"Vsi vemo, da ni možnosti niti za boljši dogovor niti za drugi sporazum. Dogovor je pošten, pravičen in enakopraven za obe strani. Nazadnje pa odpira vrata Evropske unije in Nata," je Zaev predstavil predlagane spremembe ustave. Foto: Reuters
Sobranje
Predlogi amandmajev gredo v parlamentarno razpravo. Poslanci bodo po 30 dneh razprave glasovali, za sprejetje bo potrebna absolutna večina. Foto: Reuters

Prvi amandma besedno zvezo Republika Makedonija spreminja v Republika Severna Makedonija, je na novinarski konferenci oznanil makedonski premier Zoran Zaev.

Drugi amandma spreminja preambulo oz. uvodni nagovor ustave. Iz odločbe ASNOM-a - partizanskega antifašističnega parlamenta na čelu države med letom 1944 in koncem druge svetovne vojne - bodo izpustili poziv k združevanju z Makedonci iz Grčije in Bolgarije. Poziv ASNOM-a namreč ni v skladu z novimi načeli vzpostavljanja prijateljskih odnosov s sosedami, zato se spreminja, je po poročanju regionalne televizije N1 pojasnil Zaev.

Prav tako bodo v preambulo zapisali ohridski sporazum, s katerim so leta 2001 končali oborožen konflikt z etničnimi Albanci. Ohridski sporazum Albancem, ki predstavljajo četrtino prebivalstva v Makedoniji, daje tudi dodatne pravice in širšo avtonomijo. Zaev je poudaril, da je ohridski sporazum že zdaj sestavni del ustave ter da ga le dodajajo v preambulo, saj da je to "pošteno do vseh manjšinskih skupnosti".

"Makedonija spoštuje suverenost sosed"
S tretjim amandmajem bodo v ustavo dodali odstavek, ki navaja, da Makedonija spoštuje suverenost, ozemeljsko celovitost in politično neodvisnost sosednjih držav, vključno z Grčijo. Stavek daje "jasnejše zagotovilo o trajnosti in nedotakljivosti meje z Grčijo, čeprav velja za vse sosede", pojasnjuje Zaev.

Četrti amandma zadeva vse člene ustave, ki zajemajo dolžnosti države do Makedoncev v tujini in varuje njihove pravice in interese, poroča Balkan Insight.

Zaev: Amandmaji odpirajo vrata EU-ja
Zaev je na konferenci povedal, da so predlogi amandmajev preprosti, ne vsebujejo ničesar spornega in so v skladu z mednarodnimi standardi. S tem si po njegovih besedah zaslužijo podporo vseh makedonskih poslancev. "Vsi vemo, da ni niti možnosti za boljši dogovor niti za drugi sporazum. Dogovor je pošten, pravičen in enakopraven za obe strani. Nazadnje pa odpira vrata Evropske unije in Nata," je poudaril Zaev.

Pri pripravi predloga je sodelovalo tudi osem poslancev opozicijske VMRO-DPMNE, ki so oktobra podprli začetek postopka spreminjanja ustave za spremembo imena države v skladu s sporazumom, ki sta ga Grčija in Makedonija podpisali junija.

Amandmaji potrebujejo "le" absolutno večino
Amandmaje je vlada že poslala v makedonski parlament, ki bo o tem predvidoma razpravljal na plenarnem zasedanju 1. decembra. Za debato ima parlament 30 dni časa, poslanci lahko vložijo tudi predloge za dopolnitve in spremembe štirih amandmajev, nato sledi glasovanje. Tokrat bo za razliko od glasovanja za začetek postopka spreminjanje ustave namesto dveh tretjin glasov potrebna absolutna večina 61 glasov. Pričakovati je, da bo parlament predlog podprl, saj ima vladajoča koalicija okoli socialdemokratov 67 poslancev.

Tretje glasovanje najkasneje do januarja
Če bo druga faza uspešna, bo imela vlada zeleno luč za pripravo končnih ustavnih amandmajev, o katerih bo znova treba razpravljati v parlamentu, vsaj 30 dni pred tretjim in končnim glasovanjem, za končno potrditev pa bo znova potrebna dvotretjinska večina. Celoten postopek naj bi se končal najkasneje do konca leta ali januarja, nato mora parlament pred podobnim glasovanjem v Grčiji tudi ratificirati sporazum o imenu.