Ker se v vladi niso mogli zediniti o enem kandidatu, so v Bruselj poslali tri imena. Foto: BoBo
Ker se v vladi niso mogli zediniti o enem kandidatu, so v Bruselj poslali tri imena. Foto: BoBo
DeSUS, Karl Erjavec, Franc Jurša
Jurša Erjavca razume, a meni, da za DeSUS njegov odhod v Bruselj ne bi bil dober. Foto: BoBo
Evropski komisar Janez Potočnik
Potočnik pravi, da je pričakoval, da bo tudi pri izbiri slovenskega kandidata oziroma kandidatke odločala vladna koalicija strank, izvoljenih na nedavnih volitvah. Foto: EPA

Samopredlagateljstvo osebe za evropsko komisarko, ki je državo pripeljala na rob bankrota, je dokaz prevlade osebnih interesov.

Zvonko Černač, podpredsednik SDS-a
Koga izmed trojice bo izbral Juncker?
Trojica se poteguje za komisarski stolček
Zapleti glede komisarskih kandidatov

Kmetijski minister Dejan Židan (SD) je po koncu seje vlade pojasnil, da je bilo navzočih osem ministrov, ki so predlog kandidatne liste potrdili brez glasu proti. Dodal je, da so tudi vsi trije kandidati dali soglasje. Ocenil je, da je bilo na razpolago nekaj slabih možnosti, med njimi pa je bila to manj slaba. Na vprašanje, ali je Bratuškova z listo kandidatov, na katero je predlagala kar samo sebe in Erjavca, dosegla svoj namen, pa je Židan odgovoril, da je to verjetno bil njen cilj.

Notranji minister Gregor Virant (DL) pa se s seznamom ni strinjal in je sejo zapustil. Ob odhodu je pojasnil, da želi svojo politično pot končati častno in "pri tej kadrovski kuhinji in tej farsi ne bo sodeloval". Pojasnil je še, da je predlagani paket treh kandidatov očitno neki dogovor med ZaAB-om in SD-jem. To pa očitno ni preveč motilo prometnega ministra iz kvote DL-ja Sama Omerzela, ki je predlog po Židanovih besedah podprl.
Ministrov stranke DeSUS, tudi Erjavca, na seji ni bilo. "Ker je bilo v ponedeljek sporočeno, da bo prva redna seja po dopustu 21. avgusta. Z Žmavcem sva ob 13. uri izvedela, da je seja vlade danes ob 14. uri. Alenko sem prosil, naj jo preloži na 16. uro ali kasneje, pa tega ni želela. Očitno ni želela, da bi bil na tej seji vlade," je povedal za finance.si
Za Viranta na meji zlorabe oblasti
Virant pa je že ob prihodu na sejo vlade dejal, da bi bila sramota za vlado in državo, če bi odhajajoča premierka Bratuškova samo sebe predlagala za komisarko in bi bila tudi izbrana.

Sramota je po njegovem mnenju tudi to, da se nismo sposobni dogovoriti za enega kandidata ali kandidatko in da se ignorira volja SMC-ja, ki je zmagal na volitvah. Virant je tako napovedal, da ne bo podprl liste kandidatov za komisarja. Po njegovem mnenju je celotna zgodba zelo neprijetna, neokusna in gre za konflikt interesov, "sosledje ravnanj, ki že meji na zlorabo oblasti".

SMC izrazil obžalovanje
SMC je zapisal, da "obžaluje, da vlada ni sledila našemu predlogu glede oblikovanja predloga kandidature za evropskega komisarja." Ob tem z zaskrbljenostjo spremljajo poročanje medijev o tem, da naj bi predsednik Evropske komisije vnaprej izražal naklonjenost izbiri kandidatkam oziroma kandidatom, saj odločanje o predlogih za kandidature sodi v domeno države Slovenije.

Fajonova upa, da bodo za Junckerja pomembne tudi izkušnje
"Institucije mi niso nove, prav tako ne delo v Bruslju, in če se bo nova Evropska komisija tako odločila, bom to skušala prevzeti z vso odgovornostjo,"
je dejala Fajonova v svojem odzivu. Dejala je, da današnja odločitev vlade ni optimalna.

