Foto:
Foto:
Ministri na evropske volitve

Svet stranke je potrdil tudi preostale kandidate, ki so podpredsednica DeSUS-a Marija Gjerkeš Dugonik, Drago Mirošič, Andrejka Majhen, Joško Godec, Silva Savšek in Avgust Heričko.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je na novinarski konferenci o kandidatih stranke povedal, da so vsi članice oz. člani DeSUS-a. Med njimi so tudi nekateri, ki so kandidirali na državnozborskih volitvah - na kandidatni listi je tudi poslanec Godec, je pojasnil. Kandidatna lista je po njegovih besedah močna, zato računajo na dober izid.

Kot je dejal Erjavec, DeSUS prvič samostojno nastopa na evropskih volitvah. "Mnenje stranke je bilo, da je potrebno, da DeSUS nastopi, zlasti zdaj, ko je dosegel tako lep izid na državnozborskih volitvah in je četrta najmočnejša politična stranka," je poudaril. Tudi vsebina dela v Evropskem parlamentu (EP) je po njegovem mnenju pomembna za stranko.

Če Erjavec postane evropski poslanec, bo stranko vodil še naprej - če bo na kongresu stranke 15. maja izvoljen za to funkcijo. Ne bi pa več vodil ministrstva za okolje in prostor, je povedal. Zatrdil je, da imajo v stranki tudi doktorja znanosti s tega področja, ki bi ga v tem primeru lahko nadomestil.

"Ne verjamem, da bi zaradi enega meseca kampanje lahko prišlo do hujšega zastoja pri delu na ministrstvu," je dejal. Sicer pa na evropskih volitvah po njegovih besedah kandidira še en minister, in sicer Matej Lahovnik.

Svet je prav tako sklical kongres stranke. 15. maja se bosta za predsedniško funkcijo pomerila Karl Erjavec in vodja strankine poslanske skupine Franc Žnidaršič.

L. D.

Ministri na evropske volitve