Herman Van Rompuy (na levi) je Cipru zagotovil uspeh, če bo le vztrajal na zdajšnji poti varčevanja. Foto: EPA
Herman Van Rompuy (na levi) je Cipru zagotovil uspeh, če bo le vztrajal na zdajšnji poti varčevanja. Foto: EPA
Van Rompuya so v Nikoziji pričakali protestniki. "Politika varčevanja ni solidarnost in podpora," so mu sporočali. Foto: EPA

Van Rompuy se je v Nikoziji pogovarjal s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom. "Ne delam si nobenih iluzij glede negotovosti, strahu in jeze, ki jih čutijo številni, ki so izgubili delo ali pa se tega bojijo," je dejal Van Rompuy. "A ko vidim občutek dostojanstva in odločnost prebivalcev Cipra, sem prepričan, da bo Ciper prestal krizo," je dodal.

Gre sicer za prvi obisk kakšnega visokega predstavnika EU-ja na Cipru po odobritvi programa posojila oziroma tako imenovane mednarodne pomoči. "V svojih prizadevanjih za okrevanje niste sami," je dejal v izjavi za novinarje in dodal: "Naj vam zagotovim, da vse države EU-ja stojijo ob vas: še naprej bodo izkazovale solidarnost."

Marca je Ciper privolil v pogoje za posojilo
Po pogajanjih s trojko, torej Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom, je Ciper marca privolil v boleče posojilo v vrednosti 10 milijard evrov, ki temelji na korenitem prestrukturiranju bančnega sektorja. Druga največja banka Laiki je tako v procesu likvidacije, dogovor pa predvideva tudi poseg v denarne vloge nad vrednostjo 100.000 evrov.

Van Rompuy je Ciper pozval, naj strukturne reforme nadaljuje. "Reforme, ki jih ambiciozno uresničujete, se bodo izplačale," je zagotovil Ciprčanom. Predstavniki trojke se bodo na Ciper sicer vrnili še ta mesec.