Gospodarstvo
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Polzela
Nadaljnje obratovanje trgovin je najboljše za stečajno maso, se strinja sodišče. Foto: BoBo

Dodaj v

14 Polzelinih trgovin bo še lahko poslovalo

Sodišče je ugodilo predlogu stečajnega upravitelja
10. januar 2017 ob 17:21
Celje - MMC RTV SLO, STA

Okrožno sodišče v Celju je dovolilo poslovanje 14 specializiranih trgovin Polzele po državi, potem ko je podjetje lani pristalo v stečaju.

Sodišče je poleg tega dovolilo dobavo gotovih izdelkov komisionarjem, s katerimi ima Polzela sklenjene pogodbe. Odločitev sodišča, da dovoli nadaljnje poslovanje Polzele, je posledica predloga stečajnega upravitelja Zlatka Hohnjeca, ki je sodišču predlagal, da dovoli nadaljevanje poslovanja v delu, ki zajema prodajo gotovih izdelkov na domačem in tujem trgu v malo- in veleprodaji.

Po oceni upravitelja je nujno zagotoviti Polzelino nadaljnje poslovanje, in sicer prodajo zalog gotovih izdelkov po obstoječih prodajnih kanalih. Nadaljevanje poslovanja tovarne pa po njegovi oceni zagotavlja najboljše pogoje za poplačilo upnikov.

Sodišče je v celoti sprejelo Hohnječevo obrazložitev o prodaji zalog gotovih izdelkov, saj bi ustavitev tudi po oceni sodišča prinesla škodljive posledice za stečajno maso.

Delavci skoraj že poplačani
Tik pred decembrskim stečajem je 220 zaposlenih dobilo plačo za november, decembrsko pa jim bodo izplačali iz jamstvenega sklada. Poleg odpravnin bodo delavci kot svojo terjatev v stečaju prijavili tudi dve plači, ki jim ju podjetje dolguje še iz leta 2014.

Predlog za stečaj je zaradi insolventnosti družbe podala direktorica Polzele Metka Hrovat. Nepokrita izguba je konec septembra znašala 3,5 milijona evrov, medtem ko je imela Polzela za 2,1 milijona evrov osnovnega kapitala, dolgovi pa so dosegli dobrih šest milijonov evrov. Poleg tega ima družba zaradi davčnega dolga zamrznjene račune, kar posledično pomeni popolno nezmožnost poslovanja.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Grešnica
# 11.01.2017 ob 18:41
Še en "uspeh" nacional-interesentov. Škoda, da novinar ne upa napisati, koliko mio. evrov dokapitalizacij smo v njo zmetali davkoplačevalci in vsi upniki, ki niso bili poplačani, saj je Polzela v izgubi že od l. 2008.

Zgodovina:
"Začetki podjetja segajo v leto 1927,ko je švicarski industrialec Albert Reiser na Polzeli začel plesti prve nogavice. Že pred drugo svetovno vojno je 350 delavcev izdelalo preko 1,8 milijona parov nogavic.... "

*****************
Časnik Finance 5. februarja 2014:
"Banke kritizirajo delovanje NS

Banke so že februarja lani opozarjale na slabo delovanje lastnikov in nadzornega sveta (NS) podjetja. Kot težavo so predstavile delav­sko lastništvo in upravljanje, izhaja iz lanskega poročila Banke Slovenije, ki ga je pred dnevi na ministra Uroša Čuferja naslovil Ivan Vogrin. Banke upnice so tudi opozarjale na premajhno možnost vplivanja bank upnic na nadzorni svet, upoštevajoč, da so banke ekonomske lastnice Polzele."

"5. Notranje lastništvo
Lastniki brez denarja

Večinski lastniki Polzele so zaposleni, in sicer prek družbe pooblaščenke Polzela-Delnica, ki obvladuje 50,2 odstotka podjetja, in prek posamičnih deležev. (Druga največja lastnika Polzele sta s skupno 30-odstotnim deležem Probanka, ki je v nadzorovani likvidaciji, in insolventen NFD Holding.) Kako velika ovira pri prestrukturiranju družbe je lahko notranje lastništvo, saj zaposleni kot ključni lastniki praviloma nimajo denarja za potrebno dokapitalizacijo - a hkrati ne bi izgubili lastniških deležev, obenem v podjetju težko zmanjšaš število zaposlenih, če so zaposleni hkrati tudi lastniki?"

*****************
Čakam na filozofsko-teoretični komentar Luke Mesca ali njegovega kolega Kordiša....
Kazalo