Adria je imela večjo izgubo od načrtov. Foto: BoBo
Adria je imela večjo izgubo od načrtov. Foto: BoBo
Virant trdi, da navedbe o poceni letalskih kartah ne držijo


Komisija (KPK) je tudi pristojna za presojanje, ali so bile pod posebnimi pogoji izdane vozovnice, v nasprotju s pravnimi in etičnimi normami, so sporočili iz družbe. Ob tem so še sklenili, da bodo ravnali v skladu z odločbami komisije.
Lastniki letalskega prevoznika so se tudi odločili, da bodo zmanjšali osnovni kapital z dosedanjih 17,7 milijona evrov na dobrih 3,5 milijona evrov. Skoraj 10,3 milijona evrov bodo namenili za kritje prenesene izgube, medtem ko bo preostalih 3,9 milijona evrov družba prenesla v kapitalske rezerve. Zmanjšanje osnovnega kapitala se bo izvedlo z združevanjem delnic, in sicer v razmerju 0,2 nove delnice za vsako dosedanjo delnico, so po skupščini sporočili iz Adrie Airways.
Adria Airways je lani imela 10,8 milijona evrov čiste izgube, kar je 10,2 odstotka manj kot leta 2011, kar je nekoliko slabše od načrta prestrukturiranja, ki je za lani predvidel 7,5 milijona evrov izgube. Letos pričakujejo pozitiven rezultat.

Skupščina je poleg tega potrdila še predloge nadzornega sveta glede spremembe statuta, v skladu s katerimi bodo iz pogojev za imenovanje člana uprave brisali pogoj o znanju slovenskega jezika, hkrati pa odgovorni vodja letalske družbe (Accountable Manager) ne bo več nujno predsednik uprave. Odgovornega vodjo bo imenoval nadzorni svet družbe. Delničarji so se seznanili še s poročilom uprave o vloženih tožbah na podlagi posebne revizije.

Virant trdi, da navedbe o poceni letalskih kartah ne držijo