Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 33 glasov Ocenite to novico!
false
Zaradi migracijskih pritiskov in terorizma moramo okrepiti nadzor na zunanjih, ne notranjih mejah EU-ja, je dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Foto: EPA

Dodaj v

Tajani: Okrepiti moramo nadzor nad zunanjimi, ne notranjimi mejami EU-ja

Predsednik Evropskega parlamenta obiskal Goriško
13. maj 2017 ob 18:32
Gorica - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

S sporočilom "Evropa je mir" se je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani mudil na obisku v čezmejnem prostoru Goriške. Sožitje je dober zgled v zavračanju populističnih teženj, je dejal.

Dopoldne se je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani ob obisku občine Gorica seznanil z delovanjem Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki na čezmejnih projektih združuje obe goriški občini in občino Šempeter-Vrtojba, potem pa je obiskal še Trg Evrope pred novogoriško železniško postajo in si ogledal Frančiškanski samostan na Kostanjevici nad Novo Gorico.

Sodelovanje med Goricama in življenje tukajšnjih prebivalcev sta zelo dober zgled v zavračanju populističnih teženj, je poudaril predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Prav tako je notranja meja med Slovenijo in Italijo sporočilo miru, medsebojne rasti, zaradi migracijskih pritiskov in terorizma pa moramo okrepiti nadzor nad zunanjimi, ne notranjimi mejami Evropske unije, je še dodal Tajani.

Z njim se je strinjala evropska poslanka Romana Tomc, ki simboliko današnjega pomembnega obiska vidi v podpori povezovanju: "Moram reči, da sem prišla iz Slovenije v Italijo na ta obisk skupaj s predsednikom, na meji sem pričakovala kontrolo, a je ni bilo, tako da je to gotovo pozitivno sporočilo".

Obisk predsednika Evropskega parlamenta je priznanje in nadaljnja spodbuda razvoju v čezmejnem prostoru Goriške, meni novogoriški župan Matej Arčon: "Predsednik sam zelo podpira naša prizadevanja ter tudi idejo občine Gorica za ustanovitev posebne ekonomske cone". V ta projekt morata zdaj vstopiti obe vladi, še menijo na Goriškem.

G. K., Valter Pregelj, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
johann
# 13.05.2017 ob 19:17
Italija nam je lahko svetel zgled, kako se varuje zunanja meja.
Imajo izredno učinkovito taxi službo za pobiranje migrantov pred afriško obalo.
commodore
# 13.05.2017 ob 19:07
to povej italijanom ki dnevno uvažajo neznano robo...
cairns
# 13.05.2017 ob 21:36
S sporočilom "Evropa je mir" se je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani mudil na obisku v čezmejnem prostoru Goriške.

Evropa JE bila mir. Odkar je Pandora Merkel povabila 2 milijona muslimanov in odkar Italija dnevno uvaža najmanj 500 Afričanov Evropa ni več mir ampak NEmir. Teorizem in druga kriminalna dejanja so na dnevnem redu.

Na ''srečo'' RTV SLO o tem zelo malo piše in malo poroča. Če pa že, potem je vse zavito v celofan da ne izgleda preveč realistično. Krivdo za dogodke pa vedno pripiše duševni bolezni ali slabemu ravnanju z ilegalci.
cairns
# 13.05.2017 ob 21:38
Tajani: Okrepiti moramo nadzor nad zunanjimi, ne notranjimi mejami EU-ja

To naj pove pijanduri Junckerju in ne nam.
Heldarion
# 13.05.2017 ob 18:57
A bejž.
Joze Koder
# 13.05.2017 ob 21:25
Leta 2015 bi bila taka izjava po kriterijih politikov in RTV sovražni govor. No sedaj tudi politiki govorijo to kar preprosti državljani govorijo že leta in tudi RTV ne briše več takih komentarjev.

