Evropska unija

Poudarki

  • ZPMS za varno rabo interneta
Podelitev nagrade v Bruslju. Foto: SAfe.si
Jelenova uči na Osnovni šoli Podkum. Foto: MMC RTV SLO
Jelenova je učilnico spremenila v virtualni svet. Foto: MMC RTV SLO
Z medmrežjem in mobilnimi napravami je otrokom na voljo poplava informacij, ki je povsem neprimerljiva s tem, kar so imele na voljo generacije pred razširitvijo svetovnega spleta. Foto: Reuters

Slovenska učiteljica Nina Jelen zmagala na vseevropskem natečaju spletne varnosti

Za otroke varno medmrežje
27. november 2018 ob 20:44
Ljubljana,Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Slovenska učiteljica Nina Jelen je v kategoriji učiteljev osvojila prvo mesto na nagradnem natečaju v okviru kampanje #SaferInternet4EU za otrokom primerno medmrežje.

Kot so sporočili s Centra za varnejši internet Safe.si, Nina Jelen uči v osnovni šoli Podkum, ki je podružnica osnovne šole Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi. Skupaj z učenci je zasnovala in pripravila projekt Travelling around the world, ki temelji na njeni knjigi, ta pa opisuje prigode palčkov na medmrežju.

Jelenova je učilnico spremenila v virtualni svet. V njem so učenci pridobili digitalno identiteto in se odločili, koliko informacij želijo deliti, pri čemer so upoštevali tveganje. Razpravljali so o vedenju na spletu in spletnih tveganjih ter ustvarili knjigo o nevarnosti zasvojenosti z internetom. Oblikovali so tudi zlata pravila uporabe interneta.

Nagradni natečaj najboljših praks spletne varnosti je Evropska komisija pripravila za organizacije, učitelje in mladostnike. Potekal je pod vodstvom komisarke za digitalno ekonomijo in družbo Mariye Gabriel. Podelitev nagrad je bila 20. novembra v Bruslju v okviru konference Safer Internet Forum.

Na natečaju so s projekti sodelovali mladi od 13 do 19 let, učitelji in organizacije. V vsaki kategoriji je Evropska komisija izbrala tri finaliste, zmagovalce pa so z javnim glasovanjem izbrali uporabniki interneta.

Sicer v centru Safe.si sodelujejo ljubljanska fakulteta za družbene vede, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije - Arnes, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije. Financirata ga agencija INEA pri Evropski komisiji in ministrstvo za javno upravo.

Center ponuja točko ozaveščanja o varni uporabi interneta in novih tehnologij Safe.si z osrednjim portalom, svetovalno linijo za težave na spletu Tom telefon 116 111 ter možnost anonimne spletne prijave nezakonitih spletnih vsebin Spletno oko.

ZPMS za varno rabo interneta
V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) opozarjajo odraščajoče uporabnike interneta, da jim ta ne more povedati, kdo v resnici so in kaj je smisel življenja. "Si pa zelo prizadeva, da bi to lahko storil," svarijo v zvezi in svetujejo varno rabo interneta.

Sodobno življenje ob vsem dobrem prinaša vrsto težav in otroci danes nimajo enostavnejšega odraščanja, so poudarili v ZPMS-ju na novinarski konferenci v Ljubljani. V tehnološko zapletenem svetu je prehod od otroštva v odraslost vse težji in za mlade vse bolj stresen, ugotavljajo.

To kažejo tudi podatki telefona TOM, ki deluje pri zvezi. Vse več zastavljenih vprašanj na telefonu za otroke in mladostnike, ki v novembru zaznamuje 28 let delovanja, je povezanih prav z internetom in nasiljem, ki se pojavlja na njem, je povedal predsednik telefona TOM Albert Mrgole.

Tehnologija po njegovih besedah omogoča mladim uporabo dobrin, ki presegajo njihove zmožnosti obvladovanja vseh negativnih učinkov, ki jih prinašajo s seboj. "Gre za škodo, ki jo lahko ta tehnologija povzroči v mentalnem razvoju," je opozoril.

Otroci na začetku pubertete in mladi po njegovih besedah želijo pripadati določeni družbeni skupini in se sprašujejo, kakšna je njihova vrednost v tej skupini. A cena, ki jo zahtevajo nekateri v tej skupini, lahko tudi presega mejo, ki je za otroka in mladega še varna, je poudaril.

