Več kot četrtina vprašanih v obsežni raziskavi, ki jo je naročila Evropska komisija, meni, da je včasih spolni odnos brez privoljenja sprejemljiv. Foto: Reuters
Več kot četrtina vprašanih v obsežni raziskavi, ki jo je naročila Evropska komisija, meni, da je včasih spolni odnos brez privoljenja sprejemljiv. Foto: Reuters
Nasilje med spoloma
V raziskavi je sodelovalo 27.818 državljanov članic EU-ja različnih družbenih profilov in starosti. Foto: EPA
false
Tabela prikazuje odgovore za okoliščine, kjer so se države najslabše odrezale. Foto: MMC RTV SLO

V raziskavi je sodelovalo 27.818 državljanov članic EU-ja različnih družbenih profilov in starosti. 27 odstotkov jih je dejalo, da menijo, da je posilstvo sprejemljivo v določenih okoliščinah.

Okoli 12 odstotkov vprašanih je tako dejalo, da je posilstvo sprejemljivo, če je bila žrtev "pijana ali zadrogirana". 11 odstotkov jih meni, da je posilstvo sprejemljivo, če je žrtev "prostovoljno odšla k nekomu domov", 10 odstotkov pa jih je dejalo, da je sprejemljivo, če žrtve niso "jasno rekle ne ali se fizično uprle".

Raziskavo (besedilo je v angleškem jeziku) je opravil TNS Opinion v 28 članicah EU-ja med 4. in 13. junijem 2016. Sodelovalo je 27.818 državljanov in državljank članic Unije.

.
Kot poroča Al Džazira, so bili anketiranci, ki so dejali, da je vsaka od teh situacij opravičilo za spolni odnos brez privoljenja, najpogosteje tisti v Romuniji in na Madžarskem. Najmanj jih je takšnega mnenja na Švedskem in v Španiji.

31 odstotkov jih meni, da je verjetneje, da bo žensko posilil neznanec kot nekdo, ki ga pozna, ljudi, ki tako mislijo, pa je največ na Vzhodu EU-ja.
Za skoraj desetino anketiranih Slovencev je pijanost dovolj dober razlog
In kaj kažejo podatki za Slovenijo? Spolni odnos je za osem odstotkov vprašanih povsem upravičen, četudi druga oseba vanj ne privoli, če je druga oseba opita ali pod vplivom mamil. Isti odstotek je mnenja, da je spolni odnos brez privoljenja upravičen tudi, če gre oseba z nekom prostovoljno domov po zabavi ali zmenku. Za sedem odstotkov je dovolj dober razlog že pomanjkljiva ali provokativna obleka, pet odstotkov pa meni, da je takšen spolni odnos upravičen, če druga oseba ne reče jasno ne, ali se fizično ne upira.

Štirje odstotki vprašanih menijo, da je spolni odnos brez privoljenja upravičen, če se je oseba prej z njimi spogledovala, imela več spolnih partnerjev ali če se ponoči zgolj sama sprehaja. Trije odstotki menijo, da je takšno dejanje upravičeno, če se napadalec ne zaveda svojega dejanja, za en odstotek pa je upravičeno, če napadalec dejanje potem obžaluje. Za 76 odstotkov vprašanih pa nobena izmed navedenih okoliščin ni sprejemljiva.

Vsak peti za posilstvo krivi žrtev
Raziskava je še pokazala, da skoraj petina Evropejcev krivi žrtve spolnega nasilja. 17 odstotkov jih je tako dejalo, da nasilje nad ženskami "pogosto izzovejo žrtve", s tem pa se najbolj strinjajo na vzhodu Evrope. 22 odstotkov jih tudi meni, da si ženske izmišljajo ali pretiravajo v svojih trditvah o spolnih napadih. Na Malti je tako dejalo kar 47 odstotkov vprašanih, na Švedskem pa osem.

70 odstotkov vprašanih je dejalo, da je spolno nadlegovanje žensk pogosto v njihovih državah, 74 odstotkov pa, da je pogosto družinsko nasilje nad ženskami. 29 odstotkov jih meni, da je v njihovih državah pogosto družinsko nasilje nad moškimi.

Razširjeno družinsko nasilje
Skoraj četrtina vprašanih (24 odstotkov) je dejala, da poznajo prijatelja ali člana družine, ki so bili žrtve družinskega nasilja, še 18 odstotkov pa, da pozna takšne žrtve v neposredni soseščini.

86 odstotkov anketirancev je dejalo, da je verjetneje, da so ženske žrtve nasilja doma, 19 odstotkov pa jih meni, da je verjetneje, da se to zgodi v javnosti ali na spletu. 17 odstotkov jih je omenilo delovno mesto.

Skoraj vsi vprašani, 96 odstotkov, so dejali, da je družinsko nasilje nad ženskami "nesprejemljivo", ob tem pa jih 12 odstotkov meni, da to ne bi smelo biti vedno kaznivo. 17 odstotkov ljudi je dejalo, da je družinsko nasilje "zasebna zadeva" in da bi se moralo reševati znotraj družine. S tem so se najbolj strinjali vprašani na vzhodu Evrope.