Sedež Deutsche Banka v Frankfurtu. Foto: Reuters
Sedež Deutsche Banka v Frankfurtu. Foto: Reuters
Joaquin Almunia
Komisar Almunia je bil nad odkritjem 'šokiran'. Foto: Reuters


Gre za osem mednarodnih finančnih ustanov - Deutsche Bank, Societe Generale, Credit Agricole, HSBC, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, Barclays in UBS. To je najvišja kazen bankam zaradi goljufanja z obrestmi do zdaj, po besedah evropskega komisarja za konkurenčnost Joaquina Almunie pa se preiskava nadaljuje.

Štiri od teh institucij so sodelovale v kartelu evrskih obrestnih izvedenih finančnih instrumentov (EIRD), šest pa jih je bilo vpletenih v enega ali več dvostranskih kartelov, povezanih z obrestnimi izvedenimi finančnimi instrumenti v japonskih jenih (YIRD).

Obrestni izvedeni finančni instrumenti so finančni produkti, ki jih banke ali podjetja uporabljajo za upravljanje tveganja spremembe obrestnih mer. Z njimi se trguje po vsem svetu in imajo ključno vlogo v svetovnem gospodarstvu. Njihova vrednost se določi glede na primerljivo obrestno mero, kot sta npr. londonska medbančna obrestna mera LIBOR, ki se uporablja za različne valute, tudi za japonski jen, ali evrska medbančna obrestna mera EURIBOR, so pojasnili pri Evropski komisiji.

Dogovarjanje med konkurenti prepovedujeta pogodba o delovanju Evropske unije (PDEU) in 53. člen sporazuma EGP-ja.

Barclays in UBS sta jo dobro odnesla
Deutsche Bank bo moral plačati najvišji znesek - 725 milijonov evrov, Barclays in UBS pa se bosta kazni v celoti izognila, saj sta obstoj kartela razkrila oblastem v Bruslju. Komisija je dejala, da jih je šokiralo, da so banke, ki bi sicer morale biti druga drugi konkurenčne, skupaj delovale v zaroti prirejanja ključne obrestne mere Euribor.

Nekatere banke so že dejale, da se bodo kazni uklonile, v drugih pa jo nameravajo izpodbijati. A vprašanje je, kaj se bo zgodilo s plačilom tako visokih zneskov, saj nobena država verjetno ne bo dopustila, da bi šla katera izmed velikih bank zato v stečaj.