Politika ima torej velik vpliv na RTV.
genniuuss
# 13.05.2017 ob 21:37
Tajani: Okrepiti moramo nadzor nad zunanjimi, ne notranjimi mejami EU-ja

To je treba Mirotu Cerarju povedat,

da se ne bo skupaj s hrvati pritoževal.
luckyss
# 13.05.2017 ob 19:09
Ja in kaj sedaj?!
Bo spet le bla, bla, bla...in nič od tega ?!
mali_piscek
# 14.05.2017 ob 07:34
Res je. Potrebno bo zgraditi zid na zunanji meji z evropskimi sredstvi.
samogledam
# 14.05.2017 ob 07:57
Verjetno bogati politiki ne zahajajo na podrocja, ki jih vidimo drzavljani.....Evropa z vrhunsko tehnologijo in znanjem drvi v srednjeveski model, suznji in islam. Ko je vsega razlicnega prevec na enem prostoru, poci, se vname in zgori...Evropa bo gorela bolj kot kdajkoli , zaradi razlik...so generacije ki so garale in ustvarjale, pa ti pridejo polpismeni in hocejo tvoje dosezke takoj....
KunteKinte
# 14.05.2017 ob 08:49
EU nima prihodnosti... ob malo bolj resni krizi bo raspadla tako hitro da ne bomo mogli tega dojeti...
že begunska kriza je načela evropske temlje... slovenci delamo po svoje..avstrijci druga zgodba..spet hrvati na svoj način..
Na zunjanij mejah evropske skupnosti je totalna ktastrofa... turčija je nestabilna in čez noč lahko pošlje še 10 000 000 milionov begunccev.. tunizija..libija..egipt..marko.. plus druge afriške države.. samo nigerija ima 200 000 000 :)

EU bo razpadla iz preprostega raloga..nima ene vlade..enega vodje.. nima skupne vojske..policije.. sam če pogledamo bivšo Jugoslavijo.. ki je vse to imela..v osnovi je bila mini EU.. in je razpadla na na 7-8 kosov...

razpad eu-je samo vprašanje časa.. 2-4 leta..
Branko3
# 14.05.2017 ob 04:05
Kar se tiče prebežnikov, smo videli, da jih italijani kar z vodno taksi službo vozijo iz Afrike v Evropo, na notranjih mejah pa bo sedaj težili. Več kot očitno je, da najmočnejše sile EU (velekapital) hočejo prost pretok kapitala (beri ekonomsko prevlado oz. suženjstvo), za pretok ljudi pa jim ni mar, razen ko potrebujejo delavce.
pašeresje
# 14.05.2017 ob 10:07
Tajani: Okrepiti moramo nadzor nad zunanjimi, ne notranjimi mejami EU-ja

A dej no?

Sem mislil, da je bilo to vsem jasno ob ustanovitvi EU, najbrž ne, najbrž je bila zadaj vedno Kalrghijeva agenda...

Upam, da ta nadzor na zunanjih mejah ne pomeni pobiranja ilegalcev IZ LIBIJE!
tuintam
# 14.05.2017 ob 14:55
Pod buksljem mislim na naše Kljukce, seveda, na pravnike, skregane s pravom, politologe skregane s polittologihjo, demokrate skregane s pojmom demokracija, na zagovornike suverenosti kot zagovornike svoje lastne, liberale, ki razmišljajo le o lastni liberalnosti ipd. Same sprenevedacvce. Tudi Tajani je med njimi. Ker okrepljene meje so nonsens, vsaj ekonomske. Obstajajo izključno zato, ker politike nimajo svojega kompasa.
oziris.va
# 14.05.2017 ob 14:28
Nekam počasi delujejo koleščki v teh evropskih političnih glavah ... ajaj.
kovček
# 14.05.2017 ob 18:47
luckyss:
Ja in kaj sedaj?!
Bo spet le bla, bla, bla...in nič od tega ?!