Žrtve "nasilja na spletu" so po njegovem opozorilu v veliki stiski in podpora staršev je pri tem zelo pomembna. Mladi ob uporabi te komunikacije namreč izgubijo občutek, kaj je človeško. "Niso več odgovorni niti za svoje besede niti dejanja," je pojasnil. Starši dajejo otrokom po njegovih besedah v roke naprave, ki so zanje preveč zahtevne.

"Kadar se znajdejo v stiski, se zatečejo v virtualni svet, kjer pa niso v stiku s svojimi občutki," je dejal. Po njegovih besedah so "kakor v velikem trgovskem centru, kjer begajo od izdelka do izdelka in ne vedo, po kaj so prišli".

Starši naj imajo varen stik z otrokom, da se bo lahko zatekel k njim, ko bo v stiski, je svetoval. "Starši, ki otroka kaznujejo in nagrajujejo glede na njegove dosežke v šoli, izgubljajo stik z njim," je posvaril. Sam vidi še veliko potenciala v tem, kako starše naučiti, da otroku pomenijo zatočišče.

VIDEO
Nagrajena učiteljica Nina Jelen
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 29.11.2018 ob 18:35
lepo, zdej jih pa naj naučijo še hodit, plezat in tekat, ker jih je večina že te osnovne prvine izgubila oz bolje rečeno jih sploh ni še osvojila.
zaposleni
# 28.11.2018 ob 21:14
Bistvo šole je da jih uci vseh neiporabnih stvari, o varnosti na internetu pa večina nima pojma
el-ninđa
# 27.11.2018 ob 21:38
čestitke
mkrebs
# 29.11.2018 ob 10:56
Res dobra novica! Čestitke!
Springbok
# 28.11.2018 ob 08:46
Čestitam. Lep osebni uspeh.

Žal pa Slovenija zadnja 3-4 leta stopica na mestu pri uvajanju digitalnih znanj v šloske progame. In stopicanje na mestu pomeni relativno zaostajanje, ker nas ostale države prehitevajo.

Osnovnošolci in gimnazijski maturanti sicer znajo surfati po spletu in uprabljati whatsapp, žal pa jih v šolah ne naučijo osnov kodiranja, programiranja ali pisanja algoritmov, Tako, da se ni za prehvaliti. Zaostajamo!
Aleksander1982
# 28.11.2018 ob 02:07
Čestitke!
kinimod
# 27.11.2018 ob 21:51
V čem je zmagala ?
stotrideset
# 01.12.2018 ob 18:25
bedarija na kvadrat!
spletna varnost, računalniki, tablice, telefoni,.... in ostalo elektronsko sranje, ki gotovo tekne za zajtrk.....
bedarija, ki poneumlja mladež - in pika!
rino
# 01.12.2018 ob 03:52
ja hodit plezat čevlje zavezat telesni invalidi z računalniško zasvojenostjo bodo out
ne skrbet
kingeston
# 28.11.2018 ob 09:47
čestitke.
zdaj pa dovoliti da se lahko vrtci ustanovijo enostavneje in s privatnim kapitalom, da ne bo več folk primoran furat svoje otroke v 20km oddaljene vrtce samo zato, ker na občini jamrajo da ni denarja, privatniki pa bi radi ustanovili svoje vrtce, birokracija pa jim tega ne dovoli...
Simba
# 28.11.2018 ob 09:15
springbok: ", žal pa jih v šolah ne naučijo osnov kodiranja, programiranja ali pisanja algoritmov"
že če bi jih samo naučili da je treba zasebnost čuvati bi naredili ogromno. kaj vse se dogaja preko whatsapp in podobnih aplikacij ne moreš verjet dokler tega ne vidiš! Od izsiljevanj naprej
marelica7
# 28.11.2018 ob 06:33
Dobre zgodbe so redko pohvaljene...pa vendar, Čestitam in Hvala za dober namen, ker se slovenski starši res premalo pogovarjajo in posvečajo vzgoji otrok.
Pravičen
# 28.11.2018 ob 02:24
Jelen ruls!
Knight Kant
# 27.11.2018 ob 22:16
Bo sedaj v roke vzela še politike, ministre in predsednika?
galoper
# 03.12.2018 ob 09:15
Nevarnost zasvojenosti na internetu in istočasno navajanje že otrok na to aktivnost? Različni nivoji strokovnosti ali zaslužkarstva?
Kazalo