Evropska unija
Ljubljana
Slovenijo je raziskava s Hrvaško, Latvijo in Malto uvrstila na zadnje mesto po vplivu na politiko EU-ja. Foto: BoBo
Najvplivnejša država evropske unije je Nemčija, ki jo Slovenija smatra za najboljšo partnerico. Foto: Reuters
Med prvimi osmimi najboljšimi partnericami za sodelovanje je Slovenijo navedla le Hrvaška, ki jo je uvrstila na peto mesto. Slovenija je medtem Hrvaško uvrstila na osmo mesto. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenija med državami z najmanj vpliva na politiko EU-ja

Najbolj vplivne Nemčija, Francija in Velika Britanija
3. november 2018 ob 10:53,
zadnji poseg: 3. november 2018 ob 11:29
London - MMC RTV SLO, STA

Raziskava londonskega možganskega trusta ECFR je Slovenijo med 28 članicami EU-ja postavila na 25. oz. zadnje mesto glede splošnega vpliva države na politiko unije, ki si ga deli še s Hrvaško, Latvijo in Malto.

Najbolj vplivne države članice so Nemčija, Francija, Velika Britanija in Nizozemska. Razen Veliki Britaniji so tudi slovenski sodelujoči v raziskavi omenjenim državam namenili največ glasov. Slovenski strokovnjaki so v raziskavi v tej kategoriji največ glasov namenili Belgiji, Nemčiji in Franciji, ki so se tudi sicer znašle na prvih treh mestih.

Najbolje se je Slovenija odrezala na področju držav, ki se borijo za večjo integracijo znotraj Evropske unije, kjer je zasedla 14. mesto in s tem prehitela tudi nekatere starejše članice, kot sta na primer Švedska in Finska. V skupnem seštevku različnih kategorij vpliva in sodelovanja je Slovenija sicer zasedla 26. mesto - za Malto ter pred Hrvaško. Prva tri mesta so zasedle Nemčija, Francija in Italija.

Vplivnejše stare članice in velike države
Med vplivnejšimi državami so sicer v povprečju tiste članice, ki so del povezave že praktično od začetka, npr. Nemčija, oz. imajo večje število prebivalcev, npr. Poljska.

Skupna azilna in fiskalna politika
Kar se tiče prioritet v politikah posameznih držav članic, se Slovenija glede na raziskavo najbolj zavzema za skupno imigrantsko in azilno politiko, enotno fiskalno politiko in nadzor območja evra ter popoln enotni trg.

Slovenija je najbolj goreča zagovornica, da bi se morale z enotno fiskalno politiko ukvarjati vse države članice. Tudi sicer je Slovenija za večino politik, kot na primer skupna obrambna ali socialna politika, večinsko mnenja, da bi jo morale sooblikovati vse države članice.

Nemčija kot najboljša partnerica
Vidi pa Slovenija najboljšo partnerico za sodelovanje pri oblikovanju različnih politik v Nemčiji, sledita Francija in Italija. Med prvimi osmimi najboljšimi partnericami za sodelovanje je Slovenijo sicer navedla le Hrvaška, ki jo je uvrstila na peto mesto, Slovenija je medtem Hrvaško uvrstila na osmo mesto.

Kategorija držav, ki so najmanj razočarale
Slovenija, ki je postala članica EU-ja leta 2004, je medtem med prvo deseterico le v kategoriji držav, ki so najmanj razočarale. V raziskavi so sicer spraševali, katera država članica je v zadnjih dveh letih najbolj razočarala in vprašani so izbrali Madžarsko. Slovenijo so uvrstili na 16. mesto oz. glede na odstotke peto od zadaj, saj si veliko držav deli skupna mesta.

V raziskavi je Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) zaobjel mnenje 877 strokovnjakov iz držav članic, ki delajo na področjih evropske politike v vladah, inštitutih in medijih. Raziskava, ki je bila objavljena ta teden, odraža, kako vprašani vidijo vlogo svoje in drugih držav članic v EU.

