Vučić je na parlamentarnih volitvah dosegel prepričljivo zmago. Foto: EPA
Vučić je na parlamentarnih volitvah dosegel prepričljivo zmago. Foto: EPA

Ashtonova je pohvalila prve korake Srbije do polnopravnega članstva v Evropski uniji. Po njenih besedah je močna proevropska usmeritev Srbije zagotovilo, da bo njena pot v EU uspešna in ne bo trajala predolgo.

Na Vučićevo napoved o končanju pristopnih pogajanj v štirih letih je odgovorila, da ne želi dvomiti o njegovih sposobnostih.

"V našem procesu resničnih reform potrebujemo podporo EU-ja," je po srečanju dejal Vučić, ki je obisk Ashtonove označil kot pomemben signal za Srbijo.

Srbski premier upa, da bodo v okviru pristopnih pogajanj na začetku prihodnjega leta odprli težavnejša poglavja o pravosodju, temeljnih pravicah in notranji varnosti. Sam meni, da obstaja možnost, da Srbija leta 2020 postane polnopravna članica EU-ja.

V pogovorih med Prištino in Beogradom bo tega odslej zastopal Vučić, ki je opozoril, da jih čaka še veliko stvari, pri čemer ne bo vedno lahko. Upa, da bosta tako Beograd kot Priština razumela realnost.

Vučić je sicer razočaran, ker se Ashtonovi izteka mandat, saj ji pripisuje veliko zaslug za to, da je Srbija na poti v EU in sta Beograd in Priština sklenila dogovor o normalizaciji odnosov.

Do julija dogovor z IMF-om
Srbski premier je še napovedal, da bodo z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) do julija podpisali pogodbo o posojilu. V zameno mora Srbija zmanjšati proračunski primanjkljaj, ki naj bi letos dosegel sedem odstotkov BDP-ja, in omejiti javni dolg, ki znaša 63 odstotkov BDP-ja.

V predstavitvi programa svoje nove vlade je Vučić v nedeljo napovedal, da se bo število delovnih mest v javni upravi zmanjšalo za 800.000, medtem ko se bodo ukinile subvencije 153 zadolženim državnim družbam. Napoveduje se tudi reforma pokojninskega sistema.