V Strasbourgu so potrdili gospodarski in trgovinski sporazum Evropske unije in Kanade. Foto: EPA
V Strasbourgu so potrdili gospodarski in trgovinski sporazum Evropske unije in Kanade. Foto: EPA
Ceta
Proti sporazumu Ceta je glasovalo 254 evropskih poslancev. Nekateri so nasprotovanje izrazili tudi z napisi "StopCeta". Foto: EPA
Ceta
Nasprotniki Cete so pred stavbo Evropskega parlamenta v Strasbourgu pripeljali trojanskega konja, ki naj bi po njihovem mnenju simboliziral sporazum. Foto: EPA
Sporazum Ceta podprlo 408 poslancev, 254 proti
Evropski parlament potrdil Ceto

Ceta se bo s tem začela začasno uporabljati, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic Unije. Za je glasovalo 408 poslancev Evropskega parlamenta, proti jih je bilo 254, 33 pa se jih je pri glasovanju vzdržalo. Glasovanje je v Evropskem parlamentu spremljal kanadski minister za mednarodno trgovino Francois-Philippe Champagne, v četrtek pa bo parlament nagovoril kanadski premier Justin Trudeau.

Glasovanje o Ceti je spremljal protest pred poslopjem parlamenta, kjer se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo okoli 700 ljudi, ki so izrazili nasprotovanje sporazumu. Nekateri so tudi zaprli dostop do parlamenta, preden so jih odstranili policisti.

Ceta je napreden sporazum
V razpravi pred glasovanjem je evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström poudarila, da bodo imeli od Cete koristi tako državljani kot tudi podjetja. "Svetovna trgovina je nekaj dobrega. Seveda pa jo moramo ustrezno regulirati v trgovinskih sporazumih. Ceta je zelo napreden sporazum z naprednim partnerjem," je dejala in zagotovila, da sporazum ne znižuje standardov in z ničimer ne spodkopava pravice vlad, da urejajo zakonodajo v interesu državljanov.

"Odpravljamo trgovinske ovire, carine, povečujemo dostop do trga. Zagotovili smo tudi priznanje pomembnih geografskih označb, odpravljamo birokracijo," je naštevala Malmströmova, ki pravi, da je to koristno predvsem za mala in srednja podjetja: "80 odstotkov od 70.000 podjetij, ki izvažajo v Kanado, je malih in srednjih podjetij."

"Glasovanje v Evropskem parlamentu predstavlja pomemben mejnik v demokratičnem procesu ratifikacije sporazuma s Kanado in omogoča začetek začasne veljavnosti. Kot rezultat bodo podjetja in državljani EU-ja v najkrajšem mogočem času začeli izkoriščati prednosti sporazuma. Ta trgovinski posel je bil predmet poglobljenega parlamentarnega nadzora, kar kaže povečano zanimanje državljanov za trgovinsko politiko," je povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Pet slovenskih poslancev za sporazum, trije proti
Od osmih slovenskih poslancev jih je peterica, ki deluje pod okriljem Evropske ljudske stranke: Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin, glasovala za sporazum, medtem ko so trije poslanci, Igor Šoltes, Tanja Fajon in Ivo Vajgl, glasovali proti.

Zver: Ceta bo spodbudila gospodarstvo EU-ja
"Ceta je najnaprednejši, najambicioznejši, najcelovitejši in sodoben trgovinski sporazum, kadar koli izpogajan z EU-jem,"
je glasovanje pospremil Zver. Kot najpomembnejše je poudaril, da bo Ceta spodbudila gospodarstvo EU-ja in zagnala rast.

Peterle: Dovolj je varovalk
"Gre za sporazum, ki upošteva močne točke in posebnosti obeh gospodarstev, ob tem pa vsebuje dovolj varovalk za primere potencialnih težav,"
pa je dejal Peterle. "Škoda je, da sta se tako v razpravo o Ceti kot o podobnih prostotrgovinskih sporazumih naselila demagogija in populizem, kar je povzročilo izkrivljeno javno podobo sporazuma in slabo seznanjenost javnosti o njegovih dejanskih prednostih in resnični vsebini," je še dodal.

Tomc: Nasprotniki Cete širijo populizem
"Gre za sodoben sporazum, ki ponuja zelo dobro podlago za sodelovanje, brez nevarnosti, da se znižajo evropski standardi,"
je menila Tomčeva. "V preteklem letu je postalo očitno, da pri nasprotovanju Ceti ne gre toliko za vsebino, ki je mnogi sploh ne poznajo, ampak bolj za vprašanje nasprotovanja globalizaciji in širjenje populizma," je sporočila in dodala, da bi bilo nevarno, da bi se Unija gospodarsko zaprla sama vase.

Šoltes: Parlament pustil na cedilu Evropejce
Kot že omenjeno, so proti Ceti glasovali Šoltes, Fajonova in Vajgl. "Danes je Evropski parlament ... pustil na cedilu Evropejke in Evropejce in v ospredje postavil interese korporacij in brezkompromisno kapitalistično logiko, s tem pa ogrozil vladavino prava, demokracijo, naše socialne in delavske pravice, naravne vire in javno zdravje," je menil Šoltes.

Fajon: Več transparentnosti pri nastajanju sporazuma
Fajonova je poudarila, da ne nasprotuje prostotrgovinskim sporazumom in prosti trgovini. "Menim pa, da potrebujejo reformo," je poudarila in menila, da bi bilo treba pri tem začeti "pri temeljih, torej pri transparentnosti postopkov v nastajanju sporazumov in pri sodelovanju s civilno družbo".

Ceto podpisali lani oktobra
Pogajanja o Ceti so se začela na vrhu EU-ja in Kanade v Pragi maja 2009, končala pa so se v Ottawi septembra 2014. EU in Kanada sta sporazum po veliki negotovosti zaradi nasprotovanja javnosti in predvsem pomislekov belgijske regije Valonije podpisala konec lanskega oktobra.

Ceto morajo ratificirati še državni parlamenti
Ceta je t. i. mešani sporazum, kar pomeni, da si pristojnost nad njegovo vsebino delijo Bruselj in države članice. Tako bo po potrditvi v Evropskem parlamentu začel veljati le tisti del sporazuma, ki je v izključni pristojnosti EU-ja. Za dokončno veljavo pa bodo Ceto morali ratificirati še nacionalni in regionalni parlamenti članic Unije.

Ceta prinaša odpravo 99 odstotkov carin
Z uveljavitvijo Cete bo odpravljenih več kot 99 odstotkov carin v trgovini med EU-jem in Kanado. Njuna trgovina naj bi se povečala za 12 milijard evrov letno, Ceta pa naj bi tudi spodbudila rast in povečala število novih delovnih mest na obeh straneh Atlantskega oceana.

Sporazum Ceta podprlo 408 poslancev, 254 proti
Evropski parlament potrdil Ceto