Vseevropski možganski trust ECFR, ki ga je Mark Leonard s pomočjo finančnega vložka Georgea Sorosa ustanovil leta 2007, ima sedež v Berlinu, pisarne pa še v šestih evropskih prestolnicah, in sicer Londonu, Madridu, Parizu, Rimu, Varšavi in Sofiji. Več kot 300 vplivnim strokovnjakom iz vse Evrope trenutno predsedujejo Carl Bildt, Emma Bonino in Mabel van Oranje. ECFR izvaja neodvisne raziskave evropske zunanje in varnostne politike ter promovira debato o evropski vlogi v svetu.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
sm0ve
# 03.11.2018 ob 11:04
Imamo pač zanič zunanje ministre.
Uomo Tigre
# 03.11.2018 ob 11:09
Ni problem v državi, problem je v tem kdo nas zastopa gor. Janševi poslanci se bolj brigajo za Orbana kot za nas, ta levi pa bolj za migrante kot za nas.
Karl je itak bil katastrofa, upam da bo Cerar boljši.
grenadir
# 03.11.2018 ob 11:11
To vemo že dolgo, zato ne vem, zakaj naj bi bila to novica.... Predvsem pa, ne, najmanj vpliva pač BREZ kakršnega koli vpliva, kar se je dobro videlo v primeru Piranskega zaliva, kjer Bruselj niti tistega, kar je potrdilo sodišče ne more potrdit v prid slovenskim stališčem..... Skratka.... Slovenija ima v EU bistveno manj vpliva, kot ga je imela v SFRJ in tudi manj, kot ga je imela Kranjska v Austroogrski monarhiji....
sm0ve
# 03.11.2018 ob 11:13
In potem bo komisarka Bulčeva v še eni zlagani anketi med najbolj priljubljenimi politiki.
viisaus
# 03.11.2018 ob 11:14
Slovenija ima 2 milijona prebivalcev in gospodarstvo na nivoju mesta Milano v Italiji. Nekateri sanjač tu pa kar sanjajo, kako bi Slovenija lahko krojila EU politiko, pa je čisto vseeno kdo je na čelu vlade. Z raznimi solo akcijami ala priznanje palestine,povabilo Rusije v času EU sankcij pa imamo vpliva še manj. Nekaterim to nikakor ni jasno, jim pa še bo....
totijosipborz
# 03.11.2018 ob 11:11
Kaj pa je pričakovati drugega? Je kakšna korist od naših EU poslancev? Vlečjo mastne denarce, pojavijo se pa v domovini kak mesec pred volitvami, da podprejo svoje kandidate na provinci. Potem pa nazaj v svoj topli stolček, po plačo, dodatke. Prav nobene koristi od njih. Ajde, Peterle pride sem in tja kaj na orglice zaigrat, na primer zadnjič na kmetijski sejem v Komendo, kjer mu folk plačuje cviček in dobi zastonj klobaso. Pa če bi že hoteli kaj naredit koristnega, se še tam v Bruslju delijo na leve in desne. Sramota!
viisaus
# 03.11.2018 ob 11:17
Večji problem od tega je, da je bila Cerarjeva vlada ultra nesposobna in da smo iz EU vreče na črpali samo 12%tistega kar bi lahko in smo letos postali neto plačniki, kar v praksi pomeni najmanj minus 3 milijarde.. O tem treba pisati, ker folk o tem ne ve nič, ne pa razne neumnosti...
themetun
# 03.11.2018 ob 11:32
Najbolj je razočarala Madžarska, je ugotovil sklad, ki ga financira Soroš. #fakenews
Nozniprst
# 03.11.2018 ob 11:07
Samo poglejte naše napihnjene politične japeke kako se nosijo in držijo, bi človk pomislil, da smo številka 1 v EU.
DrKult
# 03.11.2018 ob 11:36
Smo tudi ena najmanjših držav v EU, ane. Je pač precej logično, da smo med najmanj vplivnimi. Po drugi strani smo pa ena izmed držav, ki od EU daleč največ profitirajo. Več kot 70% našega izvoza gre v EU! Tako dobro nam gospodarsko še nikoli ni šlo, ampak eni bi Sloexit... Jao bože.
lokiland1926
# 03.11.2018 ob 11:27
Nekoč prvi na vasi, sedaj zadnji v mestu...
mare323
# 03.11.2018 ob 11:04
Sloexit!
RenatoP
# 03.11.2018 ob 11:31
Eh ja žalostno je predvsem da nas avstrija niti madzarska nista uvrstili med 8 pomembnih za skupno politiko, tukaj se vidi koliko so nasi nesposobni diplomacije...
igorto
# 03.11.2018 ob 11:11
Belgija med najvplivnejšimi državami EU ? ? ?
Če ne bi imeli prestolnice EU ozir. EU ne bi bilo, pa bi bila zahodno Kosovo, Baskija in Ulster skupaj. Dobro je, da vsi pošiljamo denar v Brussell !
urosh444
# 03.11.2018 ob 12:00
eno je majhnost, drugo pa nesposobnost teh pajacev tam gor.
heavyd
# 03.11.2018 ob 11:37
Hrvatom smo dal skor vse kar so si želel, pa so nas dal na peto mesto. :)
barezi
# 03.11.2018 ob 11:24
viisaus
# 03.11.2018 ob 11:14
Prijavi neprimerno vsebino
Slovenija ima 2 milijona prebivalcev in gospodarstvo na nivoju mesta Milano v Italiji. Nekateri sanjač tu pa kar sanjajo, kako bi Slovenija lahko krojila EU politiko, pa je čisto vseeno kdo je na čelu vlade. Z raznimi solo akcijami ala priznanje palestine,povabilo Rusije v času EU sankcij pa imamo vpliva še manj. Nekaterim to nikakor ni jasno, jim pa še bo....
++++++++++++++++++++++++++
Majhnost je stanje duha. Slon se boji miši.
prizemljen
# 03.11.2018 ob 12:07
Vsi, ki vidite vzrok zgolj v velikosti: Kje je Luksemburg? Zakaj je celo Malta v bistvu pred nami? Zakaj je Nizozemska vplivnejša od Italije in Španije?
zeus-zengg
# 03.11.2018 ob 11:46
DrKult
Več kot 70% našega izvoza gre v EU! Tako dobro nam gospodarsko še nikoli ni šlo, ampak eni bi Sloexit... Jao bože.
--------------
kako nam gre dobro boš izvedel ob prvi gospodarsko - finančni krizi , saj smo kljub razprodaji našega premoženja dožni zahodnim bankam 15000 evrov po prebivalcu .. Sicer pa je izvažanje le v EU strateška napaka ...
zozozo
# 03.11.2018 ob 12:24
@vranek -

