Turški premier Yildirim kljub nasprotovanju EU-ja vztraja pri turški protiteroristični zakonodaji. Foto: EPA
Turški premier Yildirim kljub nasprotovanju EU-ja vztraja pri turški protiteroristični zakonodaji. Foto: EPA
Martin Schulz, Recep Tayyip Erdogan
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz se je sešel s turškim državnim vodstvom. Na fotografiji s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Foto: Reuters
Begunci v Turčiji
Turčija omejevanje prihoda prebežnikov v EU pogojuje z odpravo vizumov za njene državljane. Foto: EPA

Omilitev tega zakona je namreč eden izmed pogojev EU-ja za ukinitev vizumov za turške državljane. Binali Yildirim je poudaril, da bo njegova vlada vztrajala pri tem stališču, pri čemer je spomnil na serijo terorističnih napadov, ki so Turčijo pretresli v zadnjem letu dni. "Evropski uniji in gospodu Schulzu smo dali jasno vedeti, da v trenutnih razmerah ne moremo spremeniti naše protiteroristične zakonodaje. Za nas gre v tem primeru za življenje in smrt," je dejal na novinarski konferenci s Schulzem.

EU vztraja, da mora Ankara spremeniti strogo varnostno zakonodajo, zaradi katere so za zapahi končali številni aktivisti, novinarji in akademiki. Schulz je sicer priznal, da imata strani glede tega različna stališča, a je po njegovem mnenju mogoče najti kompromisno rešitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU bo pomagal Turčiji pri izpolnjevanju pogojev
Turški minister za evropske zadeve Omer Celik je bil medtem danes jasen, da Turčija ne bo obnovila marčevskega dogovora z Evropsko unijo za omejevanje prihoda prebežnikov iz Turčije v EU, če Unija ne bo izpolnila svoje obljube o vizumski liberalizaciji. Po besedah ministra je Turčija v tej zadevi izpolnila svoje zahteve.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je v odzivu dejal, da je Turčija v tem času napredovala v dogovoru za vizumsko liberalizacijo za turške državljane v EU-ju, da pa mora Ankara pred implementacijo izpolniti zahtevane pogoje, trenutno je zahtevana izpolnitev sedmih pogojev od skupno 72.

Komisar je zatrdil, da je EU "zelo kmalu" pripravljen pomagati Turčiji pri izpolnitvi teh pogojev, pri čemer ni navedel časovnice.

Pred dnevi je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dejal, da bi EU lahko do 10. oktobra ukinil vizume za turške državljane, kot je bilo predvideno, a le, če bo Turčija spoštovala pogoje za vizumsko liberalizacijo. Prav tako se zavzema za pristopna pogajanja med Turčijo in EU-jem: "Pa ne zato, ker bo Turčija v petih, desetih letih postala članica Unije, ampak zato, da bomo ostali v dialogu z državo." Opozoril je še, da Turčija ne bi smela izkoriščati svojih protiterorističnih zakonov za zapiranje nedolžnih znanstvenikov in novinarjev, saj to ni boj proti terorizmu.