Za upravljanje bančnega računa morajo največ plačati Italijani. (fotografija je simbolična) Foto: Policija
Za upravljanje bančnega računa morajo največ plačati Italijani. (fotografija je simbolična) Foto: Policija

Kot kaže poročilo Evropske komisije, povprečen slovenski uporabnik za upravljanje transakcijskega računa po navedbah komisije plača 100 evrov na leto. Najdražje upravljanje transakcijskih računov stane v Italiji: uporabniki na leto plačajo 253 evrov, sledijo Španija, Latvija, Francija, Avstrija, Finska in Velika Britanija. Najmanj globoko morajo v žep seči Bolgari: 27 evrov na leto, sledijo jim Nizozemci in Belgijci.

Upravljanje transakcijskih računov je v bankah v Sloveniji za uporabnike manj prijazno kot v povprečju v EU-ju, saj je manj pregledno in preprosto. V Slovenijo so bile namreč pri 70 odstotkih bank, vključenih v raziskavo, informacije o bančnih pristojbinah na spletnih straneh tako nejasne, da so avtorji poročila za izračun dejanskih stroškov potrebovali dodatna pojasnila.

Poročilo kaže tudi, da je število transakcij na odraslo osebo z odprtim računom v Sloveniji pod evropskim povprečjem, vednar je še vedno bližje stari petnajsterici držav kot preostalim enajstim novinkam iz širitev leta 2004 in 2007.

Poročilo razkriva tudi zanimiv podatek o menjavi računov: samo devet odstotkov uporabnikov v EU-ju je v letih 2007-08 zamenjalo račun. In kako je s Slovenci? Pri izsledkih iz leta 2008 je račun zamenjalo sedem odstotkov uporabnikov, več kot polovica od njih pa je našla cenejšega ponudnika.

V poročilu so navedeni tudi izsledki javnomnenjske raziskave Eurobarometer iz leta 2008, ki je pokazala, da je imelo 24 odstotkov vprašanih Slovencev težave pri primerjavi ponudb za tekoče račune.