Nimamo mase, imamo pa geostrateško pozicijo. Prehod vzhod-zahod južno od Alp je samo pri nas. Že če zagrozimo z dvigom cestnin za kamione, v Italiji izvozniki začnejo jokati. Imeli smo tudi vpliv na Balkanu (kar je EU-ju pomembno), pa smo ga z lastnim obnašanjem zapravili. Imeli smo neodvisno gospodarstvo in bančništvo, pa smo ga razprodali. In zdaj nima več nihče razloga, da bi se na nas oziral.
KLIPAN
# 03.11.2018 ob 11:26
@viisaus
"Večji problem od tega je, da je bila Cerarjeva vlada ultra nesposobna"

Joj, še dobro da smo pod to "ultra nesposobno vlado" imeli zadnja leta eno največjih rasti v EU, dvig tujih vlaganj, rekorden padec brezposelnosti, proračunski presežek, uravnotežene javne finance, rekorden dvig izvoza itd. Ja, ja ....saj vem....za to nič ni kriva vlada, vse je to posledica gospodarskih gibanj po svetu.......Ok, ampak zakaj so potem v tem istem času Madžarska, Italija, Hrvaška......bile vse manj uspešne od nas????
Si predstavljaš šele njihove "ultra nesposobne vlade"?????
slovenc1
# 03.11.2018 ob 11:57
Jah,našo zunanjo politiko je treba korenito spremeniti,v zadnjem času se ukvarjamo le z arbitražo,na vse ostalo pa smo pozabili. Slovenija mora postati bolj opazna in bolj zagnana v zunanji politiki. Svoje pa je pripomoglo tudi šestletno minstrovanje Karla Erjavca,ki nas je oddaljil od EU.
sempetrc
# 03.11.2018 ob 11:46
Ob takem "sanjskem" timu se ni za čuditi! Od komisarke navzdol!
krumpek
# 03.11.2018 ob 11:44
Še en velik uspeh Cerarja, Šarca, Erjavca in Bratuškove
alcatraz
# 03.11.2018 ob 14:11
Strici iz ozadja nastavljajo nesposobne ljudi. Druge razlage ni.

