Hannes Swoboda se je v zapisu zagovoril, za kar se zdaj opravičuje. Foto: EPA
Hannes Swoboda se je v zapisu zagovoril, za kar se zdaj opravičuje. Foto: EPA
Igor Lukšič
Slovenski Socialni demokrati niso bili navdušeni nad primerjavo Slovenije z Romunijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik evropskih socialistov je v sredo v komentarju zadnjih dogodkov v Romuniji in Sloveniji med drugim navedel, da je vloga Evropske komisije še posebej pomembna v Romuniji, kjer trenutno poteka ocena demokratične prakse. "Vseeno pa bi Komisija morala pogledati tudi druge države, kot je Slovenija, kjer v zadnjem času opažamo alarmanten porast uporabe nujnih zakonodajnih postopkov," je v sredo navedel Swoboda.

Upravičena kritika v primeru Romunije
Kot je na svoji spletni strani pojasnil danes, so ga ob njegovem obisku v Sloveniji ta teden najprej socialdemokrati, nato pa tudi poslanci drugih strank (Pozitivne Slovenije) opozorili, da želi slovenska vlada po nujnih postopkih brez zadostnega časa za razpravo uveljaviti pomembne zakone. "To sem izkoristil kot priložnost za kritiko teh nedemokratičnih postopkov, ker se to prav v primeru Romunije - upravičeno - kritizira," je navedel Swoboda.

Swoboda: "To ni bil moj namen"
"To v delu slovenskih medijev očitno ni bilo dobro sprejeto, zato so bili socialdemokrati prisiljeni v pojasnjevanje. Moj namig so namreč interpretirali, kot da bi Slovenijo primerjal z Romunijo. To ni bil moj namen," je poudaril vodja S&D-ja. Je pa hkrati dejal, da je treba imeti v Evropi jasno smer. "In vedno več teženj po spodkopavanju demokracije oz. parlamentarizma vidim. In temu se moramo upreti," je še izpostavil.

SD opozoril predsednika S&D-ja
V povezavi z besedami Swobode se je v Ljubljani oglasil tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič. Kot je dejal v izjavi za medije, je bila njegova izjava zelo ponesrečena in je v SD-ju ne podpirajo. "Mi smo z njim v stiku in upam, da se take stvari ne bodo več ponovile. Neprimerno je namreč Slovenijo primerjati s položajem v Romuniji in Bolgariji," je dejal Lukšič, ki je razkril, da je stranka prek evroposlanke Mojce Kleva nemudoma stopila v stik s Swobodo.