivnem tonu, zvišale so se tudi cene surovin. Vendar težave, povezane z evropsko dolžniško krizo še niso minile, kar kaže današnje dogajanje. Potem ko je Irska sprejela finančno pomoč, naj bi bila naslednja v vrsti Portugalska, ki jo Evropska unija že roti, naj ne bo trmasta in naj prizna svoje težave. Delniški indeksi so bili sredi dnevi za več kot odstotek v minusu.

Za evro le še 1,32 dolarja
Bančne delnice so spet pod prodajnim pritiskom, zlasti v Španiji. Tamkajšnji finančni sektor je s skoraj 100 milijardami evrov izpostavljen Portugalski. Evro je spet padel, zanj je treba odšteti 1,32 dolarja, V ZDA v četrtek zaradi zahvalnega dneva ni bilo trgovanja, petek pa bo, vsaj tako kaže, indeksom vzel precejšen del tistega, kar so pridobili v zelo pozitivni sredi, ko je bil objavljen podatek, da je število prosilcev za denarno nadomestilo v času brezposelnosti doseglo dvoletno dno.