O je. Ne rabiš biti na seji EU parlamenta samo takrat, ko delaš selfije z oblečenimi butastimi majicami, ampak je treba malo bolj redno na seje hoditi in tudi malo delati. Ne pa da si lastiš rekord v špricanju. Plačani so dovolj dobro. In sama ljuba pamet jih je, ko se znajdejo kje na slo. tv.
Zlobni škrat
# 03.11.2018 ob 12:57
Slovenija ima najmanja vpliva pa najbolj leze EU politikov v tazadnjo. Ampak važno, da bo cerar podpisal Marakeško deklaracijo in dobil en pomižik od Merklove.
delfino_
# 03.11.2018 ob 11:45
a kako res čudno da v tem četrtem rajhu niso vsi enaki in enakopravni...
slo politiki pa so itak hlapčevski, bilo kako obrneš.
zeus-zengg
# 03.11.2018 ob 11:43
Slovenija med državami z najmanj vpliva na politiko EU-ja
---------------
normalno če se teža odločanja oblikuje po številu prebivalcev in ekonomski moči . V Jugoslaviji smo imeli moč odločanja !:6 v Evropi pa !: 100 . Ni kaj dobra zamenjava , mi smo pa verjeli , da bomo preferirani že zato ker smo tako pridni in ubogljivi ....
KLIPAN
# 03.11.2018 ob 11:21
@viisaus
"Z raznimi solo akcijami ala priznanje palestine,povabilo Rusije v času EU sankcij pa imamo vpliva še manj. Nekaterim to nikakor ni jasno, jim pa še bo...."

Aha, torej seveda mora Slovenija postati konzervativna, začeti mora braniti šeriatske Saudijce in jim prodajati orožje, ker le tako bomo imeli večji vpliv. Naš zunanji minister Erjavec pa mora po zgledu konzervativnega britanskega ministra Hunt-a izjaviti kako mi in šeriatski Saudijci delimo iste vrednote. To bi bilo tebi ok?
Še dobro, da večini to ni jasno in še dobro, da bo nekaj časa tako.
mostnica
# 03.11.2018 ob 16:29
Janševci pljuvajo v Bruslju na lastno državo. Zelo uspešno.
GeorgeB
# 03.11.2018 ob 13:53
Karl je itak bil katastrofa, upam da bo Cerar boljši.

Ne bo... Žal, gre samo za isto shanje, dhugo pakovanje...
patriot44x2
# 03.11.2018 ob 13:30
Hja to so pa uspehi levičarjev. Njih zanima uvažanje novih volivcev, uvažanje socialnih uristov iz Albanije vsaj fajonova se v EU bori 24 ur za to.
tako je to ko ti levičarji diktirajo pol pa izpadejo bebci bodo pa spet drugi jim krivi.
Guliarth
# 03.11.2018 ob 13:25
Strici iz ozadja nastavljajo nesposobne ljudi. Druge razlage ni.
AMFIBIJA
# 03.11.2018 ob 13:18
Le kateri vrag se temu čudi?
Konj z ročaji pač ni šimelj vpliven,
šarec je konjiček ves pasiven,
dva milijona pa Butalcev tudi.
KLIPAN
# 03.11.2018 ob 12:24
@Sklonjen
"So pač spoznali, da se z ljudmi, ki so z glavo v socializmu in z zadnjico v demokraciji, človek ne more resno pogovarjati ... si predstavljate, da koordinatorji aktualne vlade v 21. st. na glas pozivajo k nacionalizaciji podjetij???????!!!!!!!"

