Gospodarstvo
Abanka
V Abanki so ob objavi rezultatov zapisali, da letos nadaljujejo s prestrukturiranjem banke in optimiziranjem poslovanja ter s pospeševanjem digitalne transformacije. Zagotavljajo tudi, da je banka visoko likvidna in kapitalsko močna. Foto: BoBo

Dodaj v

Abanki upadel dobiček za več kot tretjino

Slovenski državni holding bo začel postopke za prodajo Abanke prihodnje leto
10. november 2017 ob 10:21,
zadnji poseg: 10. november 2017 ob 10:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Abanka je v devetih mesecih ustvarila 43 milijonov evrov čistega dobička, kar je 37 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Obrestni in neobrestni prihodki banke so tudi nekoliko upadli, banka pa je sprostila precej manj rezervacij, je razvidno iz devetmesečnega poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Čiste obresti so se v okolju nizkih obrestnih mer v medletni primerjavi znižale za osem odstotkov, na 54,6 milijona evrov, čisti neobrestni prihodki pa za 18 odstotkov, na 37,1 milijona evrov.

Znižali so se na drugi strani tudi operativni stroški poslovanja, in sicer za pet odstotkov, na 51,6 milijona evrov. Banka je v devetih mesecih sprostila precej manj ustvarjenih rezervacij kot v istem obdobju lani. Letos v devetmesečju jih je 7,3 milijona evrov, v istem obdobju lani pa 32,2 milijona evrov.

Dobiček iz rednega poslovanja je upadel za 42 odstotkov, na 47,5 milijona evrov, čisti dobiček pa za 37 odstotkov, na 43 milijonov evrov.

Bilančna vsota je v primerjavi s koncem 2016 ostala bolj ali manj nespremenjena pri nekaj nad 3,600 milijarde evrov, njen tržni delež po bilančni vsoti pa je bil pri 9,6 odstotka. Znotraj bilančne vsote so se posojila strankam, ki niso banke, v devetih mesecih zmanjšali za 2,5 odstotka, na 1,781 milijarde evrov. Pri tem so se zmanjšali posojila podjetjem, povečali pa posojila prebivalstvu.

Denarne vloge strank, ki niso banke, so medtem upadle za vsega 0,1 odstotka, na 2,773 milijarde evrov, tudi v tem primeru pa so se zmanjšale vloge podjetij, narasle pa vloge prebivalstva.

Abanka nadaljuje prestrukturiranje
V Abanki so ob objavi rezultatov zapisali, da letos nadaljujejo prestrukturiranje banke in optimiziranje poslovanja ter pospeševanje digitalne transformacije. Zagotavljajo tudi, da je banka visoko likvidna in kapitalsko močna. Količnik skupnega kapitala je bil konec septembra za Abanko 24,7 odstotka.

Abanko mora država skladno z zavezami Evropski komisiji v zameno za soglasje za državno pomoč konec leta 2013 in v začetku 2014 prodati do konca julija 2019. Prihodnje leto bo Slovenski državni holding začel postopke za prodajo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
arhitektka
# 10.11.2017 ob 11:56
Mi smo k njim prišli z Banko Celje in od takrat gre vse navzdol, mi pa odhajamo od njih v kratkem.
Z našo firmo, ki je njihov, oz.od Banke Celje komitent že 50let, se obnašajo kot da smo največji prevarant.
the law1
# 10.11.2017 ob 11:47
Preživeta banka z preživetim modelom . Sem bil njihov komitent in sedaj jo bom zapustil. Potreboval sem nek kredit na hitro in so zahtevali goro (totalno brezvezne) dokumentacije kljub temu, da sem njihov komitent: Na drugi banki kljub temu da nisem njihov komitent je od mojega prvega obiska do nakazila preteklo reci, piši slabe 3 ure. Ta druga banka je seveda v tuji lasti.
johnsmith
# 10.11.2017 ob 12:53
Ko je moj otrok nesel šparovček na Abanko (sem njihov komitent) so za prevezem kovancev zaračunali provizijo. Če bi vedel, da imajo tako majhen dobiček, bi jim vse tam pustil, ker moj otrok bo že preživel tudi brez tega, ti paraziti pa verjetno ne bodo.
Tudi sam sem že desetletje njihov komitent in vsako leto imajo nove in nove provizije, pa ob vsaki transakciji te zaslišujejo kot bivša udba.
fiston
# 10.11.2017 ob 12:12
Mah ni vsaka banka za vsakega, odvisno kaj rabiš. Če rabiš kredit je najboljša ona, ki ima najugodnejše kredite...
Tudi A banka ima dobre strani, če to rabiš.
Recimo jaz sem tam odprl račun, ker sem hotel plačevati s kartico preko neta. No z ono od SKB se takrat ni dalo, pa sem rekel za Activo ali kaj, pa bi moral članarino plačevat. Na A banki sem odprl račun in jo dobil zastonj.
No potem je tudi SKB banka uvedla Viso, pa hočem plačat, pa bi moral aktivirat da mi pošlje SMS kodo, pa treba spet plačat 1 evro mesečno. No tudi stroški vodenja računa in internetna banka je na A banki nekaj cenejša. No potem pride še prav, ko med računi pri A banki plačuješ brez provizije, pa sami upravljamo z zgradbo zdaj ko nas je oni Atrij nategnil, pa za račune plačat lepo nakažem brez provizije oni, ki potem plača račun.
Tako da ni rečeno, da je za vsakega neka banka najbolj ustrezna. Sicer na A banki imam bolj malo, nakažem za račune oni, pa kaj s kartico plačam preko neta, če je kaj večjega pa si prenakažem. V bistvu prav pride tak račun, če kdaj kupuješ kaj, pa da ne poznaš ravno najbolje, da ti slučajno ne spraznijo računa....
fiston
# 10.11.2017 ob 12:00
Dokler je dobiček se nič ne potaplja, potaplja se ko se začne delati izguba. Sicer meni to nič ne pove, banke so pač razred zase.
NLB se je v bistvu potapljala, ko ji je dobiček rasel.
Recimo kaj je problem narediti dobiček, daješ kredite na lepe oči, kasiraš obresti ki ti delajo dobiček in stvar deluje, dobiček raste..., dokler ni treba odpisati kreditov. To je bil sistem prej v NLB recimo.
friks
# 10.11.2017 ob 13:46
@ the law1

