Izbor članov uprave SDH-ja je ena najpomembnejših nalog nadzornega sveta holdinga. Foto: BoBo
Izbor članov uprave SDH-ja je ena najpomembnejših nalog nadzornega sveta holdinga. Foto: BoBo

Nominacijska komisija nadzornega sveta je prijave že pregledala in naredila prvi izbor kandidatov, ki izpolnjujejo zahtevane zakonske pogoje.

V nadaljevanju pa bo nadzornemu svetu pri izboru najboljših kandidatov pomagala tudi izbrana kadrovska agencija.

Morebitno kadrovanje po političnih kvotah nedopustno
Izbor članov uprave SDH-ja je ena najpomembnejših nalog nadzornega sveta holdinga, opozarja generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović. V primeru SDH-ja, ki ima samo enega delničarja - to je država Slovenija -, pa je zelo pomembno, da nadzorni svet to nalogo opravi neodvisno od mnenja vlade, ki izvaja naloge in pristojnosti skupščine. Morebitno kadrovanje po političnih kvotah je nedopustno.

"Tukaj je pomembno, da postopek izpeljejo tako, kot sami verjamejo, da je strokovno dobro, in da ne nasedajo populističnim zgodbam ali vplivom politike in kakšnih drugih lobijev," pravi Prijovićeva, ki ob tem opozarja na diskretnost postopkov, kar pomeni, da naj imena prijavljenih kandidatov ne pridejo v javnost, in priporoča, naj nadzorni svet uskladi pogodbo z izbranimi kandidati še pred njihovim imenovanjem.

Mali delničarji pričakujejo odgovorno upravljanje
Do zdaj z delom SDH-ja nezadovoljni mali delničarji pa v vrhu holdinga pričakujejo kandidate z izkušnjami, ki bodo državno premoženje upravljali odgovorno, pravi Kristjan Verbič iz vseslovenskega združenja.

Mali delničarji še vedno obžalujejo, da je SDH po njihovem mnenju pod ceno prodal Novo kreditno banko Maribor (NKBM) in da sta bila prodana tudi Helios in Aerodrom Ljubljana.