Aha, zato je za nami Hrvaška, ki nam ne more slediti niti približno po niti enem kazalcu-vodi pa jo desnica?
Sploh si ne morete predstavljati, kako so v EU zaskrbljeni zaradi izjave enega našega poslanca, medtem, ko jih 130% javni dolg in napoved novega zadolževanja italijanske desne vlade sploh ne skrbi, a ne?
Jaz sem sicer slišal nešteto zaskrbljenih odzivov EU politikov, gospodarstvenikov, strokovnjakov.....na to potezo desne italijanske vlade in niti enega samega samcatega odziva EU politikov, strokovnjakov, gospodarstvenikov.....na izjavo slo parlamentarca ampak seveda je to sigurno samo zaradi cenzure v Sloveniji, a ne?:)))))
Sicer pa, a ni povsem logično, da ima izjava slo parlamentarca večjo veljavo v EU kot sprejeti zadolževalni proračun ob že obstoječem 130% minusu desne italijanske vlade??
Vsaj tako politiko razumejo naši desni ob tem pa se čudijo, če se hecamo z njimi.
Verjemite, druga kot smeh in zafrkancija nam pač ne preostaneta.
Sussudio
# 03.11.2018 ob 12:17
No Luksemburg je pa seveda izjema. Finančno središče...
Tudi Švica in Norveška bi bili izjemi, ampak oni sta že tako izjemni da nista vstopili niti v EU in tako najbolje živijo.
Sussudio
# 03.11.2018 ob 12:05
Slovenija ima pač samo 2 mio prebivalcev, nesposobno klientelistično politiko... kaj pa naj pričakujemo?
Slovenije ne moreš primerjati z Milanom. Milano ima na svojem metropolitanskem območju 3,2 mio prebivalcev, leži pa sredi 10 milijonske dežele Lombardia. Gre pa za eno najbolj koncentriranih podjetniško/industrijskih območij.
Mi pa imamo 2 mio prebivalcev razpršenih po območju velikem kot italijanska dežela Apulija. Niti z Apulijo se ne moremo primerjati ker ima le ta 4 mio prebivalcev.
Po površini in prebivalstvu se še najbolj približamo deželam kot sta Sardinija (1,65mio na 25.000km2) in Kalabrija (2 mio na 15.000km2). Med najmanj poseljenimi italijanskimi deželami.
gozdar1
# 03.11.2018 ob 12:02
SLovenija ne bo nikoli krojila evropske politike, lahko pa več naredi za svoje interese z boljšo zunanjo politiko. Zunanja politika je preresna reč , da bi jo vodila ulica.
Jožeine
# 03.11.2018 ob 11:56
Jo potrebujemo veliko, saj s prodajo izdelkov v EU prav lepo živimo v EU... Več vpliva bo potrebnega za politične igre spoštovanja prava, kar se ne bi smelo zgoditi in komisija bi morala jasno stopit na stališče prava, četudi je med dvem državama, da bi se take zadeve ne ponovile, prdvsem pa da bi se sodbe hitreje izvajale, da bi še pospeševali medsebojno gospodarsko, kulturno sodelovanje.
alcatraz
# 03.11.2018 ob 14:09
Raziskava londonskega možganskega trusta ECFR je Slovenijo med 28 članicami EU-ja postavila na 25. oz. zadnje mesto glede splošnega vpliva države na politiko unije,

A je kaj čudnega?, v svojih poslanskih vrstah imamo poslanca, ki postavlja rekorde v špricanju parlamentarnih sej.
patriot44x2
# 03.11.2018 ob 13:36
Joj, še dobro da smo pod to "ultra nesposobno vlado" imeli zadnja leta eno največjih rasti v EU, dvig tujih vlagan

Klipane a boš po 1000 vprašanju kaj je ta nesposobna vlada ukrepalča za to rast mi končno odgovoril?
Sicer vem da ni nič me pa zanima ker se vedno kitiš in hvališ s to vlado kako je bila uspešna čeprav za gospodarstvo ni naredilo nič!
antitrust
# 03.11.2018 ob 13:09
Ja, dobro jutro.
slo.venec
# 03.11.2018 ob 12:46
Jasno, Slovenija je suženj evropske unije. Nagačiti bi morali naše politike, ki so se trudili nas spraviti v EU. In Pahorja, ki je na veliko lagal, kako bo dobro za naš, če bo Hrvaška v EU.
KLIPAN
# 03.11.2018 ob 12:29
@Sklonjen
"si predstavljate, da koordinatorji aktualne vlade v 21. st. na glas pozivajo k nacionalizaciji podjetij???????!!!!!!!"