Maš prou, ampak on ni na poziciji zato, da bi kj naredu, on je na poziciji sam zato, da to reče.
JANEZ BLOND
# 14.05.2017 ob 16:17
V drugih novicah pa v Soboto Nemška NGO lafja v Italijo pripeljala 450 migrantov z Libije.
tuintam
# 14.05.2017 ob 14:26
UE ekonomska unija želi prisiliti politike držav v kakšno politko sploh. Skupne pa nima. In Merklova je presegla politična pooblastila evropske unije, pa še vedno kraljuje in še vedno ponuja svoj politični model, svoje socialno tržno gospodarsvo namesto sistema v ZRN ! Kako je to možno, taka samovolja? Iskanje, ko imaš iskano rešitev pred nosom, pa se ji v bistvu samo izogibaš? Naši pa tudi vidijo rešitev tega problema v 'suverenosti politik', v uporu kvazi politik proti neki nedefinirani skupni politiki... v vedno večjih pritiskih z bančno uinijo na politike držav, da bi pogruntale: kaj že, svoje kontrapolitične politike ? Ko gre v bistvu za vbse većje pritiske in samo še za to. A na družbe.
tuintam
# 14.05.2017 ob 14:59
V danem trenutku mu pa dam prav. Čeprav v bistvu bolj samo o Italiji on razmišlja.
tuintam
# 14.05.2017 ob 14:51
Bukselj seveda ne upa več, da bi kdorkoli sploh želel s kom razpravljati, ko niti Putin ne bi bil z njim sam v kašnem avtu niti minuto, kaj šele, da bi bil z njim zaprt celo dve uri... Če hočeš k razpravi protegniti, moraš imeti ne samo moč, pač pa tudi idejo. V danem primeru )(ko bi se mortali pogovrajati, kako moč monopolom zmanjšati, tudi monopolom Držav oz. oblasti nad lastnimi državami) se pa oboje tudi razhaja, seveda...
tuintam
# 14.05.2017 ob 14:36
Mislim, naš bukselj, namesto da zagovarja suverenost, češ da on ni za odcepitev, ko prav s tem je, bi pa lahko EU predlagal, da znova začne razmišljat, ali bi bila tudi politična unija. In kako. Pa to SKUPAJ z Britanci in še s kom. Na Vzhod izvažajo svašta, le nasveta in vzorca česa pravega ne, ker v bistvu pojma o pojmu nimajo. Na čem temelji ev. blagostanje zahoda. Oni so le nasledniki nečesa, o čememer pa očitno pojma nimajo, kaj to je ... Lahko bi imeli neko EU razpravo, konferenco, ali še bolje, kontinuiteto teh, ne pa tega le izbedbenaga sranja brez vsaje ideje sploh. Ves čas pa poudarjam, da ima ZRN bek sistem, namenjen točno preprečitvi ponovitve nacizma, obenem ko jim omogoča razvoj celote. Seveda pa Merkolova ne ponudi tega, v neki EU razpravi se pa tudi ne bo o čem podobnem niti razpravljalo. Smo raje 'suvereni', nedemokratični demokratski fajterji in večni prepirljivci ...
tuintam
# 14.05.2017 ob 14:16
KunteKinte
EU bo razpadla iz preprostega raloga..nima ene vlade..enega vodje.. nima skupne vojske..policije.. sam če pogledamo bivšo Jugoslavijo.. ki je vse to imela..v osnovi je bila mini EU.. in je razpadla na na 7-8 kosov...

razpad eu-je samo vprašanje časa.. 2-4 leta..


Seveda, ker to je ekonomska, ne pa še politična unija. In ti bi ji pa napovedal razpad še preden bi sploh nastala ?!
miha01
# 14.05.2017 ob 08:55
Okrepiti moramo nadzor nad zunanjimi, ne notranjimi mejami EU-ja
Še ena izjava, ki je nam pove kako politiki lažejo ima moč pa je vseeno dopustil nadzor na naših mejah z Avstrijo in Italijo.
MarcoQ
# 14.05.2017 ob 01:16
Ljudje kar nekako pozabljajo, koliko je Evropa že naredila za zaustavitev pritoka beguncev.
Najhujše je bilo leto 2015, ko je v EU prišlo 1,8 milijona ljudi. Marca 2016 so sprejeli dogovor s Turčijo in praktično povsem ustavili dotok beguncev preko Grčije. V celotnem letu 2016 je mejo prečkalo 0,5 milijona ljudi. Že na ravni celotnega leta je zmanjšanje več kot 70%, trend pa je še vedno močno v padanju.

Kdor se zmore distancirati od dnevnega senzacionalističnega poročanja in pogleda mesečne in letne trende bo ugotovil, da je EU že ponudila rešitve za zaustavitev begunskega vala, in da te rešitve v praksi kažejo zelo dobre rezultate
Homer.
# 14.05.2017 ob 07:12
Najbrž s svojo krščanskostjo dokazujete, da je bolje begunce pustiti da utonejo
Kazalo