Danes je začel teči rok za oddajo pripomb in pritožb na poskusni izračun vrednosti nepremičnin. Foto: BoBo
Danes je začel teči rok za oddajo pripomb in pritožb na poskusni izračun vrednosti nepremičnin. Foto: BoBo

Te lahko lastniki oddajo tudi na spletni strani geodetske uprave (Gurs), kjer je začela delovati nova spletna aplikacija za vnašanje sprememb in podajanje pripomb na obvestila o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin in na obrazcih, ki so vpeti v brošuri. Dopoldan je podatke spremenilo okoli 600 uporabnikov, večje število dostopov pa na Gursu pričakujejo v popoldanskih urah.

Do spletne aplikacije za podajanje pritožb in pripomb na poskusni izračun vrednosti nepremičnin lahko dostopate tukaj.

Na Gursu še opozarjajo, da naj lastniki nepremičnin obvestila pregledajo v skladu s koraki, ki so objavljeni v brošuri, ki so jo gospodinjstva že prejela. Če lastniki menijo, da vrednost njihovih nepremičnin ni ustrezna, lahko podajo pripombe na uporabljene modele vrednotenja nepremičnin, lahko pa spremenijo tudi podatke o nepremičninah, ki so evidentirani samo v registru nepremičnin.

V aplikacijo, ki je na voljo na spletni strani www.obvescanje.si, se lahko prijavijo s kodo, ki so jo prejeli v obvestilu, in enotno matično številko občana oz. matično številko podjetja. Gurs naj bi morebitne spremenjene podatke obdelal v enem dnevu. Ker lahko podatki vplivajo na vrednost nepremičnine, na Gursu lastnikom svetujejo, da najprej popravijo podatke in šele nato podajo pripombe na samo ovenjenost vrednost nepremičnine.

Spremembe podatkov o lastništvu bo treba urediti v geodetskih pisarnah
Spremenijo lahko tudi nekatere podatke o lastniku oziroma lastništvu nepremičnine, za kar pa bo v večini primerov še vedno potreben obisk ene izmed geodstskih pisarn. Razgrnitev modelov vrednotenja bo po občinah trajala do 17. novembra, lastniki pa bodo lahko pripombe prek spleta podali do 25. novembra. Na pripombe po pošti bodo na Gursu počakali še do 29. novembra. Če bo na postopke kakorkoli vplivala stavka v javnem sektorju, bodo roke ustrezno podaljšali.

Glede na dogovor med Gursom in sindikatom stavka sicer ne bi smela vprlivati na postopke obveščanja lastnikov nepremičnin. Poslovanje s strankami v okviru tega projekta je za zdaj tudi zagotovljeno v vseh pisarnah Gursa po Sloveniji, je povedal direktor urada za nepremičnine Franc Ravnihar. Obvestila o vrednosti nepremičnin je doslej že prejelo več kot 90 odstotkov lastnikov.