Poslance je pred glasovanjem nagovoril začasni premier Arsenij Jacenjuk. Foto: Reuters
Poslance je pred glasovanjem nagovoril začasni premier Arsenij Jacenjuk. Foto: Reuters
Christine Lagarde
Po odobritvi pomoči IMF-a se bo po napovedih sprostilo obljubljeno posojilo ZDA in Evropske unije. Foto: EPA
Ukrajinska centralna banka je že predtem omejila posege v vrednost domače valute, zaradi česar je grivna od začetka leta izgubila več kot četrtino vrednosti proti dolarju. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Sprejemanje zakona ni potekalo gladko, saj so ga v prvem glasovanju poslanci zavrnili, vendar so nato vseeno nadaljevali razpravo in ga potrdili z 246 glasovi za in 20 glasovi proti.

Ukrajina bo po sprejetju programa gospodarskih reform, zaradi česar bo morala zvišati cene plina za 50 odstotkov, od IMF-a dobila od 14 do 18 milijard dolarjev posojila in se tako izognila bankrotu.

"Ukrajina je na robu gospodarskega in finančnega bankrota," je dejal začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk. Če Ukrajina ne bo izvedla vseh ukrepov, ki jih od nje zahteva IMF, bi bila lahko v državi od 12- do 14-odstotna inflacija, BDP pa bi lahko padel za 10 odstotkov.

Program gospodarskih reform v Ukrajini bo spremljal dveletni stand-by aranžma, v okviru katerega bo Ukrajina od Mednarodnega denarnega sklada (IMF) dobila od 14 do 18 milijard dolarjev posojila.

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela resolucijo, s katero je za nezakonitega razglasila referendum o odcepitvi Krimskega polotoka na jugu Ukrajine in njegovo priključitev Rusiji. Resolucijo je podprlo sto držav, enajst jih je glasovalo proti, medtem ko se jih je 58 vzdržalo. "Taka podpora prihaja z vseh koncev sveta in kaže, da ne gre samo za regionalno vprašanje, ampak globalno," je izid glasovanja komentiral ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja.

Kaj konkretno pomenijo gospodarske reforme?
V sporazumu, ki so ga sprejeli predstavniki IMF-a in oblasti v Kijevu, je zapisano, da bo morala Ukrajina izpeljati reforme na področju denarne in tečajne politike, finančnega sektorja, javnofinančnih politik, energetskega sektorja, upravljanja in transparentnosti ter poslovnega okolja.

"Reforma energetskega sektorja bo osredotočena na zmanjšanje fiskalne ovire v tem sektorju ter hkrati pritegniti nove vlagatelje in povečati učinkovitost. Ključni korak je zavezanost k izvajanju energetske reforme, da se drobnoprodajne cene plina in ogrevanja plačujejo po polni ceni," je zapisano v sporazumu. Ukrajina je leta 2012 subvencionirala cene plina v znesku 7,5 odstotka BDP-ja.

Drastično zvišanje cen plina
V zameno za obljubljeno denarno posojilo se bo med drugim plin ukrajinskim gospodinjstvom po 1. maju podražil za 50 odstotkov, le dober mesec pozneje pa se bodo za 40 odstotkov povišale še cene plina za lokalna podjetja za daljinsko ogrevanje.

IMF je obljubil, da bo energetska reforma "upoštevala socialno zaščito in ublažitev njenih posledic na najranljivejši del prebivalstva, sčasoma se bo program osredotočil na izboljšanje preglednosti poslovanja Naftogaza ter na njegovo prestrukturiranje, tako da se bodo zmanjšali stroški podjetja in povečala njegova učinkovitost".

Kot je pojasnil ukrajinski premier Jacenjuk, se bo med drugim po 1. aprilu cena za tisoč kubičnih metrov ruskega zemeljskega plina zvišala z zdajšnjih 268,5 dolarja na 385,5 dolarjev.

EU Ukrajini do milijarde evrov
Koliko pomoči natančno bo Ukrajina dobila od IMF-a, bodo določili, ko bo znano, od koga vse bo Ukrajina dobila pomoč in koliko bo ta znašala. Kot je znano, bo Ukrajina dobila 27 milijard dolarjev (19,6 milijarde evrov) finančnega posojila širše mednarodne skupnosti, pri čemer bo IMF prispeval, kot že rečeno, od 14 do 18 milijard dolarjev (od 10,2 do 13,1 milijarde evrov).

Evropska komisija pa je prejšnji teden predlagala novo finančno posojilo Kijevu: do milijarde evrov v obliki srednjeročnih posojil.

Ameriški kongres je z večino glasov dal zeleno luč za finančno pomoč Ukrajini. S 339 glasovi za in 19 proti je predstavniški dom danes izglasoval posojilna poroštva za Ukrajino v znesku milijarde dolarjev. V senatu je za finančno pomoč Ukrajini glasovalo 98 senatorjev, dva sta bila proti. "Danes je pomemben dan za Ukrajino," je ob tem v senatu dejal vodja demokratske večine Harry Reid.

IMF bo posojal Ukrajini
IMF bo posojal Ukrajini