Take banke rabijo. Ki jih obrestna mera ne zanima. Sicer boš na koncu plačal kakšnega jurčka več, ampak ti si vesel, ker si kredit dobil v 3 urah.
LosAlamos
# 10.11.2017 ob 12:50
Pazi zdaj.. padel jim je DOBIČEK.
Ribiič
# 10.11.2017 ob 12:38
Ni čudno, če je njihov direktor geograf - je pa pravoveren - to mu je pa vrlina.
the law1
# 10.11.2017 ob 12:00
@džeko

Haha pol že vem za katero novo banko gre....po mojem bom šel jaz tudi tja, verjetno že naslednje leto.
Sem računal obresti za kredit od te nove tvoje in moje sedanje in je tvoja boljša. Pa vsaka čast, tri ure, to pa še nisem doživel.


Ja, res nenavadno, če si navajen na te dinozavrske banke v državni lasti. Pogoji pri tej banki (da ne bomo delali reklame :)) so napram Abanki oddaljeni svetlobna leta tako, da ti priporočam. Samo še TRR moram zapreti pri Abanki in tako je ta banka skidana s k***a.
balrog
# 10.11.2017 ob 13:42
Torej banka ima DOBIČEK ! Mene pa zanima, kam bo šel ta dobiček ..., v tem članku o tem prav nič ne piše. Oziroma kaj to sploh pomeni, da ima banka dobiček. Upam, da ne bo šel dobiček za nagrade članom uprave in lastniku. Načeloma z Abanko nimam težav. Kdaj me sicer spravijo ob živce, ko zahtevajo tudi za pologe osebni dokument, čeprav sem njihov komitent in imajo o meni vse možne podatke. Zato se izogibam odhodu na bančno okence, če se le da, da si ne pokvarim dneva. Drugače ima a-banka odlično urejeno in delujoče spletno bančništvo, s katerim še nisem imel težav. Me pa motijo različne provizije in stroški za uporabo spletne banke, ob plačani proviziji za vsak račun, ki je res minimalna 35 centov. A očitno brez tega ne gre, saj potem banka ne bi imela dobička. Na okence res več ne hodim. Samo ko je treba urediti kakšne zadeve z limitom, posojilom, varčevanje. S telefonom uredim vse, poskeniram račune in so plačani, prej kot rečeš keks. Pogledam stanje, stanje kredita.
Ogroženi
# 10.11.2017 ob 13:21
Namerno jo slabijo, da bo zapadla v dolgove, nato jo bodo šenkali tujemu okupatorju za drobiž. Slovenska klasika.
džeko
# 10.11.2017 ob 12:19
Ja no fiston, ti moram dati tudi prav.
Tao3
# 10.11.2017 ob 10:54
Dokler imajo 47 oziroma 40 milijoonv čistega dobička, je to odlično. Naj kar lepo nadaljujejo prestrukturiranje, da se dobiček vrne na prejšnjo raven. Prodajna cena pa NE SME biti manjša od sredstev, ki smo jih vplačali državljani + vsaj vrednost nepremeničnin. Tako ja. Nobenega oškodovanja slovenskih davkoplačevalcev več!
velenjcan
# 10.11.2017 ob 15:16
Banka, v kateri vlada tak kaos, kot vlada v A-banki, ni zmožna ugotoviti niti tega, koliko je realno zaslužila, tako da - previdno s temi številkami!
friks
# 10.11.2017 ob 13:56
ja ok, v takem primeru se res ne pozna veliko.

Koliko pa plačuješ račun zdaj?
the law1
# 10.11.2017 ob 13:49
@friks

Take banke rabijo. Ki jih obrestna mera ne zanima. Sicer boš na koncu plačal kakšnega jurčka več, ampak ti si vesel, ker si kredit dobil v 3 urah.

