Agrokorjev prevzem Mercatorja je sprožil tudi proteste tako sindikatov kot dela politke. Foto: BoBo
Agrokorjev prevzem Mercatorja je sprožil tudi proteste tako sindikatov kot dela politke. Foto: BoBo
Agrokor kupuje še preostanek Mercatorja

Kot je razvidno iz objave v časniku Finance, bo za delnice ponudil 86 evrov, kolikor je plačal za nekaj več kot 53 odstotkov delnic, ki jih je kupil od konzorcija prodajalcev. Prevzemno ponudbo mora objaviti ne prej kot v 10 dneh in najpozneje v 30 dneh.

Objavljena namera se nanaša na 1.765.083 delnic največjega slovenskega trgovca, ki še niso v lasti Agrokorja. Hrvaški koncern je že pridobil 2.000.278 delnic Mercatorja, kar je 53,12 odstotka lastniškega kapitala, za kar je odštel 172 milijonov evrov.

Skupaj bo za prevzem 100 odstotkov slovenskega trgovca po ceni 86 evrov za delnico plačal 324 milijonov evrov. Poleg tega je že nakazal 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.

Prevzemne aktivnosti bo za Agrokor v lasti Ivice Todorića vodila borznoposredniška družba Alta Invest, v zvezi s prevzemom pa danes objavljena prevzemna namera omenja še družbo Agrokor Investments, registrirano na Nizozemskem, ki deluje usklajeno z Agrokorjem, a ni prevzemnik.

Še veliko lastnikov
Med lastniki preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja sta največja hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale z 10,76 odstotka in Unicredit Banka Slovenija z 8,01 odstotka. Pomembni posamični lastniki so v zadnjih letih postali tudi hrvaški pokojninski skladi, ki delujejo preko hrvaških podružnic Societe Generale in Unicredita.

Kot je pred kratkim poročal časnik Finance, bi se utegnili ti skladi na prevzemno ponudbo negativno odzvati, saj so delnice kupovali po bistveno višji ceni od 86 evrov, kolikor je Agrokorjeva prevzemna cena.

Dobrih 10 odstotkov delnic imajo v lasti investicijske družbe in vzajemni skladi, okoli 13-odstotni delež pa imajo mali delničarji. Med lastniki je tudi nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković, ki je 62,5-odstotni lastnik družbe KLM, ki pa je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja.

UniCredit Banka želi delnice prodati
Kot so za Slovensko tiskovno agencijo povedali v UniCredit Banki Slovenija, niso nikoli skrivali, da želijo prodati delnice, ki jih je banka pridobila z unovčenjem zavarovanja posojil Istrabenzu. Res pa je tudi, da se v banki niso pridružili prodajnemu konzorciju, ki je minuli petek končal prodajo dobre polovice Mercatorja.

V Društvu Mali delničarji Slovenije pričakujejo, da bodo prevzemno ponudbo v velikem številu sprejeli tako fizični lastniki kakor tudi različne pravne osebe. Na podlagi trenutnih podatkov v društvu ocenjujejo, da je za male delničarje varneje, da ponudbo sprejmejo, kot da ostanejo v delniški strukturi.

Pozivi k spoštovanju zakonodaje
Malih delničarjev Mercatorja je več kot 10.000, upajo pa, da Agrokor ne bo poskušal izigrati slovenske zakonodaje kot po besedah predsednika Društva Malih delničarjev Rajka Stankovića počne na Hrvaškem. Ivica Todorić ima namreč za sabo številne sporne prakse, na primer neobjavo prevzemne ponudbe za Belje, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Kratko so potegnili tudi mali delničarji Pik Vrbovca, ki ga je Todorić s pomočjo politike kupil za drobiž, zato je tudi kazensko ovaden. Mali delničarji Mercatorja pričakujejo, da bo slovenska Agencija za trg vrednostnih papirjev od prevzemnika zahtevala dosledno spoštovanje prevzemne zakonodaje, ki je po Stankovićevem mnenju z odvzemom glasovalnih pravic že dokazala, da ne popušča političnim pritiskom.

100-odstotni lastnik do konca leta?
Če bi preostali delničarji sprejeli prevzemno ponudbo, bi lahko Agrokor do konca leta lahko postal 100-odstotni lastnik Mercatorja. Že brez malih delničarjev pa Todorić skupaj z njemu naklonjeno banko Unicredit ter splitsko in Hypo banko Zagreb, ki delujeta kot skrbnici za hrvaške pokojninske sklade, obvladuje statutarno večino, je še poročala Simeona Rogelj.

Agrokor kupuje še preostanek Mercatorja