Prizor s torkovega zasedanja Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Prizor s torkovega zasedanja Evropskega parlamenta. Foto: EPA

V političnih skupinah Socialistov in demokratov, Levice, liberalcev in Zelenih so obsodili molk italijanske desničarske premierke Giorgie Meloni, ki se na dogodek ni javno odzvala, evropski poslanci iz njene stranke pa so levico obtožili, da je razpravo izrabila za blatenje Italije.

Devet dni je minilo, a Meloni še vedno molči. Leta 2008, ko je bila ministrica v vladi Silvia Berlusconija, se je udeležila rimske spominske slovesnosti, roke v "rimski pozdrav" ni dvigovala, a so jo spremljali predstavniki skrajne desnice, je bila ostra neopredeljena evropska poslanka, sicer iz gibanja Petih zvezd, Tiziana Beghin.

"Bo predsednica Evropske komisije italijansko premierko vprašala, ali obsoja Hitlerjev pozdrav," se je spraševala Sophie in 't Veld iz skupine liberalcev.

Po besedah evroposlanke Zelenih Rose D'Amato pa Italija še ni obračunala s fašizmom.

Fulvio Martuscello iz Evropske ljudske stranke pa je v uvodu dejal, da ni slabega in dobrega fašizma. Tako, kot je treba obsoditi tiste, ki dvigujejo roke v "rimski pozdrav", je treba obsoditi tudi teroristično nasilje 7. oktobra v Izraelu, s čimer pa imajo po njegovih besedah mnogi težave.

Nicola Procaccini iz stranke italijanske premierke Bratje Italije, ki je v Evropskem parlamentu pri Evropskih konservativcih in reformistih (ECR), je nato levici očital, da so salonski protifašisti, ki gredo raje na večerjo v restavracijo, kot da sodelujejo v razpravi, ker je bila plenarna dvorana skoraj prazna.

"Rimski pozdrav" je po njegovih besedah danes zgolj groteskna gesta, izpraznjena političnega pomena.

Carlo Fidanza (Bratje Italije) je po drugi strani v imenu skupine ECR poudaril, da v Italiji nevarnost javnemu redu danes predstavljata islamski radikalizem in skrajna levica, ni pa tveganja za vrnitev fašizma.

"Demokracija je varna in Giorgia Meloni jo vztrajno brani," je poudaril in dodal, da se je premierka večkrat javno izrekla proti totalitarizmom. Menil je še, da gre pri opozarjanju na vrnitev fašizma za predvolilni manever levice.

Johansson: Treba se je boriti proti sovražnemu govoru

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v razpravi pozvala k hitremu in odločnemu ukrepanju v boju proti neofašizmu. Po njenih besedah bi se morali neofašizmu upreti z bojem proti sovražnemu govoru in dezinformacijam, ki da pospešeno vodijo v neofašizem.

Poudarila je še, da so neofašistične skupine v Evropi na obrobju, a predstavljajo veliko tveganje.

Razprava o vzponu neofašizma v Evropi
Meloni se hvali s črpanjem evropskih sredstev