Predlogi nove tobačne zakonodaje naj bi bili sprejeti leta 2014 in začeli veljati do leta 2016. Foto: EPA
Predlogi nove tobačne zakonodaje naj bi bili sprejeti leta 2014 in začeli veljati do leta 2016. Foto: EPA

Tobačni izdelki morajo imeti videz in okus tobačnih izdelkov, ne pa kozmetike ali bombonov, je namen nove tobačne zakonodaje, ki jo je predlagal Bruselj in s katero želi zmanjšati privlačnost cigaret.

"Ne prepovedujemo kajenja, temveč njegovo privlačnost," je ob predstavitvi predlogov dejal evropski komisar za zdravje Tonio Borg in pojasnil, da je tudi sam nekdanji nekadilec, danes pa "strpen kadilec".

Po njegovih besedah kadilcev ne smemo obravnavati kot "novodobne gobavce", a je treba storiti vse, da od te škodljive razvade odvrnemo nekadilce, predvsem mlade, in da so vsi ustrezno obveščeni o učinkih kajenja.

Zaradi posledic kajenja vsako leto umre 700.000 Evropejcev. Kadilci v povprečju živijo 14 let manj kot nekadilci, njihova zdravstvena oskrba pa družbo stane 25 milijard evrov, zaradi izgub, ki so posledica njihovega zgodnjega upokojevanja in odsotnosti z dela, pa 8,3 milijarde evrov.

Ker kar 70 odstotkov kadilcev začne kaditi pred 18. letom, želi Komisija z novimi pravili za izdelavo, predstavitev in prodajo cigaret ter drugih tobačnih izdelkov predvsem zmanjšati njihovo privlačnost za mlade.

Zato predlaga prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih tobačnih izdelkov z značilnimi, močnimi aromami, kot so mentol, vanilja, čokolada in jagoda.

Slikovna opozorila
Predlagana je tudi obvezna uporaba slikovnih zdravstvenih opozoril na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje, ki je bila doslej prostovoljna. Poleg tega bodo morale biti zastraševalne sličice večje ter bodo morale skupaj z besedilom pokrivati 75 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže, ki ne bo smela vsebovati promocijskih elementov.

Zdajšnje informacije o vsebnosti katrana, nikotina in ogljikovega monoksida, ki naj bi bile zavajajoče, bo nadomestila informacija na bočni strani zavojčka, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka.

Sporne preproste in enotne embalaže Komisija ni predlagala, lahko pa se članica pod določenimi pogoji sama odloči za tak ukrep. Takšna pravila sicer za zdaj veljajo samo v Avstraliji, ki se zaradi tega zagovarja pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Če bo bitko dobila, je po komisarjevih besedah mogoče v prihodnje pričakovati, da bo temu sledilo še več držav.

EU zaostruje tobačna pravila
EU zaostruje tobačna pravila