Dodala je, da jo veseli, da smo ujeli vsaj rok za oddajo imen kandidatov, s čimer bomo po njenih besedah lovili "tisti vlak, da bomo morda še lahko imeli besedo tudi pri porazdelitvi resorjev, da resnično ne bomo prisiljeni, da v zadnji minuti vzamemo tisto, kar je ostalo na mizi".
Najbolj bi ji ustrezala področja človekovih pravic, boja proti korupciji in pranja denarja, pa tudi področje notranjih zadev in pravosodja, bi pa se po njenih besedah znašla tudi na kakšnem drugem področju. Pričakuje pa, da bo Juncker pri izbiri razsojal tudi na podlagi izkušenj iz evropske politike.
Jurša bi Erjavca raje videl v Sloveniji
Po mnenju poslanca DeSUS-a Franca Jurše je vladna odločitev pričakovana, ni pa dobra. Vsekakor bi bilo najboljše, da bi se o kandidatu uskladili, je poudaril. Osebno sicer razume predsednika Erjavca, da po desetih letih dela v stranki v komisarski funkciji vidi priložnost, a meni, da to za DeSUS ni najboljše.

O tem, koliko možnosti Erjavec ima, da postane komisar, Jurša ni želel presojati. Znova je poudaril, da se je Erjavec odpovedal kandidaturi za predsednika DZ-ja predvsem zato, ker se ne ve, kdo bo v koaliciji in ali bo SMC spoštoval to, kar je bilo rečeno, ni pa bilo napisano.

Prav tako so po njegovih besedah razlog za Erjavčevo odpoved kandidaturi "začetne težave, ki se bodo gotovo pojavile v povezavi z vprašanjem Janeza Janše". Po njegovih besedah se koalicijski pogovori med strankama DeSUS in SMC ne zapletajo. Zdi pa se, da se zapletajo z drugimi strankami, "ker nobena od strank ni rekla, da bo šla v koalicijo". "To pa nas na neki način moti," je pojasnil poslanec.

Po Jurševih besedah tudi ni res, da vstop v koalicijo pogojujejo s tem, da je v njej SD in da ni NSi-ja. "To je preprosta izmišljotina. Predsednik stranke kakor tudi sam osebno sva na teh pogajanjih rekla, da si želimo širšo koalicijo, da bi bila v njej tudi Nova Slovenija. Želimo pa si seveda Socialne demokrate, ker so socialna stranka in bi tako lažje izpeljali programe, ki so sorodni našim," je še dejal Jurša.

Samopredlagateljstvo Alenke Bratušek
Podpredsednik SDS-a Zvone Černač je v odzivu na objavljeni seznam povedal, da so v SDS-u izjemno zaskrbljeni zaradi načina izbire komisarja. "V ospredju vladajočih so osebni interesi, ne pa interesi in ugled države," je dejal Černač. SDS ob tem še posebej skrbi samopredlagateljstvo Alenke Bratušek za evropsko komisarko, saj je izgubila tako evropske kot državnozborske volitve. "Samopredlagateljstvo osebe za evropsko komisarko, ki je državo pripeljala na rob bankrota, je dokaz prevlade osebnih interesov," je dodal.

SDS za komisarja ponovno predlaga Zvera
To, da je SMC za komisarja predlagal Janeza Potočnika, naj bi kazalo na kadrovsko šibkost največje parlamentarne stranke. "Kako bo šele z ministri?" se je spraševal Černač in potarnal, da je bil povsem prezrt njihov predlog oziroma evropski poslanec Milan Zver, ki ima ustrezne strokovne in politične reference. Poleg tega bi bil zagotovo deležen podpore novega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, saj "prihaja iz skupne evropske politične družine". Po mnenju SDS-a je najslabši scenarij ta, da je v Bruselj poslanih več kandidatov za evropskega komisarja oziroma da bo poslan slab predlog.

Potočnik želi biti edini na seznamu
Evropski komisar Janez Potočnik, za komisarja ga želi videti SMC, pa je sporočil, da ne želi biti na seznamu z več kandidati za novega evropskega komisarja, če se bo slovenska vlada morda odločila za tak korak.

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz njegove tiskovne službe, je Potočnik podprl prizadevanja prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja za "čim večje število usposobljenih kandidatk" iz držav članic.

"Presenečajo pa me nekatere navedbe, ki so se v zadnjih dneh pojavile v slovenskih medijih. Pri imenovanju predsednika Evropske komisije je bil pomemben dejavnik odločitve izid evropskih parlamentarnih volitev in pričakoval bi, da bo tudi pri izbiri slovenskega kandidata oziroma kandidatke odločala vladna koalicija strank, izvoljenih na nedavnih volitvah," je opozoril Potočnik.




Samopredlagateljstvo osebe za evropsko komisarko, ki je državo pripeljala na rob bankrota, je dokaz prevlade osebnih interesov.

Zvonko Černač, podpredsednik SDS-a
Koga izmed trojice bo izbral Juncker?
Trojica se poteguje za komisarski stolček
Zapleti glede komisarskih kandidatov