Agrokor bo moral po prevzemu Mercatorja prodati ali zapreti nekatere svoje trgovine na Hrvaškem. Foto: EPA
Agrokor bo moral po prevzemu Mercatorja prodati ali zapreti nekatere svoje trgovine na Hrvaškem. Foto: EPA

Direktor agencije za varstvo konkurence (AVK) Andrej Krašek je napovedal, da bodo zdaj najprej preverili popolnost priglasitve, nato pa imajo 25 delovnih dni za sprejem odločitve.

Če bo ugotovljeno, da Agrokorjev nakup 53-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja pomeni omejevanje konkurence na slovenskem trgu, bo moral Agrokor sprejeti ustrezne ukrepe v 60 delovnih dneh, je še povedal Krašek.

Agrokor je koncentracijo na Hrvaškem priglasil na začetku meseca
Hrvaška agencija za varnost konkurence (AZTN) je potrdila, da je Agrokor svojo koncentracijo z Mercatorjem priglasil že na začetku julija. Agrokor pa so ob tem seznanili, da bo moral zaradi velikosti tržnega deleža po prevzemu Mercatorja prodati ali zapreti nekatere svoje prodajalne, posebej na območju Zagreba.

AZTN je namreč že nekaj dni po junijskem podpisu pogodbe o prevzemu Mercatorja ocenil, da bo novi tržni delež Agrokorja v prodaji na drobno na Hrvaškem med 30 in 40 odstotki, kar je zelo blizu prevladujočemu položaju na trgu.

Odobritev glede koncentracije je za Agrokor ključna, saj bo na tej podlagi dobil sredstva za nakup Mercatorja od partnerjev pri poslu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Agrokor bo moral objaviti prevzemno ponudbo
Agrokor se je ob podpisu pogodbe s prodajalci Mercatorja zavezal, da bo za nakup plačal 240 milijonov evrov ali 120 evrov za delnico. Potem pa bo moral objaviti tudi prevzemno ponudbo za preostalih 47 odstotkov Mercatorja, kar pomeni, da bo moral zbrati še približno 200 milijonov evrov. Posel naj bi bil izpeljan spomladi prihodnje leto.