Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v evidenco volilne pravice vpisanih 1.703.521 volivcev, kar pomeni, da lahko organizatorji za volilno kampanjo porabijo največ 680.000 evrov. Foto: EPA
Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v evidenco volilne pravice vpisanih 1.703.521 volivcev, kar pomeni, da lahko organizatorji za volilno kampanjo porabijo največ 680.000 evrov. Foto: EPA
Evropski parlament v Strasbourgu
Pri določanju kandidatnih list je treba upoštevati t. i. ženske kvote. Tako na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste. Izjema so kandidatne liste z le enim ali tremi kandidati. Foto: EPA

Istega dne se izteče tudi rok za vložitev kandidatnih list in podpisovanje obrazcev podpore, volivci pa lahko vložijo še zahteve za glasovanje iz tujine.

Za volilno kampanjo šteje zlasti propaganda v medijih
V volilno kampanjo sodijo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev. Za volilno kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in uporaba telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Organizatorji volilne kampanje za volitve v Evropski parlament so morali že do 23. aprila odpreti posebne transakcijske račune, na katerih zbirajo vsa sredstva, namenjena za financiranje kampanje. Višina stroškov, ki jih smejo organizatorji porabiti za volilno kampanjo, je omejena. Njeni stroški za volitve v Evropski parlament tako ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi.

8. maj zadnji dan za podpise podpore
8. maj je tudi zadnji dan, ko lahko volivci pri pristojnem upravnem organu še podpisujejo obrazce podpore listi kandidatov, ter skrajni rok, ko je na Državno volilno komisijo (DVK) mogoče vložiti kandidatne liste. Te lahko predlagajo politične stranke in volivci, na listi kandidatov pa je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslancev se voli iz Slovenije, torej sedem. Politične stranke lahko vložijo kandidatne liste, če so podprte s podpisi najmanj štirih poslancev DZ-ja ali tisoč volivcev. Kandidatno listo lahko vložijo tudi volivci - z najmanj 3.000 podpisi.

8. maj zadnji dan za zahtevo za glasovanje iz tujine
Do petka, 8. maja, je treba vložiti tudi zahtevo za glasovanje po pošti iz tujine, in sicer na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Slovenski državljani, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in niso vpisani v evidenco volilne pravice teh državljanov, pa lahko do tega dne še zahtevajo vpis v evidenco. Volivci v domovih za starejše občane, bolnišnicah, zaporih in priporih lahko zahtevo za glasovanje po pošti na območju Slovenije vložijo do 28. maja, tisti, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, pa morajo do 4. junija okrajni volilni komisiji sporočiti, da želijo glasovati na domu, kjer jih bo obiskal t. i. leteči odbor. Istega dne se izteče rok, ko morajo volivci sporočiti, ali želijo glasovati na volišču zunaj okraja, kjer imajo stalno prebivališče, ali na volišču, dostopnem za invalide.

M. N.