Rehn je bil kritičen do francoskega načina spopadanja s proračunskim primanjkljajem. Foto: EPA
Rehn je bil kritičen do francoskega načina spopadanja s proračunskim primanjkljajem. Foto: EPA

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve je v pogovoru za francoski tednik Le Journal du Dimanche ocenil, da so davki v Franciji že dosegli "usodno raven". "Do proračunske discipline mora priti z znižanjem javne porabe, ne pa z novimi oblikami davkov," je opozoril.

Komisarjeve opazke prihajajo prav v času, ko je socialistična vlada francoskega predsednika Francoisa Hollanda v zadnji fazi oblikovanja reform za znižanje javnofinančnega primanjkljaja. Med drugim pripravlja spremembe na področju zdravstva in pokojnin.

Glede na novi kodeks ravnanja, ki je nastal na podlagi zakonodajnega svežnja za krepitev proračunske discipline v državah območja evra, imenovan "dvojček", mora Pariz proračunske predloge pred sprejetjem poslati v Bruselj. Fiskalnih priporočil Evropske komisije pa francoske oblasti niso dolžne prenesti v zakonodajo.

Rehnove kritike zagotovo ne bodo dobro sprejete v Parizu, ki se že do zdaj ni dobro odzival na kritike iz Bruslja. "Evropska komisija nam ne more diktirati, kaj naj naredimo. Reče lahko le, da mora Francija uravnotežiti javne finance," je že maja dejal Hollande.

Prihaja še "zeleni davek"
Za razliko od drugih evropskih držav je Francija v zadnjem obdobju prednost pred varčevanjem dajala zviševanju davkov. Davčna obremenitev trenutno predstavlja 48,5 odstotka francoskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je v nedeljo napovedal nov davek, in sicer "ogljični" ali "zeleni davek", s katerim naj bi med drugim zmanjšali odvisnost države od fosilnih goriv.

Bruselj je Franciji dal za znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP-ja, kolikor je zgornja meja po paktu o stabilnosti in rasti, dve dodatni leti časa, torej do konca prihodnjega leta. Rehn pa je poudaril, da mora država ta čas nujno izkoristiti tudi za okrepitev konkurenčnosti.

Drugo največje gospodarstvo v evropskem območju je v letošnjem drugem četrtletju izplavalo iz recesije in zabeležilo 0,5-odstotno rast, hkrati pa še vedno beleži velike težave na trgu dela. Število brezposelnih se namreč kljub drugačnim obljubam predsednika Hollanda zvišuje.