Bolgarija si skupaj z Romunijo že več let prizadeva za vstop v schengen. Foto: AP
Bolgarija si skupaj z Romunijo že več let prizadeva za vstop v schengen. Foto: AP

"Po 13 letih se bo Romunija končno pridružila schengenu! O tem imamo politični dogovor," je na družbenem omrežju Facebook zapisal romunski premier Marcel Ciolacu.

Kot je v sredo sporočilo romunsko notranje ministrstvo, je predviden postopen pristop k schengenskemu območju. To pomeni, da bi Bolgarija in Romunija schengenski pravni red na svojih zračnih in morskih mejah uporabljali od marca 2024. Odpravo nadzora na kopenskih mejah naj bi obravnavali prihodnje leto.

Tudi bolgarski premier Nikolaj Denkov je dejal, da se je Avstrija zavezala nadaljevanju pogajanj o pristopu Bolgarije in Romunije k schengenskemu pravnemu redu po kopnem. Potrdil je tudi, da so po zapletenih pogajanjih dosegli načelni dogovor o pridružitvi zračnemu schengenu.

Avstrija zahteva dodatna zagotovila

Avstrijsko notranje ministrstvo je danes le sporočilo, da se še pogajajo. Glede "kopenskega schengena" pa pogajanja še ne potekajo, so dodali.

Bolgarija in Romunija, ki sta članici Evropske unije od leta 2007, si že desetletje prizadevata za sprejem v schengen. Evropska komisija je ocenila, da že od leta 2011 izpolnjujeta vse pogoje za vstop, a sta odločitev o tem blokirali Avstrija in Nizozemska.

Nazadnje je njun sprejem lani preprečil veto Avstrije, ki je kot razlog navedla povečanje števila nezakonitih prebežnikov po t. i. balkanski poti. Nizozemska pa je nasprotovala vstopu Bolgarije, a je 15. decembra letos sporočila, da je ta država izpolnila pogoje za vstop v schengensko območje z okrepitvijo varovanja svojih meja in boja proti nezakonitim migracijam.

Avstrija je predlog o t. i. zračnem schengenu predstavila na začetku decembra. Po njem bi kopenske meje Romunije in Bolgarije obdržale trenutni status in državi uradno ne bi bili članici območja schengena, bi pa odpravili ovire v letalskem prometu, kjer zdaj nastajajo zastoji zaradi preverjanja dokumentov.

V zameno je Dunaj zahteval zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU-ja in da bi državi prevzeli prosilce za azil, pretežno iz Afganistana in Sirije.

Evropska komisija je to pozdravila kot napredek in poudarila, da je pripravljena zagotoviti zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU-ja.

V območju schengena je 23 od 27 članic Evropske unije ter Švica, Norveška, Islandija in Lihtenštajn.

Romunija in Bolgarija sklenili dogovor o schengenu