Si predstavljate, da desničar Trump leta 2018 izjavi, kako je v Ameriki MILJON delovnih mest odvisnih od izdelave orožja šeriatskim Saudijcem???????!!!!!!!
Pa si človek misli, kaj ima večji vpliv na Slovenijo, EU, svet.....izjava enega parlamentarca v dvo-miljonski Sloveniji, ki se mimogrede seveda nikoli ne bo uresničila ali dejanja desnih vplivnih politikov, ki se dogajajo tukaj in zdaj?
Kaj mislite?
zozozo
# 03.11.2018 ob 12:19
Ni to samo stvar prebivalstva in gospodarstva, ampak predvsem kalibra in obnašanja politikov.

V Jugi smo imeli 9% prebivalstva in 16% gospodarstva, in ob tem približno tretjino vpliva pri odločanju, skupaj s Srbijo in Hrvaško. Ostalih treh republik večinoma ni nihče nič vprašal.
nepokorni
# 03.11.2018 ob 12:09
Mokre sanje vsakega desničarja, sploh ko gre Sloveniji slabše od drugih.
slovenc1
# 03.11.2018 ob 11:59
Verjamem,da bo Cerar svoje delo opravljal bolje od Erjavca,ker je dosti bolj proevropski. Se tudi strinjam s tem,da naši poslanci v EU parlamentu slabo zastopajo državne interese.
KLIPAN
# 03.11.2018 ob 11:55
Berem komentarje in se kar ne morem nehat smejati.
Nekateri si predstavljajo, da so za to "krivi" določeni ljudje in da ko bodo njihovo mesto zasedli drugi, po Slovenija ob boku Nemčiji, Franciji.....
Ej, smo mala, dvomiljonska država, ki ima manjši proračun kot kaka nemška pokrajina.
O čem vi govorite???
Na kak način, oz s čim, bi "ta pravi" ljudje tako malo državico kot smo mi v EU postavili ob bok največjim oz. vsaj v prvo polovico po "vplivu na politiko EU-ja".
Kak primerček, dva, tri.....če se da, lepo prosim.
Nadja92
# 03.11.2018 ob 11:41
Ko bi se znali povezati s pravimi državami, bi vsaj lahko imeli minimalen vpliv. Recimo zavrnitev Višegrajske skupine je bila zagotovo ena večjih napak naše diplomacije. Skačemo sem in tja in ne vemo kam bi se dali in koga podprli. Na koncu pa izvisimo.

Je pa mal bosa za to kriviti slovenske evroposlance, Svet EU (kjer nas predstavlja naša vlada; pa tudi v raznih Working Groups od Komisije) ima dejansko gledano več moči.
KLIPAN
# 03.11.2018 ob 18:53
@patriot44x2
"Sicer vem da ni nič me pa zanima ker se vedno kitiš in hvališ s to vlado kako je bila uspešna čeprav za gospodarstvo ni naredilo nič!"

Pa saj v tem je point!!!!!!!!!!!!!
Če je naša nesposobna vlada dosegla, da je imela Slovenija eno največjih rasti v EU, kako je potem možno, da so desne vlade (ki so seveda, normalno, bolj sposobne.....)Madžarske, Hrvaške in sedaj Italije imele manjšo gospodarsko rast????? Sploh recimo Hrvaška, ki jo vodi desnica in je prav po vseh kazalcih na dnu EU-ja?? Kako je potem možno, da desna Italijanska vlada z prekoračenim proračunom ogroža euro?
Saj nočem povedati, da sta naša prejšnja in sedanja vlada nadsposobni, ampak to, da so več kot očitno tudi nesposobne desne vlade, ki jih ti vedno in za vsako ceno kuješ v zvezde.
Ampak rezultati kažejo drugače.
Kazalo