Slabih 700 tisoč evrov je stala  dokapitalizacija Abanke Vipe. Foto: BoBo
Slabih 700 tisoč evrov je stala dokapitalizacija Abanke Vipe. Foto: BoBo

Prvi krog dokapitalizacije Abanke je potekal od 21. avgusta do vključno 3. septembra. Od ponujenih 7.142.858 novih delnic Abanke po ceni sedem evrov jih je na voljo ostalo še 7.043.695, delničarji so jih vplačali le 99.163. Te bodo v drugem krogu ponujene v odkup obstoječim delničarjem in zunanjim investitorjem, je banka sporočila prek spletnih strani Ljubljanske banke.

Drugi krog dokapitalizacije do 12. septembra
Drugi krog dokapitalizacije Abanke se začne v četrtek in poteka do vključno 12. septembra. Če bo število v drugem krogu vpisanih in vplačanih delnic preseglo število razpoložljivih delnic, bodo imeli prednost pri dodelitvi delnic obstoječi delničarji.

Uprava banke pričakuje, da bodo večji delničarji Abanke Vipe sodelovali v drugem krogu dokapitalizacije in da bodo banko kapitalsko podprli. Trije največji lastniki - Zavarovalnica Triglav, Sava in Gorenjska banka - imajo skupaj v lasti dobrih 71 odstotkov banke.

Boljša kapitalska ustreznost
Kapitalska okrepitev banke bo omogočila izboljšanje količnika kapitalske ustreznosti, pripravljenost na izpolnjevanje višjih zahtev v okviru Basel III ter vzpostavljanje kapitalske osnove za nadaljnje uresničevanje poslovne strategije, še pravijo v Abanki. Skladno z načrtom potekajo tudi dejavnosti v zvezi s kapitalskim povezovanjem bank.

S. B. L.