Višje cene oblačil so dvignile inflacijo v septembru. Foto: EPA
Višje cene oblačil so dvignile inflacijo v septembru. Foto: EPA

Državni statistični urad je objavil, da so se cene življenjskih potrebščin septembra zvišale, najvišjo rast pa so zaznali pri cenah obleke in obutve. Obleka se je namreč podražila za 14,4 odstotka, obutev pa za 6,3 odstotka. Mesečna stopnja inflacije je zato septembra znašala 1,1 odstotka, medtem ko na letni ravni znaša 3,3-odstotka.

K skupni rasti cen so za 0,4 odstotne točke pripomogle tudi višje cene gostinskih storitev, medtem ko so neprestane podražitve naftnih derivatov prispevale 0,3 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke pa so skupno rast cen povišali še sadje, telefonske in internetne storitve ter druge septembrske podražitve.

Na drugi strani so inflacijo ublažile počitnice v paketu, ki so se v povprečju pocenile za 14,4 odstotka. K manjši skupni rasti cen so po 0,1 odstotne točke prispevale še pocenitve osebnih avtomobilov in cestnega potniškega prevoza, ki se je pocenil predvsem zaradi uvedbe splošnega subvencioniranega prevoza za dijake in študente.

Nadpovprečna letna stopnja inflacije v Sloveniji
Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je bila 3,7-odstotna (lani 2,3-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,7-odstotna (lani 1,9-odstotna). Mesečna rast cen je bila 1,2-odstotna.

Letna stopnja inflacije v državah članicah območja evra je bila avgusta v povprečju 2,6-odstotna, v državah članicah EU pa 2,7-odstotna. Najnižja je bila na Švedskem (0,9-odstotna), najvišja pa na Madžarskem (šestodstotna). V Sloveniji je bila ta mesec 3,1-odstotna.