Evropska unija
(8)
Aretacija
Članice EU-ja lahko po novem v izjemnih primerih zavrnejo priprtje in izročitev posameznikov drugi članici. (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters

Dodaj v

Sodišče EU-ja: Države članice lahko zavrnejo nalog za prijetje

Ukrep odziv na sporno pravosodno reformo Poljske
25. julij 2018 ob 21:45
Luxembourg - MMC RTV SLO, STA

Sodišče EU-ja v Luksemburgu je presodilo, da lahko države članice zavrnejo evropski nalog za priprtje in izročitev, če obstaja nevarnost kršitve temeljne pravice do neodvisnega sojenja.

Sodišče EU-ja je odločitev sprejelo v primeru poljskega državljana, za katerega je Poljska izdala evropski nalog za prijetje zaradi nedovoljenega prometa s prepovedanimi mamili. Aretirali so ga lani na Irskem, a ni soglašal z izročitvijo Poljski, češ da zaradi reform poljskega pravosodnega sistema obstaja resnična nevarnost, da ne bo deležen poštenega sojenja. Irska je nato za mnenje povprašala sodišče v Luksemburgu.

Sodišče je razsodilo, da obstoj resnične nevarnosti, da bo osebi kršena temeljna pravica do neodvisnega sodišča in poštenega sojenja, lahko dovoljuje državi članici, da evropskega naloga za prijetje izjemoma ne izpolni. Poudarili so, da to pomeni izjemo od načela medsebojnega priznavanja, na katerem temelji mehanizem evropskega naloga za prijetje, piše na spletni strani sodišča.

EU kritizira poljsko reformo sodstva
Poljska je v zadnjem letu sprejela številne sporne reforme pravosodja, med drugim splošnih sodišč in vrhovnega sodišča. Zaradi tega so se morali na začetku meseca upokojiti številni vrhovni sodniki.

Evropska komisija je zaradi reform na Poljskem že začela postopke pred sodiščem. Unija reforme kritizira kot grožnjo vladavini prava. Bruselj je decembra lani proti Poljski sprožil tudi postopek v okviru 7. člena pogodbe EU-ja, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
generacija56
# 26.07.2018 ob 17:12
EU je parodija.
Razpečevalcu drog ne bo sojeno, ker se EU ne dopade sodni sistem na Poljskem.
Človek bi bruhal....
fritaja
# 26.07.2018 ob 10:53
Super za Poljake. Le čez mejo morajo zbežati, pa so varni.
ElTorro
# 26.07.2018 ob 15:31
Ne bi bilo morda bolj smiselno, da je v takšnem primeru sojenje pač v državi, kjer je bil človek prijet?
karambo
# 26.07.2018 ob 01:54
Oprostitev in vrniti pošteno kupljena mamila. Seveda dodatno tudi odškodnino za duševne bolečine.
delfino_
# 27.07.2018 ob 14:06
ESČP strajks again. Kako pa naj bi zgledalo to pošteno sojenje trgovca z mamili, da se ga morda še oprosti kot Tošića in company.
fritaja
# 26.07.2018 ob 15:50
To bi bil problem vsaj v primeru, če v dotični državi neko kaznivo dejanje ni zapisano v zakonih. Npr. Poljak na Poljskem izjavi, da so med WW2 imeli poljska koncentracijska taborišča, nato sklizne na Irsko. Kako naj mu na Irskem sodijo, če tam to ni opredeljeno kot kaznivo dejanje?
Clovek
# 28.07.2018 ob 07:59
Carles Puigdemont bo tole z veseljem uporabil :) Ampak nisem prepričan, da bodo sodniki dosledni. Španija je le bolj aligned z mainstream kot Poljska.
Springbok
# 26.07.2018 ob 17:06
@ fritaja - obstoja seznam, mislim da 14 kaznivih dejanj (terorizem, umor, ipd.), ki je skupen vsem državam članicam
Za ostala kaxniva dejanja pa je potrebno, da je dejanje kot kaznivo opredeljeno v državi, ki izročitev zahteva in državi, ki bi storilca morala izročiti. Glej primer Puigdemont: Nemčija bi Puigdemonta izročila za poneverjanje javnih sredstev, ne pa za izdajo in upor. Druga država je vezana ns tako odločitev, in zato bi Španija Puigdemontu lahko sodila le zaradi pobeverbe, ne pa tudi zaradi upora in izdaje.

Poljsko - irski problem je bolj težaven: trgovina z mamili je na skupnem seznamu. Torej ni potrebno preverjati identitete kaznivega dejanja. Irskemu sodišču se je porajal dvom, ali po nedsvnih reformah pravosodja na Piljsjem še obstoje pogoji za pošteno in nepristransko sohenhe na Poljskem. In Sodišče EU je reklo, da verjetno ne obstoje pogoji za pošteno sojenje. To je zaušnica Poljski. In Sodišče EU je na nek način prejudiciralo odločitev Komisije in Sveta, ki bi Poljsko sankcionirali ravno zaradi reforme pravosodja.

Torej klofuta Poljski.
Kazalo