Se bodo Hrvati umaknili od nakupa? Foto: BoBo
Se bodo Hrvati umaknili od nakupa? Foto: BoBo

Po informacijah portala Planet Siol.net bo v vodo tako padla že deveta prodaja Mercatorja. Ne gre sicer izključiti možnosti, da se do 31. januarja prihodnje leto, ko mora Agrokor dati končno izjavo o sprejemljivosti posla, stališča ne bodo zbližala do te mere, da bo posel vendarle sklenjen izvedena. A za zdaj kaže, da je posel padel v vodo, piše portal.

Po njihovih podatkih Agrokor ne more pridobiti dovolj ugodnih posojil, poleg tega pa največji hrvaški trgovec v Mercator ne namerava vplačati 200 milijonov evrov svežega kapitala, kolikor za reprogram posojil izčrpanemu Mercatorju zahteva konzorcij bank.

Postopek prodaje Mercatorja je po poročanju portala trenutno v fazi, kjer je mogočih več scenarijev, tudi ta, da se lahko Agrokor izvleče brez kakršnega koli plačila odškodnine ali že vplačane are v višini 18 milijonov evrov.
"Agrokor je podpisal kupoprodajno pogodbo z lastniškim konzorcijem 12 prodajalcev in lahko povemo, da obe strani izpolnjujeta obveznosti na podlagi določil iz pogodbe. V tem trenutku je Agrokor pozitiven glede končne sklenitve transakcije," so navedbe o odstopu od pogodbe za STA komentirali v Agrokorju.

Dvakrat v dveh letih
Agrokor se sicer že drugič v dveh letih poteguje za nakup Mercatorja. Lani so Agrokor in prodajalci govorili o ceni 221 evrov za delnico, vendar Agrokor nikoli ni podpisal pogodbe z Mercatorjevimi lastniki, poleg tega pa ni nikoli dal prevzemne ponudbe za Mercatorja, s čimer bi dokazal resnost nakupa. Je pa hrvaški koncern februarja lani sporočil, da odstopa od pogajanj za nakup Mercatorja.

Agrokor ima precej dolgov, na Hrvaškem pa velja za podjetje, ki najpozneje plačuje dobavitelje. Agrokor je kot partnerja za nakup Mercatorja pred kratkim navedel Evropsko banko za obnovo in razvoj, ki pa po informacijah naj ne bi želela podpreti tega nakupa.