Volitve v Sloveniji bodo v nedeljo, v nekaterih drugih državah pa tudi že v četrtek, petek in soboto. Foto: EPA
Volitve v Sloveniji bodo v nedeljo, v nekaterih drugih državah pa tudi že v četrtek, petek in soboto. Foto: EPA
Evropske volitve
Volivci imajo še teden dni časa, da se odločijo, komu bi namenili svoj glas. Foto: MMC RTV SLO
London
Prvi se bodo na volišča podali Britanci. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Za glasove volivcev se poteguje 12 kandidatnih list, in sicer: NSi, Stranka mladih Slovenije (SMS), SLS, Krščanski socialisti Slovenije (KSS), SD, Združeni zeleni, DeSUS, SDS, Zares, Neodvisna lista za pravice bolnikov, LDS in SNS. Kandidatke in kandidati lahko volivce nagovarjajo še do petka do polnoči, ko bo začel veljati volilni molk, ki bo trajal do zaprtja volišč, torej do nedelje do 19. ure. V tem času ni dovoljena nikakršna propaganda z namenom vplivanja na odločitev volivk in volivcev.

Od torka, 2. junija, pa do četrtka, 4. junija, bodo predčasne volitve za tiste, ki se volitev v nedeljo ne bodo mogli udeležiti. Volitve bodo na sedežih okrajnih volilnih komisij, volišča pa bodo odprta od 9. do 17. ure. Volivci, ki se volitev v nedeljo ne bodo mogli udeležiti zaradi bolezni, morajo do četrtka okrajni volilni komisiji sporočiti, da želijo glasovati na domu, kjer jih bo obiskal t. i. leteči volilni odbor. Prav tako do četrtka morajo volivci sporočiti, ali želijo glasovati na volišču zunaj okraja, kjer imajo stalno prebivališče, ali na volišču, dostopnem za invalide.

Izidi zadnje javnomnenjske raziskave: Na volitve tretjina, Zver še izboljšal svoj položaj

3.400 volišč odprtih ves dan
V nedeljo ob 7. uri se bo po Sloveniji odprlo približno 3.400 volišč, zaprla pa se bodo ob 19. uri. Glasuje se tako, da volivec na glasovnici obkroži zaporedno številko liste. Na listi, za katero je glasoval, lahko označi tudi kandidata, ki mu daje prednostni glas pred drugimi na listi. Delni neuradni izidi evropskih volitev bodo sicer znani v nedeljo po 22. uri, saj lahko začnejo volilni organi ugotovljeni izid glasovanja sporočati šele po zaprtju vseh volišč v vseh državah članicah EU-ja.

Ker je pri volitvah v Evropski parlament vsa Slovenija ena sama volilna enota, mora posamezna lista za izvolitev svojega kandidata zbrati vsaj 14 odstotkov oddanih glasov. Pri dodelitvi mandatov na posamezni listi se upošteva vrstni red kandidatov na listi oziroma število preferenčnih glasov. Ko bodo znani uradni izidi volitev, bo mandate novoizvoljenih evropskih poslancev najprej potrdil državni zbor, nato pa jih bo na konstitutivni seji, ki bo predvidoma 13. julija, potrdil še Evropski parlament.

V četrtek prvi Britanci in Nizozemci
Volitve za 736 sedežev v Evropskem parlamentu se bodo sicer začele že v četrtek, ko se bodo volišča odprla v Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Irski volivci bodo volili v petek, v Litvi, na Malti, Cipru in na Slovaškem pa bodo volitve v soboto. Po dva dni bodo volišča odprta na Češkem (5. in 6. junija) in v Italiji (6. in 7. junija). V nedeljo se bodo na volišča podali še državljani 18 preostalih držav, tudi Slovenije.

B. T.