To ni bil dolgoročni kredit ampak krediti za par jurjev (4.000 EUR) za obdobje enega leta tako, da so obresti zanemarljive.
the law1
# 10.11.2017 ob 13:38
@GORILA

...vidiš, jaz sem pa v NLB opravil prej kot v eni uri (res pa je, da sem pri rusih bil še kakšno minuto hitrejši)!

3 slabe ure do NAKAZILA in kot vemo nakazilo iz ene v drugo banko pač traja. Odobreno je bilo takoj samo s pregledom bančnih izpiskov za zadnje 3 mesece. Nobene ostale bullshiterske dokumentacije pa odobritve s strani zavarovalnice.

Ti o katerih jaz govorimo pa niso rusi
GORILA
# 10.11.2017 ob 13:27
@the law1
Potreboval sem nek kredit na hitro in so zahtevali goro (totalno brezvezne) dokumentacije kljub temu, da sem njihov komitent: Na drugi banki kljub temu da nisem njihov komitent je od mojega prvega obiska do nakazila preteklo reci, piši slabe 3 ure. Ta druga banka je seveda v tuji lasti.

...vidiš, jaz sem pa v NLB opravil prej kot v eni uri (res pa je, da sem pri rusih bil še kakšno minuto hitrejši)!
džeko
# 10.11.2017 ob 11:53
Haha pol že vem za katero novo banko gre....po mojem bom šel jaz tudi tja, verjetno že naslednje leto.
Sem računal obresti za kredit od te nove tvoje in moje sedanje in je tvoja boljša. Pa vsaka čast, tri ure, to pa še nisem doživel.
džeko
# 10.11.2017 ob 11:41
Tale se že potaplja....če bo tole kdo kupil naj me koklja brcne..
friks
# 10.11.2017 ob 14:37
No, ja.

Če si zaradi tega dobil kredit po 2% višji obrestni meri, boš v enem letu ene 150 EUR na slabšem.

Če je res toliko boljše poslovanje in si res nujno potreboval kredit v 3 urah, potem najbrž tudi to ni preveč.
the law1
# 10.11.2017 ob 14:11
@friks

ja ok, v takem primeru se res ne pozna veliko.

Koliko pa plačuješ račun zdaj?


Tudi ta cifra je po mojem smešna za tisto, kar se dobi. 13 EUR je sedaj. Abanka pa je bila misli, da cca. 3 ali 4 EUR
Robiland
# 10.11.2017 ob 14:08
JOJ!!!

Bliza se prodaja Abanke, sedaj pa prikazujejo manjsi dobicek, da bi novi lastnik lahko placal manj za delnico.

Jaz ne obvladam financ, pa mi je to jasno!
Platoon
# 10.11.2017 ob 13:10
če imaš varčevalni račun lahko tja položiš kovance brez provizije, vsaj na nlb je tako
navigator007
# 10.11.2017 ob 12:46
Koliko bi šele v naslednjem letu upadel dobiček NLB, če bi morali iz dobička povrniti dokapitalizacijo.
the law1
# 10.11.2017 ob 12:25
@fiston

Mah ni vsaka banka za vsakega, odvisno kaj rabiš. Če rabiš kredit je najboljša ona, ki ima najugodnejše kredite...

Mene npr. obrestna mere niti ni zanimala ampak me je zmotila birokracija za pridobitev tega kredita. Gora podatkov pa odobritev od zavarovalnice (seveda spet državne), itd. Zadeva bi trajala minimalno 3-4 dni če ne še več.

Npr. vodenje računa je pri Abanki res stalo zelo malo. Pri tej novi banki bom plačal več ampak zaradi tega, ker sem izbral sam takšen paket, ki ima noter še življenjsko zavarovanje, zavarovanje v tujini, neomejene dvige na bankomatih ostalih bank ter nobene provizije pri plačevanju položnic. Avtomatsko se pridobi tudi maestro za obročno plačevanje, če hočeš, EUROCARD ter trajni limit (pri Abanki podaljševanje vsakih 6 mesecev) v višini 3xkratnika mesečnih prihodkov oz. omejeno na 5.000 EUR. Limit je skupni in ga koristi EUROCARD ali pa TRR. Pri a banki sem za večja plačila preko neto moral začasno povečevat limit (zguba časa).

Skratka misli, da so pogoji kot že povedano svetlobna leta pred pogoji Abanke in to samo za kredite ampak za celotno poslovanje.
friks
# 10.11.2017 ob 11:58
Saj, ko se bo banka resno prodajala, se bo gotovo SDS kakšno afero zmislila, da ji zmanjša ceno. To jim je že skoraj v veselje. Samo, da mal ponagajajo in naredijo mal škode.
Nikolaj
# 10.11.2017 ob 15:32
Iz lastnih izkušenj lahko povem,da je ABANKA dobra banka.
seba goričan
# 10.11.2017 ob 13:12
na Abanki sem vzel kredit za slabega jurja....pač nekega izvedenca sem mogo na hitro poplačat in sem na odobritev čakal en dopoldne...vmes sem šel domov in nazaj...eni res komplicirate
Kazalo