Rehn ni jasno povedal, ali je Slovenija predlog sprejela ali zavrnila. Foto: EPA
Rehn ni jasno povedal, ali je Slovenija predlog sprejela ali zavrnila. Foto: EPA
Berlaymont
V ponedeljek je zagorelo v kletnih prostorih stavbe Evropske komisije. Foto: EPA
Slovenija odgovorila Rehnu

Evropski komisar za širitev pa je poudaril, da so v odgovoru Slovenije na njegov predlog glede reševanja meje in zastoja Hrvaške na poti v Evropsko unijo "nekatera dopolnila, ki jih bo podrobneje preučil".

Tako je Rehn odgovoril na vprašanje, kako razume odgovor Slovenije, ali je država njegov predlog sprejela ali zavrnila. Ob tem je potrdil, da je osebno odgovor prejel nedavno, ker pa se je danes večino dneva ukvarjal z odnosi s Turčijo, bo odgovor podrobno preučil v kratkem. "Ključno je imeti v mislih, da je potrebno, da se obe državi dogovorita, Evropska komisija jima pri tem samo pomaga," je dejal Rehn.

Bildt: Ne uporabljam besed optimizem in pesimizem
Carl Bildt
, švedski zunanji minister in predstavnik prihodnje predsedujoče EU-ju, ki se prav tako ukvarja s tem problemom, pa je na vprašanje, kako optimističen je, da bo Hrvaška sprejela slovenska dopolnila, dejal: "Petnajst let izkušenj z vašim delom sveta me je naučilo, da nikoli ne uporabljam besede optimizem ali pesimizem, temveč jemljem stvari takšne, kot so."

Slovenija danes odgovorila
Spomnimo, Slovenija je dopoldne Evropski komisiji predala odgovor na Rehnov predlog. Komisija bo zdaj slovenski odgovor preučila, nadaljnja srečanja pa še niso predvidena. Novo srečanje komisarja s slovenskim in hrvaškim ministrom naj bi bilo v bližnji prihodnosti.

Razlog, da se odgovor ni predal v poslopju Evropske komisije, je ponedeljkov požar, ki so ga gasilci že pogasili, vendar je tudi danes stavba zaprta.

Berlaymont še vedno zaprt
Pristojne službe še naprej preverjajo varnostne razmere v zgradbi in poskušajo čim prej vzpostaviti vse potrebno za normalno delovanje. Zaradi večurnega požara so v ponedeljek evakuirali celotno stavbo Evropske komisije Berlaymont, skupaj s predsednikom komisije Josejem Manuelom Barrosom. Kolikšna je gmotna škoda, še ni znano.

Požar je v ponedeljek preprečil tudi predajo slovenskega odgovora na predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o reševanju vprašanja slovensko-hrvaške meje. Ognjeni zublji so se razplamteli v kletnih, tehničnih prostorih, nato pa so se razširili do pisarn komisarjev.

K. T./A. P.

Slovenija odgovorila Rehnu